Sandacz z warzywnymi paseczkami w azjatyckim sosie
Sandacz z warzywnymi paseczkami w azjatyckim sosie

Sandacz z warzywnymi paseczkami w azjatyckim sosie

Składniki

4 porcj(e/i)
300 g
ryby słodkowodnej, np. sandacza
1 
szalotka
5 kawałki
grzybów shiitake
 ¼ kawałek
czerwonej i żółtej papryki
250 ml
bulionu rybnego / dashi
4 ½ łyżeczki
Białe wino (piękne)
1 ½ łyżeczka
cukru
3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w 3 łyżeczkach wody
5 
listków szczypiorku

Ponadto

mąka pszenna
olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Sos: paprykę, szalotkę i grzyby pokroić w drobne paseczki lub plasterki. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Bulion rybny lub dashi zagotować razem z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, białe wino i cukrem. Zagęścić rozprowadzoną w wodzie mąką ziemniaczaną i na koniec dodać posiekany szczypiorek.

Krok 2

Rybę pokroić w kawałki wielkości kęsów, obtoczyć w mące i smażyć na głębokim oleju przez krótką chwilę w temperaturze 180°C. Kawałki ryby włożyć do małych miseczek, dodać sos i warzywa.

Krok 3

Chop the fish into bite-sized pieces. Sprinkle with flour and deep fry at 180°C. Put fish pieces on small plates and pour sauce with vegetables on the top.

Wskazówka

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

ID przepisu: 165

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Sos: paprykę, szalotkę i grzyby pokroić w drobne paseczki lub plasterki. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Bulion rybny lub dashi zagotować razem z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, białe wino i cukrem. Zagęścić rozprowadzoną w wodzie mąką ziemniaczaną i na koniec dodać posiekany szczypiorek.

Rybę pokroić w kawałki wielkości kęsów, obtoczyć w mące i smażyć na głębokim oleju przez krótką chwilę w temperaturze 180°C. Kawałki ryby włożyć do małych miseczek, dodać sos i warzywa.

Chop the fish into bite-sized pieces. Sprinkle with flour and deep fry at 180°C. Put fish pieces on small plates and pour sauce with vegetables on the top.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.