Chowder z małżami i łososiem
Chowder z małżami i łososiem

Chowder z małżami i łososiem

5 3 Oceny
Czas ogółem45 min
25 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Aromatyczna i pożywna zupa z małżami i łososiem to idealna propozycja dla miłośników ryb i owoców morza. Podawana z chrupiącymi grzankami czosnkowymi i pietruszką, zdrowo rozgrzewa w chłodne jesienne dni.

Składniki

2 porcj(e/i)
500 g
świeżych małży (omułków)
500 ml
wody
150 g
filetu z łososia
50 g
plastrów wędzonego boczku
10 g
masła
80 g
pora pokrojonego w półksiężyce
40 g
posiekanego selera
70 g
marchewki pokrojonej w kostkę
40 g
kopru włoskiego pokrojonego w kostkę
100 g
kukurydzy cukrowej, wyłuskanej z kolby
2 
ząbki czosnku, posiekane
2 
liście laurowe
2 łyżeczki
łyżeczki świeżego tymianku
150 ml
śmietany 30%
kilka kropli soku z cytryny
2 szczypty
czarnego pieprzu

Grzanki:

10 g
masła
1 
mały ząbek czosnku, posiekany
4 plasterki
bagietki

Przybranie

2 łyżki
posiekanej pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)3498 kJ / 836 kcal
52 gTłuszcz
46 gBiałko
46 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

500 g świeżych małży (omułków) – 500 ml wody – 150 g filetu z łososia

Małże umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Umieść je w garnku, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 7 minut, aż muszle się otworzą. Odcedź małże, zachowując 400 ml wywaru z gotowania. Odłóż 6 małży w muszlach na poźniej (do dekoracji). Wyjmij pozostałe małże z muszli i umieść je w misce. Zdejmij skórę z łososia i pokrój go w kostkę.

Krok 2

50 g plastrów wędzonego boczku – 10 g masła – 80 g pora pokrojonego w półksiężyce – 40 g posiekanego selera – 70 g marchewki pokrojonej w kostkę – 40 g kopru włoskiego pokrojonego w kostkę – 100 g kukurydzy cukrowej, wyłuskanej z kolby – 2  ząbki czosnku, posiekane – 2  liście laurowe – 2 łyżeczki łyżeczki świeżego tymianku – 150 ml śmietany 30% – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – kilka kropli soku z cytryny – 2 szczypty czarnego pieprzu

Włóż plastry boczku do rondla ustawionego na małym ogniu. Poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści, a następnie wyjmij je i odłóż na talerz. Dodaj masło, pora, selera, marchewkę, koper włoski, kukurydzę, czosnek i przyprawy. Smaż krótko, mieszając. Dodaj wywar z gotowania małży, śmietanę, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i sok z cytryny. Dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 16 minut. Wyjmij liście laurowe. Zmiksuj połowę bulionu i wlej go z powrotem do rondla. Dodaj małże i łososia i gotuj przez kolejne 4 minuty.

Krok 3

10 g masła – 1  mały ząbek czosnku, posiekany – 4 plasterki bagietki – 2 łyżki posiekanej pietruszki

Rozpuść masło na patelni i dodaj posiekany czosnek. Umieść grzanki na patelni i smaż, aż zezłocą się z obu stron. Pokrusz boczek z kroku 2, dodaj go do zupy i wymieszaj. Przelej zupę do miski i udekoruj małżami w muszlach. Posyp pietruszką i podawaj z grzankami.

ID przepisu: 1383

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

500 g świeżych małży (omułków) – 500 ml wody – 150 g filetu z łososia

Małże umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Umieść je w garnku, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 7 minut, aż muszle się otworzą. Odcedź małże, zachowując 400 ml wywaru z gotowania. Odłóż 6 małży w muszlach na poźniej (do dekoracji). Wyjmij pozostałe małże z muszli i umieść je w misce. Zdejmij skórę z łososia i pokrój go w kostkę.

50 g plastrów wędzonego boczku – 10 g masła – 80 g pora pokrojonego w półksiężyce – 40 g posiekanego selera – 70 g marchewki pokrojonej w kostkę – 40 g kopru włoskiego pokrojonego w kostkę – 100 g kukurydzy cukrowej, wyłuskanej z kolby – 2 ząbki czosnku, posiekane – 2 liście laurowe – 2 łyżeczki łyżeczki świeżego tymianku – 150 ml śmietany 30% – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – kilka kropli soku z cytryny – 2 szczypty czarnego pieprzu

Włóż plastry boczku do rondla ustawionego na małym ogniu. Poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści, a następnie wyjmij je i odłóż na talerz. Dodaj masło, pora, selera, marchewkę, koper włoski, kukurydzę, czosnek i przyprawy. Smaż krótko, mieszając. Dodaj wywar z gotowania małży, śmietanę, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i sok z cytryny. Dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 16 minut. Wyjmij liście laurowe. Zmiksuj połowę bulionu i wlej go z powrotem do rondla. Dodaj małże i łososia i gotuj przez kolejne 4 minuty.

10 g masła – 1 mały ząbek czosnku, posiekany – 4 plasterki bagietki – 2 łyżki posiekanej pietruszki

Rozpuść masło na patelni i dodaj posiekany czosnek. Umieść grzanki na patelni i smaż, aż zezłocą się z obu stron. Pokrusz boczek z kroku 2, dodaj go do zupy i wymieszaj. Przelej zupę do miski i udekoruj małżami w muszlach. Posyp pietruszką i podawaj z grzankami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.