Chowder z małżami i łososiem
Aromatyczna i pożywna zupa z małżami i łososiem to idealna propozycja dla miłośników ryb i owoców morza. Podawana z chrupiącymi grzankami czosnkowymi i pietruszką, zdrowo rozgrzewa w chłodne jesienne dni.
Składniki
Grzanki:
Przybranie
Przygotowanie
Krok 1
500 g świeżych małży (omułków) – 500 ml wody – 150 g filetu z łososia
Małże umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Umieść je w garnku, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 7 minut, aż muszle się otworzą. Odcedź małże, zachowując 400 ml wywaru z gotowania. Odłóż 6 małży w muszlach na poźniej (do dekoracji). Wyjmij pozostałe małże z muszli i umieść je w misce. Zdejmij skórę z łososia i pokrój go w kostkę.
Krok 2
50 g plastrów wędzonego boczku – 10 g masła – 80 g pora pokrojonego w półksiężyce – 40 g posiekanego selera – 70 g marchewki pokrojonej w kostkę – 40 g kopru włoskiego pokrojonego w kostkę – 100 g kukurydzy cukrowej, wyłuskanej z kolby – 2 ząbki czosnku, posiekane – 2 liście laurowe – 2 łyżeczki łyżeczki świeżego tymianku – 150 ml śmietany 30% – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – kilka kropli soku z cytryny – 2 szczypty czarnego pieprzu
Włóż plastry boczku do rondla ustawionego na małym ogniu. Poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści, a następnie wyjmij je i odłóż na talerz. Dodaj masło, pora, selera, marchewkę, koper włoski, kukurydzę, czosnek i przyprawy. Smaż krótko, mieszając. Dodaj wywar z gotowania małży, śmietanę, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i sok z cytryny. Dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 16 minut. Wyjmij liście laurowe. Zmiksuj połowę bulionu i wlej go z powrotem do rondla. Dodaj małże i łososia i gotuj przez kolejne 4 minuty.
Krok 3
10 g masła – 1 mały ząbek czosnku, posiekany – 4 plasterki bagietki – 2 łyżki posiekanej pietruszki
Rozpuść masło na patelni i dodaj posiekany czosnek. Umieść grzanki na patelni i smaż, aż zezłocą się z obu stron. Pokrusz boczek z kroku 2, dodaj go do zupy i wymieszaj. Przelej zupę do miski i udekoruj małżami w muszlach. Posyp pietruszką i podawaj z grzankami.
ID przepisu: 1383
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej