Duszone Żeberka Wolowe z Pieczonymi Marchewkami w Sosie Sojowo-Miodowym

Składniki

4 porcj(e/i)
1 kg
żeberek wołowych ( szpondra)
Mały pęczek włoszczyzny
1 
pomarańczowa marchewka
1 
żółta marchewka
100 ml
czerwonego wina
1 
ząbki czosnku
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka liści laurowych
Czarny pieprz
Olej do smażenia

Pieczone marchewki

2,5 
marchewki pomarańczowe
2,5 
marchewki żółte
2,5 
marchewki purpurowe
Kilka łyżek miodu
Kilka gałązek tymianku
Kilka gałązek rozmarynu
Czarny pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka oczyszczamy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki (każdy musi mieć kostkę). Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Wrzucamy żeberka do garnka (lub szybkowara, który znacznie skróci czas gotowania). Dorzucamy obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Wlewamy sos sojowy i czerwone wino. Uzupełniamy woda tak aby płyn sięgał 2-3 cm ponad zawartość garnka. Dodajemy ziele angielski i liście laurowe.  Gotujemy na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Odlewamy płyn do szerokiego rondla lub patelni, i redukujemy go o połowę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzucamy żeberka i jeszcze kilka minut dusimy. Podajemy z pieczonymi marchewkami, surowymi chrupiącymi marchewkami *  i świeżymi ziołami.

*pomarańczowa i żółta marchewkę obieramy i myjemy. Obieraczką do warzyw ścinamy długie cienkie strugi. Wrzucamy do wody z lodem i odstawiamy do czasu aż żeberka się uduszą. Marchewki w lodowatej wodzie nabiorą jeszcze więcej chrupkości.

Krok 2

Pieczone marchewki:

Marchewki  obieramy i myjemy. Kroimy w 2-3 cm kawałki. Sos sojowy mieszamy z miodem. Polewamy marchewki . Delikatnie przyprawiamy czarnym pieprzem. Układamy  na blasze razem z ziołami i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni aż zmiękną i dobrze się skarmelizują.

ID przepisu: 559

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Żeberka oczyszczamy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki (każdy musi mieć kostkę). Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Wrzucamy żeberka do garnka (lub szybkowara, który znacznie skróci czas gotowania). Dorzucamy obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Wlewamy sos sojowy i czerwone wino. Uzupełniamy woda tak aby płyn sięgał 2-3 cm ponad zawartość garnka. Dodajemy ziele angielski i liście laurowe.  Gotujemy na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Odlewamy płyn do szerokiego rondla lub patelni, i redukujemy go o połowę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzucamy żeberka i jeszcze kilka minut dusimy. Podajemy z pieczonymi marchewkami, surowymi chrupiącymi marchewkami *  i świeżymi ziołami.

*pomarańczowa i żółta marchewkę obieramy i myjemy. Obieraczką do warzyw ścinamy długie cienkie strugi. Wrzucamy do wody z lodem i odstawiamy do czasu aż żeberka się uduszą. Marchewki w lodowatej wodzie nabiorą jeszcze więcej chrupkości.

Pieczone marchewki:

Marchewki  obieramy i myjemy. Kroimy w 2-3 cm kawałki. Sos sojowy mieszamy z miodem. Polewamy marchewki . Delikatnie przyprawiamy czarnym pieprzem. Układamy  na blasze razem z ziołami i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni aż zmiękną i dobrze się skarmelizują.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.