

Duszone Żeberka Wolowe z Pieczonymi Marchewkami w Sosie Sojowo-Miodowym
Składniki
Pieczone marchewki
Przygotowanie
Krok 1
Żeberka oczyszczamy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki (każdy musi mieć kostkę). Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Wrzucamy żeberka do garnka (lub szybkowara, który znacznie skróci czas gotowania). Dorzucamy obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Wlewamy sos sojowy i czerwone wino. Uzupełniamy woda tak aby płyn sięgał 2-3 cm ponad zawartość garnka. Dodajemy ziele angielski i liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Odlewamy płyn do szerokiego rondla lub patelni, i redukujemy go o połowę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzucamy żeberka i jeszcze kilka minut dusimy. Podajemy z pieczonymi marchewkami, surowymi chrupiącymi marchewkami * i świeżymi ziołami.
*pomarańczowa i żółta marchewkę obieramy i myjemy. Obieraczką do warzyw ścinamy długie cienkie strugi. Wrzucamy do wody z lodem i odstawiamy do czasu aż żeberka się uduszą. Marchewki w lodowatej wodzie nabiorą jeszcze więcej chrupkości.
Krok 2
Pieczone marchewki:
Marchewki obieramy i myjemy. Kroimy w 2-3 cm kawałki. Sos sojowy mieszamy z miodem. Polewamy marchewki . Delikatnie przyprawiamy czarnym pieprzem. Układamy na blasze razem z ziołami i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni aż zmiękną i dobrze się skarmelizują.
ID przepisu: 559
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej