Indyjski burger
Indyjski burger

Indyjski burger

4,5 19 Oceny
Czas ogółem 40 min
15 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania

Indyjski burger to zdrowsza, ale tak samo pyszna alternatywa dla tradycyjnego burgera. Kotlet z kaszy jaglanej, marchewki i cukinii cieszy podniebienie niezwykłą teksturą i aromatem przypraw, a surówka z sosem Poke, jogurtem i curry dodaje całości jeszcze więcej smaku.

Składniki

2 porcj(e/i)

Kotlety:

50 g
kaszy jaglanej
1 
marchewka
 ½ 
małej cukinii
1 
jajko
50 g
bułki tartej
1 łyżeczka
przyprawy curry
 ½ łyżeczki
mielonej kurkumy
1 łyżeczka
startego imbiru
2 łyżki
oliwy

Surówka:

80 g
białej kapusty
1 
mała czerwona cebula
1 pęczek
kolendry
1 łyżka
jogurtu
 ¼ łyżeczki
przyprawy curry
2 
duże chlebki naan
Wartości odżywcze (na porcję)2.979 kJ / 712 kcal
26,5 gTłuszcz
24,5 gBiałko
95 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

50 g kaszy jaglanej – 1  marchewka –  ½  małej cukinii – 1  jajko – 50 g bułki tartej

Kaszę jaglaną przepłucz w zimnej wodzie, a następnie sparz wrzątkiem. Zalej podwójną ilością wody i gotuj przez 12 min, aż cała woda się wchłonie. Ugotowaną, przestudzoną kaszę wymieszaj z drobno startą marchewką, startą cukinią, jajkiem i bułką tartą.

Krok 2

1 łyżeczka przyprawy curry –  ½ łyżeczki mielonej kurkumy – 1 łyżeczka startego imbiru – 1 łyżka Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman2 łyżki oliwy

Masę na kotleta dopraw przyprawami, imbirem oraz Sosem Poke Kikkoman. Uformuj 2 kotlety i obsmaż je z obu stron na oliwie.

Krok 3

80 g białej kapusty – 1  mała czerwona cebula – 1 pęczek kolendry – 2 łyżki Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman1 łyżka jogurtu –  ¼ łyżeczki przyprawy curry – 2  duże chlebki naan

Kapustę poszatkuj. Cebulę pokrój w piórka. Kolendrę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj z Sosem Poke Kikkoman, jogurtem i curry. Chlebki naan przekrój na pół. Na jednej połowie ułóż surówkę oraz kotleta. Przykryj drugą połową.

ID przepisu: 1247

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

50 g kaszy jaglanej – 1 marchewka – ½ małej cukinii – 1 jajko – 50 g bułki tartej

Kaszę jaglaną przepłucz w zimnej wodzie, a następnie sparz wrzątkiem. Zalej podwójną ilością wody i gotuj przez 12 min, aż cała woda się wchłonie. Ugotowaną, przestudzoną kaszę wymieszaj z drobno startą marchewką, startą cukinią, jajkiem i bułką tartą.

1 łyżeczka przyprawy curry – ½ łyżeczki mielonej kurkumy – 1 łyżeczka startego imbiru – 1 łyżka Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman2 łyżki oliwy

Masę na kotleta dopraw przyprawami, imbirem oraz Sosem Poke Kikkoman. Uformuj 2 kotlety i obsmaż je z obu stron na oliwie.

80 g białej kapusty – 1 mała czerwona cebula – 1 pęczek kolendry – 2 łyżki Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman1 łyżka jogurtu – ¼ łyżeczki przyprawy curry – 2 duże chlebki naan

Kapustę poszatkuj. Cebulę pokrój w piórka. Kolendrę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj z Sosem Poke Kikkoman, jogurtem i curry. Chlebki naan przekrój na pół. Na jednej połowie ułóż surówkę oraz kotleta. Przykryj drugą połową.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.