Indyjski burger

Czas ogółem 40 min
15 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania

Indyjski burger to zdrowsza, ale tak samo pyszna alternatywa dla tradycyjnego burgera. Kotlet z kaszy jaglanej, marchewki i cukinii cieszy podniebienie niezwykłą teksturą i aromatem przypraw, a surówka z sosem Poke, jogurtem i curry dodaje całości jeszcze więcej smaku.

Składniki

2 porcj(e/i)

Kotlety:

50 g
kaszy jaglanej
1 
marchewka
 ½ 
małej cukinii
1 
jajko
50 g
bułki tartej
1 łyżeczka
przyprawy curry
 ½ łyżeczka
mielonej kurkumy
1 łyżeczka
startego imbiru
2 łyżki
oliwy

Surówka:

80 g
białej kapusty
1 
mała czerwona cebula
1 pęczek
kolendry
1 łyżka
jogurtu
 ¼ łyżeczka
przyprawy curry
2 
duże chlebki naan
Wartości odżywcze (na porcję) 2979 kJ  /  712 kcal
26,5 g Tłuszcz
24,5 g Białko
95 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

50 g kaszy jaglanej – 1  marchewka –  ½  małej cukinii – 1  jajko – 50 g bułki tartej

Kaszę jaglaną przepłucz w zimnej wodzie, a następnie sparz wrzątkiem. Zalej podwójną ilością wody i gotuj przez 12 min, aż cała woda się wchłonie. Ugotowaną, przestudzoną kaszę wymieszaj z drobno startą marchewką, startą cukinią, jajkiem i bułką tartą.

Krok 2

1 łyżeczka przyprawy curry –  ½ łyżeczka mielonej kurkumy – 1 łyżeczka startego imbiru – 1 łyżka Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman2 łyżki oliwy

Masę na kotleta dopraw przyprawami, imbirem oraz Sosem Poke Kikkoman. Uformuj 2 kotlety i obsmaż je z obu stron na oliwie.

Krok 3

80 g białej kapusty – 1  mała czerwona cebula – 1 pęczek kolendry – 2 łyżki Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman1 łyżka jogurtu –  ¼ łyżeczka przyprawy curry – 2  duże chlebki naan

Kapustę poszatkuj. Cebulę pokrój w piórka. Kolendrę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj z Sosem Poke Kikkoman, jogurtem i curry. Chlebki naan przekrój na pół. Na jednej połowie ułóż surówkę oraz kotleta. Przykryj drugą połową.

ID przepisu: 1247

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

50 g kaszy jaglanej – 1  marchewka –  ½  małej cukinii – 1  jajko – 50 g bułki tartej

Kaszę jaglaną przepłucz w zimnej wodzie, a następnie sparz wrzątkiem. Zalej podwójną ilością wody i gotuj przez 12 min, aż cała woda się wchłonie. Ugotowaną, przestudzoną kaszę wymieszaj z drobno startą marchewką, startą cukinią, jajkiem i bułką tartą.

1 łyżeczka przyprawy curry –  ½ łyżeczka mielonej kurkumy – 1 łyżeczka startego imbiru – 1 łyżka Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman2 łyżki oliwy

Masę na kotleta dopraw przyprawami, imbirem oraz Sosem Poke Kikkoman. Uformuj 2 kotlety i obsmaż je z obu stron na oliwie.

80 g białej kapusty – 1  mała czerwona cebula – 1 pęczek kolendry – 2 łyżki Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman1 łyżka jogurtu –  ¼ łyżeczka przyprawy curry – 2  duże chlebki naan

Kapustę poszatkuj. Cebulę pokrój w piórka. Kolendrę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj z Sosem Poke Kikkoman, jogurtem i curry. Chlebki naan przekrój na pół. Na jednej połowie ułóż surówkę oraz kotleta. Przykryj drugą połową.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.