Indyjski burger
Indyjski burger to zdrowsza, ale tak samo pyszna alternatywa dla tradycyjnego burgera. Kotlet z kaszy jaglanej, marchewki i cukinii cieszy podniebienie niezwykłą teksturą i aromatem przypraw, a surówka z sosem Poke, jogurtem i curry dodaje całości jeszcze więcej smaku.
Składniki
Kotlety:
Surówka:
Przygotowanie
Krok 1
50 g kaszy jaglanej – 1 marchewka – ½ małej cukinii – 1 jajko – 50 g bułki tartej
Kaszę jaglaną przepłucz w zimnej wodzie, a następnie sparz wrzątkiem. Zalej podwójną ilością wody i gotuj przez 12 min, aż cała woda się wchłonie. Ugotowaną, przestudzoną kaszę wymieszaj z drobno startą marchewką, startą cukinią, jajkiem i bułką tartą.
Krok 2
1 łyżeczka przyprawy curry – ½ łyżeczka mielonej kurkumy – 1 łyżeczka startego imbiru – 1 łyżka Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman – 2 łyżki oliwy
Masę na kotleta dopraw przyprawami, imbirem oraz Sosem Poke Kikkoman. Uformuj 2 kotlety i obsmaż je z obu stron na oliwie.
Krok 3
80 g białej kapusty – 1 mała czerwona cebula – 1 pęczek kolendry – 2 łyżki Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman – 1 łyżka jogurtu – ¼ łyżeczka przyprawy curry – 2 duże chlebki naan
Kapustę poszatkuj. Cebulę pokrój w piórka. Kolendrę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj z Sosem Poke Kikkoman, jogurtem i curry. Chlebki naan przekrój na pół. Na jednej połowie ułóż surówkę oraz kotleta. Przykryj drugą połową.
ID przepisu: 1247
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej