Chili con carne z kurczakiem i serem
Chili con carne z kurczakiem i serem

Chili con carne z kurczakiem i serem

Czas ogółem60 min
20 minCzas przygotowania
40 minCzas gotowania

Kremowe połączenie chilli con carne, makaronu i sera. To sycące danie z mielonym mięsem kurczaka w sosie sojowym jest idealne na każdą okazję, również na piknik!

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
mielonej piersi z kurczaka
1 
cebula
3 
ząbki czosnku
1 
papryczka chili
50 ml
oleju do smażenia
400 g
posiekanych pomidorów z puszki
400 ml
bulionu (warzywnego lub drobiowego)
 ½ łyżeczka
mielonego kminu
 ½ łyżeczka
mielonej kolendry
1 łyżeczka
mielonej słodkiej papryki
70 g
czarnej fasoli z puszki
70 g
kukurydzy z puszki
150 g
startego sera cheddar
200 g
makaronu
1 szczypta
soli
1 szczypta
pieprzu
1 garść
świeżej kolendry (do dekoracji)
Wartości odżywcze (na porcję)5260 kJ / 1256 kcal
106 gTłuszcz
60 gBiałko
67 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g mielonej piersi z kurczaka – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Wymieszaj mięso z Sosem sojowym Kikkoman, aż równomiernie się nim pokryje.

Krok 2

1  cebula – 3  ząbki czosnku – 1  papryczka chilli – 50 ml oleju do smażenia – 400 g posiekanych pomidorów z puszki – 400 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) –  ½ łyżeczka mielonego kminu –  ½ łyżeczka mielonej kolendry – 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki – 70 g czarnej fasoli z puszki – 70 g kukurydzy z puszki

Posiekaj cebulę, czosnek i chili. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj mięso i rozdziel je na mniejsze kawałki. Smaż, aż zacznie brązowieć. Dodaj cebulę, czosnek i chili i smaż razem, aż cebula zmięknie. Dodaj pomidory, bulion i przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj fasolę i kukurydzę i gotuj przez kolejne 15 minut.

Krok 3

150 g startego sera cheddar

Dodaj starty ser na patelnię.

Krok 4

200 g makaronu – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu – 1 garść garść świeżej kolendry (do dekoracji)

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu i odcedzeniu natychmiast wymieszaj z chili con carne. Dopraw solą i pieprzem. Danie podawaj posypane świeżą kolendrą.

Wskazówka

ID przepisu: 1457

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g mielonej piersi z kurczaka – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Wymieszaj mięso z Sosem sojowym Kikkoman, aż równomiernie się nim pokryje.

1 cebula – 3 ząbki czosnku – 1 papryczka chilli – 50 ml oleju do smażenia – 400 g posiekanych pomidorów z puszki – 400 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) – ½ łyżeczka mielonego kminu – ½ łyżeczka mielonej kolendry – 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki – 70 g czarnej fasoli z puszki – 70 g kukurydzy z puszki

Posiekaj cebulę, czosnek i chili. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj mięso i rozdziel je na mniejsze kawałki. Smaż, aż zacznie brązowieć. Dodaj cebulę, czosnek i chili i smaż razem, aż cebula zmięknie. Dodaj pomidory, bulion i przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj fasolę i kukurydzę i gotuj przez kolejne 15 minut.

150 g startego sera cheddar

Dodaj starty ser na patelnię.

200 g makaronu – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu – 1 garść garść świeżej kolendry (do dekoracji)

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu i odcedzeniu natychmiast wymieszaj z chili con carne. Dopraw solą i pieprzem. Danie podawaj posypane świeżą kolendrą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.