

Chili con carne z kurczakiem i serem
Kremowe połączenie chilli con carne, makaronu i sera. To sycące danie z mielonym mięsem kurczaka w sosie sojowym jest idealne na każdą okazję, również na piknik!
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

300 g mielonej piersi z kurczaka – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Wymieszaj mięso z Sosem sojowym Kikkoman, aż równomiernie się nim pokryje.
Krok 2

1 cebula – 3 ząbki czosnku – 1 papryczka chilli – 50 ml oleju do smażenia – 400 g posiekanych pomidorów z puszki – 400 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) – ½ łyżeczka mielonego kminu – ½ łyżeczka mielonej kolendry – 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki – 70 g czarnej fasoli z puszki – 70 g kukurydzy z puszki
Posiekaj cebulę, czosnek i chili. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj mięso i rozdziel je na mniejsze kawałki. Smaż, aż zacznie brązowieć. Dodaj cebulę, czosnek i chili i smaż razem, aż cebula zmięknie. Dodaj pomidory, bulion i przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj fasolę i kukurydzę i gotuj przez kolejne 15 minut.
Krok 3

150 g startego sera cheddar
Dodaj starty ser na patelnię.
Krok 4

200 g makaronu – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu – 1 garść garść świeżej kolendry (do dekoracji)
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu i odcedzeniu natychmiast wymieszaj z chili con carne. Dopraw solą i pieprzem. Danie podawaj posypane świeżą kolendrą.
Wskazówka
ID przepisu: 1457
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej