Pełna umami lasagne z soczewicą i serową skórką
Pełna umami lasagne z soczewicą i serową skórką

Pełna umami lasagne z soczewicą i serową skórką

5 1 Oceny
Czas ogółem65 min
10 minCzas przygotowania
55 minCzas gotowania

Odkryj nowe oblicze lasagne. W środku - soczewica i warzywa w pełnym umami sosie sojowym. Z wierzchu - chrupiąca serowa skórka z parmezanem i sezamem. Czy można dokładkę?

Składniki

2 porcj(e/i)
80 g
cebuli
1 
ząbek czosnku
40 g
marchewki
200 ml
passaty pomidorowej
150 ml
wody
40 g
zielonego groszku
150 g
czerwonej soczewicy
20 ml
oleju rzepakowego
200 g
makaronu lasagne
40 g
startego parmezanu
80 g
twardego sera mozzarella

Przybranie:

1 łyżka
czarnego sezamu
Wartości odżywcze (na porcję)4383 kJ / 1047 kcal
36,4 gTłuszcz
127,3 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

80 g cebuli – 1  ząbek czosnku – 40 g marchewki – 200 ml passaty pomidorowej – 150 ml wody – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman40 g zielonego groszku – 150 g czerwonej soczewicy – 20 ml oleju rzepakowego

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w kostkę. Smaż warzywa na oleju przez 5 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową, wodę, Sos sojowy Kikkoman, groszek i soczewicę. Gotuj przez ok. 10 minut, aż soczewica zmięknie.

Krok 2

200 g makaronu lasagne – 40 g startego parmezanu – 80 g twardego sera mozzarella – 1 łyżka czarnego sezamu

Rozsmaruj cienką warstwę sosu z kroku 1 na dnie naczynia do pieczenia. Przykryj warstwą makaronu lasagne i powtórz z większą ilością sosu. Ostatnią warstwę posyp parmezanem i startą mozzarellą. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. Podawaj lasagne na ciepło, na talerzu. Udekoruj czarnym sezamem.

Wskazówka:

Zamiast soczewicy możesz także użyć kaszy jaglanej lub bulgur.

ID przepisu: 1370

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

80 g cebuli – 1 ząbek czosnku – 40 g marchewki – 200 ml passaty pomidorowej – 150 ml wody – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman40 g zielonego groszku – 150 g czerwonej soczewicy – 20 ml oleju rzepakowego

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w kostkę. Smaż warzywa na oleju przez 5 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową, wodę, Sos sojowy Kikkoman, groszek i soczewicę. Gotuj przez ok. 10 minut, aż soczewica zmięknie.

200 g makaronu lasagne – 40 g startego parmezanu – 80 g twardego sera mozzarella – 1 łyżka czarnego sezamu

Rozsmaruj cienką warstwę sosu z kroku 1 na dnie naczynia do pieczenia. Przykryj warstwą makaronu lasagne i powtórz z większą ilością sosu. Ostatnią warstwę posyp parmezanem i startą mozzarellą. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. Podawaj lasagne na ciepło, na talerzu. Udekoruj czarnym sezamem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.