Indyjski dal z soczewicy z bakłażanem i halloumi
Indyjski dal z soczewicy z bakłażanem i halloumi

Indyjski dal z soczewicy z bakłażanem i halloumi

Czas ogółem60 min
15 minCzas przygotowania
45 minCzas gotowania

Zdrowa indyjska zupa dal z soczewicą, delikatnym bakłażanem i pikantnym serem halloumi, aromatyczna i bogata w białko. Sycące danie na kameralną kolację.

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
mieszanej soczewicy (np. czerwonej, żółtej i zielonej), opłukanej
400 ml
bulionu warzywnego lub wody
1 
mały bakłażan, pokrojony w kostkę
100 g
sera halloumi, pokrojonego w kostkę
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 
mała cebula, drobno posiekana
2 
ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka
imbiru, posiekanego
1 
mały pomidor, pokrojony w kostkę
1 łyżeczka
mielonego kminku
1 łyżeczka
mielonej kolendry
 ½ łyżeczka
mielonej kurkumy
 ½ łyżeczka
chili w proszku (wedle uznania)
10 g
świeżych liści kolendry do dekoracji
Wartości odżywcze (na porcję)2050 kJ / 490 kcal
28 gTłuszcz
23 gBiałko
35 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g mieszanej soczewicy (np. czerwonej, zielonej i żółtej), wypłukanej – 400 ml bulionu warzywnego lub wody

Wymieszaj soczewicę z bulionem lub wodą w dużym garnku. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka i ugotowana. W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Krok 2

1  mały bakłażan, pokrojony w kostkę – 100 g sera halloumi, pokrojonego w kostkę – 1 łyżka oliwy z oliwek

Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 8–10 minut, aż bakłażan zmięknie i lekko się zrumieni. Zdejmij z patelni i odstaw.
W razie potrzeby wlej kolejną łyżkę oliwy na tę samą patelnię. Dodaj pokrojony w kostkę ser halloumi i smaż przez 4-5 minut, aż zbrązowieje z każdej strony. Zdejmij z patelni i odstaw.

Krok 3

1 łyżka oliwy z oliwek – 1  mała cebula, drobno posiekana – 2  ząbki czosnku, posiekane – 1 łyżka posiekanego imbiru – 1  mały pomidor, pokrojony w kostkę – 1 łyżeczka mielonego kminu – 1 łyżeczka mielonej kolendry –  ½ łyżeczka mielonej kurkumy –  ½ łyżeczka chili w proszku (wedle uznania) – 90 ml Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman10 g świeżych liści kolendry do dekoracji

Wlej pozostałą łyżkę oliwy na tę samą patelnię. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie i stanie się przezroczysta. Wymieszaj z posiekanym czosnkiem i imbirem i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż uwolni się aromat.
Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, kmin, kolendrę, kurkumę i chili w proszku. Smaż przez 2-3 minuty, stale mieszając, aż przyprawy się uprażą i zaczną pachnieć.
Na patelnię dodaj ugotowaną soczewicę wraz z płynem z gotowania. Wymieszaj, aby dobrze połączyła się z przyprawami. Dopraw Sosem Teriyaki z miodem Kikkoman i Sosem sojowym Kikkoman. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut, aby smaki się przegryzły.
Dal podawaj w miskach z przybraniem ze smażonego bakłażana, halloumi i świeżej kolendry.

Wskazówka

ID przepisu: 1451

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g mieszanej soczewicy (np. czerwonej, zielonej i żółtej), wypłukanej – 400 ml bulionu warzywnego lub wody

Wymieszaj soczewicę z bulionem lub wodą w dużym garnku. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka i ugotowana. W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę – 100 g sera halloumi, pokrojonego w kostkę – 1 łyżka oliwy z oliwek

Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 8–10 minut, aż bakłażan zmięknie i lekko się zrumieni. Zdejmij z patelni i odstaw.
W razie potrzeby wlej kolejną łyżkę oliwy na tę samą patelnię. Dodaj pokrojony w kostkę ser halloumi i smaż przez 4-5 minut, aż zbrązowieje z każdej strony. Zdejmij z patelni i odstaw.

1 łyżka oliwy z oliwek – 1 mała cebula, drobno posiekana – 2 ząbki czosnku, posiekane – 1 łyżka posiekanego imbiru – 1 mały pomidor, pokrojony w kostkę – 1 łyżeczka mielonego kminu – 1 łyżeczka mielonej kolendry – ½ łyżeczka mielonej kurkumy – ½ łyżeczka chili w proszku (wedle uznania) – 90 ml Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman10 g świeżych liści kolendry do dekoracji

Wlej pozostałą łyżkę oliwy na tę samą patelnię. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie i stanie się przezroczysta. Wymieszaj z posiekanym czosnkiem i imbirem i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż uwolni się aromat.
Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, kmin, kolendrę, kurkumę i chili w proszku. Smaż przez 2-3 minuty, stale mieszając, aż przyprawy się uprażą i zaczną pachnieć.
Na patelnię dodaj ugotowaną soczewicę wraz z płynem z gotowania. Wymieszaj, aby dobrze połączyła się z przyprawami. Dopraw Sosem Teriyaki z miodem Kikkoman i Sosem sojowym Kikkoman. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut, aby smaki się przegryzły.
Dal podawaj w miskach z przybraniem ze smażonego bakłażana, halloumi i świeżej kolendry.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.