

Sushi maki z sardynkami i bazylią oraz poke z łososiem
Czas ogółem
35 min
35 min
Czas przygotowania
Przepis i składniki na wykonanie twojego własnego pysznego sushi z sardynkami i łososiem.
Składniki
12 porcj(e/i)
Sushi maki z sardynkami i bazylią
40 g
filetów z sardynek, w oleju (w puszce)
2 łyżeczki
2 łyżeczki
marynowanego lub posiekanego imbiru
3,5
liście bazylii
0,5
arkusza nori
70 g
ugotowanego ryżu do sushi
0,5 łyżeczka
pasty wasabi
Sushi maki z poke z łososiem
2
paski surowego łososia o długości ok. 6–9 cm
1
długi pasek ogórka o długości ok. 10–12 cm
0,5
arkusza nori
70 g
ugotowanego ryżu do sushi
0,5 łyżeczka
pasty wasabi
Alternative for Kikkoman Poke Sauce:
3 g
cukru
2 g
soku z cytryny
Do podania:
marynowany imbir
pasta wasabi
Wartości odżywcze (na porcję)
290 kJ
/
69 kcal
2 g
Tłuszcz
4 g
Białko
8,6 g
Węglowodany
Przygotowanie
Krok 1
Sushi maki z poke z łososiem
- Marynuj paski łososia w sosie do poke Kikkoman* przez około 30 minut.
- Usuń pestki z ogórka i pokrój go w cieńsze paski.
- Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
- Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
- Rozsmaruj palcem pastę wasabi wąsko wzdłuż na środku ryżu (można pominąć ten składnik).
- Rozłóż paski marynowanego łososia i paski ogórka wzdłuż środka ryżu.
- Zroluj i pokrój na 6 równych kawałków przy pomocy maty do sushi.
- Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.
Krok 2
Sushi maki z sardynkami i bazylią
- Osusz sardynki z oleju ręcznikiem papierowym i posiekaj je.
- Włóż sardynki do miski i dodaj sos sojowy Kikkoman.
- Posiekaj grubo imbir i porwij liście bazylii.
- Wymieszaj imbir, bazylię i marynowane sardynki.
- Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
- Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
- Rozsmaruj palcem pastę wasabi wzdłuż na środku ryżu (można pominąć ten składnik).
- Rozłóż 4 łyżeczki mieszanki sardynkowej wzdłuż środka ryżu.
- Zroluj przy pomocy maty do sushi i pokrój na 6 równych kawałków.
- Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.
Wskazówka:
Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.
Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)
- 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
- 450 ml wody
Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go
- 100 ml przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman
Lub alternatywnie:
- 70 ml octu ryżowego
- 30 g cukru
- 15 g soli
ID przepisu: 940
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej