Sushi maki z sardynkami i bazylią oraz poke z łososiem

Czas ogółem 35 min
35 min Czas przygotowania

Rolki sushi z kawałkami ryb na 2 sposoby! Każda z nich jest inna - jedna nadziewana sardynkami z puszki, a druga łososiem marynowanym w Sosie Poke Kikkoman. Masz w domu matę do sushi?Wypróbuj ten prosty do przygotowania lunch!

Składniki

12 porcj(e/i)

Sushi maki z sardynkami i bazylią

40 g
filetów z sardynek, w oleju (w puszce)
2 łyżeczki
marynowanego lub posiekanego imbiru
3 ½ 
liście bazylii
 ½ 
arkusza nori
70 g
ugotowanego ryżu do sushi
 ½ łyżeczka
pasty wasabi

Sushi maki z poke z łososiem

2 
paski surowego łososia o długości ok. 6–9 cm
1 
długi pasek ogórka o długości ok. 10–12 cm
 ½ 
arkusza nori
70 g
ugotowanego ryżu do sushi
 ½ łyżeczka
pasty wasabi

Alternative for Kikkoman Poke Sauce:

3 g
cukru
2 g
soku z cytryny

Do podania:

marynowany imbir
pasta wasabi
Wartości odżywcze (na porcję) 290 kJ  /  69 kcal
2 g Tłuszcz
4 g Białko
8,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Sushi maki z poke z łososiem

  1. Marynuj paski łososia w sosie do poke Kikkoman* przez około 30 minut.
  2. Usuń pestki z ogórka i pokrój go w cieńsze paski.
  3. Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
  4. Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
  5. Rozsmaruj palcem pastę wasabi wąsko wzdłuż na środku ryżu (można pominąć ten składnik).
  6. Rozłóż paski marynowanego łososia i paski ogórka wzdłuż środka ryżu.
  7. Zroluj i pokrój na 6 równych kawałków przy pomocy maty do sushi.
  8. Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Krok 2

Sushi maki z sardynkami i bazylią

  1. Osusz sardynki z oleju ręcznikiem papierowym i posiekaj je.
  2. Włóż sardynki do miski i dodaj sos sojowy Kikkoman.
  3. Posiekaj grubo imbir i porwij liście bazylii.
  4. Wymieszaj imbir, bazylię i marynowane sardynki.
  5. Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
  6. Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
  7. Rozsmaruj palcem pastę wasabi wzdłuż na środku ryżu (można pominąć ten składnik).
  8. Rozłóż 4 łyżeczki mieszanki sardynkowej wzdłuż środka ryżu.
  9. Zroluj przy pomocy maty do sushi i pokrój na 6 równych kawałków.
  10. Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Wskazówka:

Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.

Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)

  • 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
  • 450 ml wody

Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go

  • 100 ml przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman

Lub alternatywnie:

  • 70 ml octu ryżowego
  • 30 g cukru
  • 15 g soli

ID przepisu: 940

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Sushi maki z poke z łososiem

  1. Marynuj paski łososia w sosie do poke Kikkoman* przez około 30 minut.
  2. Usuń pestki z ogórka i pokrój go w cieńsze paski.
  3. Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
  4. Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
  5. Rozsmaruj palcem pastę wasabi wąsko wzdłuż na środku ryżu (można pominąć ten składnik).
  6. Rozłóż paski marynowanego łososia i paski ogórka wzdłuż środka ryżu.
  7. Zroluj i pokrój na 6 równych kawałków przy pomocy maty do sushi.
  8. Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Sushi maki z sardynkami i bazylią

  1. Osusz sardynki z oleju ręcznikiem papierowym i posiekaj je.
  2. Włóż sardynki do miski i dodaj sos sojowy Kikkoman.
  3. Posiekaj grubo imbir i porwij liście bazylii.
  4. Wymieszaj imbir, bazylię i marynowane sardynki.
  5. Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
  6. Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
  7. Rozsmaruj palcem pastę wasabi wzdłuż na środku ryżu (można pominąć ten składnik).
  8. Rozłóż 4 łyżeczki mieszanki sardynkowej wzdłuż środka ryżu.
  9. Zroluj przy pomocy maty do sushi i pokrój na 6 równych kawałków.
  10. Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.