Chrupiące małże w stylu buffalo z polewą ponzu-chili
Chrupiące małże w stylu buffalo z polewą ponzu-chili

Chrupiące małże w stylu buffalo z polewą ponzu-chili

2 1 Oceny
Czas ogółem 25 min
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Za inspirację dla tego przepisu posłużyły skrzydełka z kurczaka w stylu buffalo. Chrupiące małże w cieście z pikantną polewą na bazie sosu Ponzu, chili i cytrusów to idealna przekąska na imprezę albo wieczór przed telewizorem.

Składniki

2 porcj(e/i)
400 g
świeżych małży
1 l
wody
500 ml
oleju do smażenia
4 łyżki
mąki uniwersalnej (zwykłej)
4 łyżki
skrobi ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej
1 łyżeczka
wędzonej papryki
1 łyżeczka
czosnku granulowanego
1 łyżeczka
kminku
 ¼ łyżeczki
proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki
soli
1 łyżka
srirachy
1 łyżka
ketchupu
skórka z ½ limonki
skórka z ½ cytryny
2 
cebule dymki
odrobina kolendry do posypania

Przygotowanie

Krok 1

400 g świeżych małży – 1 l wody

Włóż małże do garnka, zalej wodą i postaw na średnim ogniu. Gotuj, aż muszle się otworzą (ok. 5-7 minut). Odcedź  i pozostaw do ostygnięcia na 3-4 minuty. Następnie wyjmij mięso małży z muszli i odłóż je na bok.

Krok 2

500 ml oleju do smażenia – 4 łyżki mąki uniwersalnej (zwykłej) – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżeczka kminku –  ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Wlej olej do rondla i postaw na średnim ogniu, aż rozgrzeje się do 180°C.

Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki. Przesyp ¼ mieszanki do drugiej miski i dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Mieszaj do uzyskania gęstego ciasta.

Umieść małże w cieście. Wymieszaj dokładnie i przełóż do miski z resztą suchej mieszanki. Upewnij się, że wszystkie małże są w niej dokładnie obtoczone. Smaż małże na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 minuty lub do momentu, aż staną się złocistobrązowe.

Odsącz małże na papierowym ręczniku.

Krok 3

3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 łyżka srirachy – 1 łyżka ketchupu – skórka z ½ limonki – skórka z ½ cytryny

Wymieszaj wszystkie składniki: Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, srirachę, ketchup, skórkę z limonki i cytryny, aż do uzyskania polewy o gładkiej konsystencji.

Krok 4

2  cebule dymki – odrobina kolendry do posypania

Polej usmażone małże polewą i mieszaj, aż dokładnie się nią pokryją. Dymkę pokrój. Posyp małże dymką i liśćmi kolendry.

Wskazówka:

Możesz też podać polewę Ponzu oddzielnie w małej miseczce i maczać w niej małże.

Łyżeczkę srirachy możesz zastąpić łyżeczką pikantnego sosu z papryką chili do Kimchi Kikkoman.

ID przepisu: 1159

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

400 g świeżych małży – 1 l wody

Włóż małże do garnka, zalej wodą i postaw na średnim ogniu. Gotuj, aż muszle się otworzą (ok. 5-7 minut). Odcedź  i pozostaw do ostygnięcia na 3-4 minuty. Następnie wyjmij mięso małży z muszli i odłóż je na bok.

500 ml oleju do smażenia – 4 łyżki mąki uniwersalnej (zwykłej) – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżeczka kminku – ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Wlej olej do rondla i postaw na średnim ogniu, aż rozgrzeje się do 180°C.

Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki. Przesyp ¼ mieszanki do drugiej miski i dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Mieszaj do uzyskania gęstego ciasta.

Umieść małże w cieście. Wymieszaj dokładnie i przełóż do miski z resztą suchej mieszanki. Upewnij się, że wszystkie małże są w niej dokładnie obtoczone. Smaż małże na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 minuty lub do momentu, aż staną się złocistobrązowe.

Odsącz małże na papierowym ręczniku.

3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 łyżka srirachy – 1 łyżka ketchupu – skórka z ½ limonki – skórka z ½ cytryny

Wymieszaj wszystkie składniki: Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, srirachę, ketchup, skórkę z limonki i cytryny, aż do uzyskania polewy o gładkiej konsystencji.

2 cebule dymki – odrobina kolendry do posypania

Polej usmażone małże polewą i mieszaj, aż dokładnie się nią pokryją. Dymkę pokrój. Posyp małże dymką i liśćmi kolendry.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.