

Chrupiące małże w stylu buffalo z polewą ponzu-chili
Za inspirację dla tego przepisu posłużyły skrzydełka z kurczaka w stylu buffalo. Chrupiące małże w cieście z pikantną polewą na bazie sosu Ponzu, chili i cytrusów to idealna przekąska na imprezę albo wieczór przed telewizorem.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

400 g świeżych małży – 1 l wody
Włóż małże do garnka, zalej wodą i postaw na średnim ogniu. Gotuj, aż muszle się otworzą (ok. 5-7 minut). Odcedź i pozostaw do ostygnięcia na 3-4 minuty. Następnie wyjmij mięso małży z muszli i odłóż je na bok.
Krok 2

500 ml oleju do smażenia – 4 łyżki mąki uniwersalnej (zwykłej) – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżeczka kminku – ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Wlej olej do rondla i postaw na średnim ogniu, aż rozgrzeje się do 180°C.
Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki. Przesyp ¼ mieszanki do drugiej miski i dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Mieszaj do uzyskania gęstego ciasta.
Umieść małże w cieście. Wymieszaj dokładnie i przełóż do miski z resztą suchej mieszanki. Upewnij się, że wszystkie małże są w niej dokładnie obtoczone. Smaż małże na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 minuty lub do momentu, aż staną się złocistobrązowe.
Odsącz małże na papierowym ręczniku.
Krok 3

3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 1 łyżka srirachy – 1 łyżka ketchupu – skórka z ½ limonki – skórka z ½ cytryny
Wymieszaj wszystkie składniki: Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, srirachę, ketchup, skórkę z limonki i cytryny, aż do uzyskania polewy o gładkiej konsystencji.
Krok 4
2 cebule dymki – odrobina kolendry do posypania
Polej usmażone małże polewą i mieszaj, aż dokładnie się nią pokryją. Dymkę pokrój. Posyp małże dymką i liśćmi kolendry.
Wskazówka:
Możesz też podać polewę Ponzu oddzielnie w małej miseczce i maczać w niej małże.
Łyżeczkę srirachy możesz zastąpić łyżeczką pikantnego sosu z papryką chili do Kimchi Kikkoman.
ID przepisu: 1159
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej




















