Ryżowy burger ze stekiem z tuńczyka
Ryż zamiast bułki, stek z tuńczyka w cytrynowo-czosnkowej marynacie oraz sos imbirowo-limonkowy. Świeżości dodają pyszne dodatki: sałata, mango i zielony ogórek. Oto przepis na burgera inspirowanego sushi!
Składniki
Sos:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1
380 g ugotowanego ryżu do sushi
Okrągłą foremkę o średnicy ok. 12 cm wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej ¼ ugotowanego ryżu do sushi i dociśnij. Wyjmij delikatnie wraz z folią, owiń i odstaw. Z reszty ryżu zrób kolejne trzy “bułki”. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.
Podsmaż ryżowe bułki na rozgrzanej suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
Krok 2
2 steki z tuńczyka po ok. 200 g każdy – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka miodu – 1 łyżka soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – ½ łyżeczka pieprzu
Tuńczyka umyj i osusz. Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, Olej sezamowy Kikkoman, miód, sok z cytryny, posiekany czosnek i pieprz. Umieść steki w marynacie i pozostaw do zamarynowania na ok. 20 min.
Następnie grilluj po ok. 1-2 min z każdej strony. Odłóż trochę marynaty na później.
Krok 3
2 łyżki majonezu – ½ łyżeczka startego imbiru – 2 łyżki soku z limonki – ½ łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Przygotuj sos majonezowy. Wymieszaj majonez ze startym imbirem, sokiem z limonki i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
Krok 4
2 liście sałaty – 2 łyżki czarnego sezamu – 1 łyżka posiekanej dymki – 1 mango – 1 zielony ogórek
Bułkę ryżową posmaruj sosem majonezowym. Ułóż na niej sałatę i stek z tuńczyka. Polej łyżką pozostałej marynaty i posyp sezamem oraz cebulą dymką. Ułóż cienkie plastry mango i ogórka. Przykryj drugą bułką ryżową. Podawaj na ciepło.
ID przepisu: 1250
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej