Ryżowy burger ze stekiem z tuńczyka

Czas ogółem 25 min
20 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania

Ryż zamiast bułki, stek z tuńczyka w cytrynowo-czosnkowej marynacie oraz sos imbirowo-limonkowy. Świeżości dodają pyszne dodatki: sałata, mango i zielony ogórek. Oto przepis na burgera inspirowanego sushi!

Składniki

2 porcj(e/i)
380 g
ugotowanego ryżu do sushi
2 
steki z tuńczyka po ok. 200 g każdy
1 łyżka
miodu
1 łyżka
soku z cytryny
1 
ząbek czosnku
 ½ łyżeczka
pieprzu

Sos:

2 łyżki
majonezu
 ½ łyżeczka
startego imbiru
2 łyżki
soku z limonki

Dodatkowo:

2 
liście sałaty
2 łyżki
czarnego sezamu
1 łyżka
posiekanej dymki
1 
mango
1 
zielony ogórek
Wartości odżywcze (na porcję) 4689 kJ  /  1120 kcal
36,5 g Tłuszcz
87,1 g Białko
106,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

380 g ugotowanego ryżu do sushi

Okrągłą foremkę o średnicy ok. 12 cm wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej ¼ ugotowanego ryżu do sushi i dociśnij. Wyjmij delikatnie wraz z folią, owiń i odstaw. Z reszty ryżu zrób kolejne trzy “bułki”. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.

Podsmaż ryżowe bułki na rozgrzanej suchej patelni z obu stron na złoty kolor.

Krok 2

2  steki z tuńczyka po ok. 200 g każdy – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka miodu – 1 łyżka soku z cytryny – 1  ząbek czosnku –  ½ łyżeczka pieprzu

Tuńczyka umyj i osusz. Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, Olej sezamowy Kikkoman, miód, sok z cytryny, posiekany czosnek i pieprz. Umieść steki w marynacie i pozostaw do zamarynowania na ok. 20 min.

Następnie grilluj po ok. 1-2 min z każdej strony. Odłóż trochę marynaty na później.

Krok 3

2 łyżki majonezu –  ½ łyżeczka startego imbiru – 2 łyżki soku z limonki –  ½ łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Przygotuj sos majonezowy. Wymieszaj majonez ze startym imbirem, sokiem z limonki i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

Krok 4

2  liście sałaty – 2 łyżki czarnego sezamu – 1 łyżka posiekanej dymki – 1  mango – 1  zielony ogórek

Bułkę ryżową posmaruj sosem majonezowym. Ułóż na niej sałatę i stek z tuńczyka. Polej łyżką pozostałej marynaty i posyp sezamem oraz cebulą dymką. Ułóż cienkie plastry mango i ogórka. Przykryj drugą bułką ryżową. Podawaj na ciepło.

ID przepisu: 1250

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

380 g ugotowanego ryżu do sushi

Okrągłą foremkę o średnicy ok. 12 cm wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej ¼ ugotowanego ryżu do sushi i dociśnij. Wyjmij delikatnie wraz z folią, owiń i odstaw. Z reszty ryżu zrób kolejne trzy “bułki”. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.

Podsmaż ryżowe bułki na rozgrzanej suchej patelni z obu stron na złoty kolor.

2  steki z tuńczyka po ok. 200 g każdy – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka miodu – 1 łyżka soku z cytryny – 1  ząbek czosnku –  ½ łyżeczka pieprzu

Tuńczyka umyj i osusz. Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, Olej sezamowy Kikkoman, miód, sok z cytryny, posiekany czosnek i pieprz. Umieść steki w marynacie i pozostaw do zamarynowania na ok. 20 min.

Następnie grilluj po ok. 1-2 min z każdej strony. Odłóż trochę marynaty na później.

2 łyżki majonezu –  ½ łyżeczka startego imbiru – 2 łyżki soku z limonki –  ½ łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Przygotuj sos majonezowy. Wymieszaj majonez ze startym imbirem, sokiem z limonki i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

2  liście sałaty – 2 łyżki czarnego sezamu – 1 łyżka posiekanej dymki – 1  mango – 1  zielony ogórek

Bułkę ryżową posmaruj sosem majonezowym. Ułóż na niej sałatę i stek z tuńczyka. Polej łyżką pozostałej marynaty i posyp sezamem oraz cebulą dymką. Ułóż cienkie plastry mango i ogórka. Przykryj drugą bułką ryżową. Podawaj na ciepło.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.