

Pieczarki faszerowane komosą ryżową
Faszerowane grzyby z grilla to wegetariański przysmak, który dzięki komosie ryżowej jest dodatkowo bogaty w wartości odżywcze. Warzywne nadzienie z cytrusową nutą Ponzu to wspaniałe dopełnienie tej kompozycji smaków.
Przygotowanie
Krok 1
Pieczarki oczyść i usuń nóżki. Nóżki drobno posiekaj.
Krok 2
Cebulę, pomidora i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj szczypiorek.
Krok 3
Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Smaż grzyby i cebulę, aż cebula zmięknie, a grzyby stracą na objętości. Dodaj marchewkę i paprykę. Smaż ok. 3 min. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, pomidora, szczypiorek oraz 2 łyżki sosu Ponzu i wymieszaj. Kiedy nadzienie ostygnie, dodaj starty ser i wymieszaj.
Krok 5
Kapelusze pieczarek skrop sosem Ponzu z obu stron. Nafaszeruj pieczarki nadzieniem i umieść na grillu kapeluszami w stronę rusztu. Przykryj folią aluminiową i grilluj ok. 15 min. lub do momentu, aż grzyby się upieką.
Krok 6
Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
ID przepisu: 1122
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej