Krewetki w pikantnym Sosie
Przygotowanie
Posiekaj drobno czosnek, imbir i por. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Obierz krewetki (zostaw głowy), wytrzyj z wilgoci i przypraw Kikkoman Naturalnie Warzonym Bezglutenowym Sosem Sojowym Tamari oraz sake. Podgrzej olej na patelni i smaż krewetki, aż zmienią kolor. Wyjmij z patelni i odłóż na papier kuchenny. Dolej oleju jeśli trzeba i podsmaż czosnek i imbir, a po chwili dodaj por. Smaż na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodaj sos i zagotuj.
Dodaj krewetki do sosu i podgrzewaj przez chwilę, na koniec dolej kilka kropel oleju sezamowego.
Podawaj z posmażoną ćwiartką kapusty pak choi, udekoruj szczypiorkiem i nitkami chili.
Wskazówka
Jeśli danie bezglutenowe nie jest Twoim priorytetem, możesz oprószyć krewetki mąką ziemniaczaną. Wtedy sos będzie bardziej zawiesisty.
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.
ID przepisu: 455
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej