Krewetki w pikantnym Sosie
[Translate to Polnisch:]

Krewetki w pikantnym Sosie

Składniki

4 porcj(e/i)
8 kawałki
Krewetki z głową
1 łyżeczka
Sake (lub białe wino)
1 kawałek
Kapusta pak choi
2 łyżki
Olej
kilka kropel Olej sezamowy

Na pikantny sos

2 
ząbki Czosnek
10 g
Imbir
5 cm
Por (biała część)
100 g
Ketchup
kilka kropel TABASCO® Pepper Sauce
60 ml
Bulion
Cukier

Przygotowanie

Posiekaj drobno czosnek, imbir i por. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.

Obierz krewetki (zostaw głowy), wytrzyj z wilgoci i przypraw Kikkoman Naturalnie Warzonym Bezglutenowym Sosem Sojowym Tamari oraz sake. Podgrzej olej na patelni i smaż krewetki, aż zmienią kolor. Wyjmij z patelni i odłóż na papier kuchenny. Dolej oleju jeśli trzeba i podsmaż czosnek i imbir, a po chwili dodaj por. Smaż na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodaj sos i zagotuj.

Dodaj krewetki do sosu i podgrzewaj przez chwilę, na koniec dolej kilka kropel oleju sezamowego. 

Podawaj z posmażoną ćwiartką kapusty pak choi, udekoruj  szczypiorkiem i nitkami chili. 

Wskazówka

Jeśli danie bezglutenowe nie jest Twoim priorytetem, możesz oprószyć krewetki mąką ziemniaczaną. Wtedy sos będzie bardziej zawiesisty. 

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

ID przepisu: 455

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Posiekaj drobno czosnek, imbir i por. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.

Obierz krewetki (zostaw głowy), wytrzyj z wilgoci i przypraw Kikkoman Naturalnie Warzonym Bezglutenowym Sosem Sojowym Tamari oraz sake. Podgrzej olej na patelni i smaż krewetki, aż zmienią kolor. Wyjmij z patelni i odłóż na papier kuchenny. Dolej oleju jeśli trzeba i podsmaż czosnek i imbir, a po chwili dodaj por. Smaż na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodaj sos i zagotuj.

Dodaj krewetki do sosu i podgrzewaj przez chwilę, na koniec dolej kilka kropel oleju sezamowego. 

Podawaj z posmażoną ćwiartką kapusty pak choi, udekoruj  szczypiorkiem i nitkami chili. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.