Tort sushi
Tort sushi

Tort sushi

5 7 Oceny
Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

z jednej okrągłej formy do ciasta, Ø 16 cm

    Składniki

    1 porcj(e/i)
    200 g
    ugotowanego ryżu do sushi
    2 
    ugotowane krewetki, przekrojone na pół
    1 łyżka
    ikry pstrąga
    1 łyżeczka
    ikry taszy
    1 garść
    kiełków rukoli (lub rzeżuchy ogrodowej)
    3 
    strączki groszku cukrowego
     ½ 
    awokado
    1 
    mały ogórek
    1 
    rzodkiewka
    1 
    żółty pomidor datterino
    100 g
    wędzonego łososia
    2 łyżki
    majonezu
    pasta wasabi do smaku

    Na paski omleta

    1 
    świeże jajko
    1 łyżka
    mleka
    1 łyżeczka
    mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
    2 szczypty
    cukru
    1 szczypta
    soli
    1 łyżeczka
    oleju roślinnego

    Na gotowane grzyby shiitake

    5 
    grzybów shiitake
    1 łyżka
    syropu klonowego (lub miodu)
     ½ łyżeczki
    cukru
    100 ml
    wody

    Do podania

    Wartości odżywcze (na porcję)1.394 kJ / 332 kcal
    18,9 gTłuszcz
    13,6 gBiałko
    26,3 gWęglowodany

    Przygotowanie

    Krok 1

    Przygotuj paski omleta. Wszystkie składniki oprócz oleju umieść w misce i dobrze wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni, rozprowadzając go po całej powierzchni. Dodaj mieszaninę jajek. Upewnij się, że powstała warstwa jest cienka (tak jakbyś smażyła naleśnik). Smaż z obu stron. Pozostaw omlet do ostygnięcia, a następnie pokrój w cienkie paski (ok. 2 mm grubości).

    Krok 2

    Przygotuj grzyby shiitake. Usuń nóżki grzybów. Na patelnię dodaj syrop klonowy, sos sojowy, cukier, 100 ml wody i grzyby. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż prawie cały płyn odparuje. Ugotowane grzyby shiitake ostudź, a następnie pokrój w cienkie kawałki (ok. 2 mm grubości).

    Krok 3

    Przygotuj warzywa. Zacznij od umycia groszku. Obetnij końcówki, zblanszuj i pozostaw do ostygnięcia. Osusz groszek i pokrój ukośnie na kawałki szerokości ok. 1 cm. Miąższ awokado pokrój w plastry grubości ok. 2 mm. Ogórek umyj. Za pomocą obieraczki pokrój na cienkie plasterki i zawiń w stożkowate „różyczki”. Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plasterki. Pomidora umyj i pokrój w ćwiartki.

    Krok 4

    Przygotuj różyczki z wędzonego łososia. Łososia pokrój w plastry o długości około 3-4 cm i szerokości 2 cm. Dwa z nich umieść dłuższym bokiem obok siebie tak, aby lekko zachodziły na siebie na jednym z końców. Po zwinięciu utworzą się 3-4 „płatki”. Pastry zwiń wzdłuż. Ułóż tak otrzymaną rolkę z łososia w pozycji pionowej i palcem rozchyl „płatki” na górze każdej rolki, tworząc „różyczkę”. Przygotuj 5 takich „różyczek”.

    Krok 5

    Wyłóż tortownicę dużym kawałkiem folii spożywczej i rozprowadź 1/3 ryżu do sushi na spodzie. Ułóż plasterki awokado na warstwie ryżu, a następnie ułóż na nich kolejną 1/3 porcji ryżu do sushi. Na warstwie ryżu ułóż plasterki grzybów shiitake, a następnie przykryj resztą ryżu. Pozostałą folią spożywczą przykryj ryż, a następnie lekko dociśnij dłońmi.

    Krok 6

    Przed podaniem usuń folię spożywczą z wierzchu. Umieść talerz na torcie sushi i odwróć tort. Następnie wyjmij go z tortownicy i usuń pozostałą folię spożywczą. Ułóż paski omleta na torcie. „Różyczki” z wędzonego łososia ułóż w równych odstępach. Udekoruj tort pozostałymi składnikami (oprócz majonezu, wasabi i rukoli).

    Krok 7

    Wymieszaj majonez z pastą wasabi. Udekoruj tort sushi 4 małymi, równomiernie rozmieszczonymi „kwiatuszkami” majonezu wasabi. Posyp kiełkami rukoli.

    Krok 8

    Tort sushi podawaj z sosem sojowym. Smacznego!

    ID przepisu: 41

    Przepis w PDF

    Pobierz PDF

    Dziękujemy za opinię!

    Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

    Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

    Przygotuj paski omleta. Wszystkie składniki oprócz oleju umieść w misce i dobrze wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni, rozprowadzając go po całej powierzchni. Dodaj mieszaninę jajek. Upewnij się, że powstała warstwa jest cienka (tak jakbyś smażyła naleśnik). Smaż z obu stron. Pozostaw omlet do ostygnięcia, a następnie pokrój w cienkie paski (ok. 2 mm grubości).

    Przygotuj grzyby shiitake. Usuń nóżki grzybów. Na patelnię dodaj syrop klonowy, sos sojowy, cukier, 100 ml wody i grzyby. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż prawie cały płyn odparuje. Ugotowane grzyby shiitake ostudź, a następnie pokrój w cienkie kawałki (ok. 2 mm grubości).

    Przygotuj warzywa. Zacznij od umycia groszku. Obetnij końcówki, zblanszuj i pozostaw do ostygnięcia. Osusz groszek i pokrój ukośnie na kawałki szerokości ok. 1 cm. Miąższ awokado pokrój w plastry grubości ok. 2 mm. Ogórek umyj. Za pomocą obieraczki pokrój na cienkie plasterki i zawiń w stożkowate „różyczki”. Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plasterki. Pomidora umyj i pokrój w ćwiartki.

    Przygotuj różyczki z wędzonego łososia. Łososia pokrój w plastry o długości około 3-4 cm i szerokości 2 cm. Dwa z nich umieść dłuższym bokiem obok siebie tak, aby lekko zachodziły na siebie na jednym z końców. Po zwinięciu utworzą się 3-4 „płatki”. Pastry zwiń wzdłuż. Ułóż tak otrzymaną rolkę z łososia w pozycji pionowej i palcem rozchyl „płatki” na górze każdej rolki, tworząc „różyczkę”. Przygotuj 5 takich „różyczek”.

    Wyłóż tortownicę dużym kawałkiem folii spożywczej i rozprowadź 1/3 ryżu do sushi na spodzie. Ułóż plasterki awokado na warstwie ryżu, a następnie ułóż na nich kolejną 1/3 porcji ryżu do sushi. Na warstwie ryżu ułóż plasterki grzybów shiitake, a następnie przykryj resztą ryżu. Pozostałą folią spożywczą przykryj ryż, a następnie lekko dociśnij dłońmi.

    Przed podaniem usuń folię spożywczą z wierzchu. Umieść talerz na torcie sushi i odwróć tort. Następnie wyjmij go z tortownicy i usuń pozostałą folię spożywczą. Ułóż paski omleta na torcie. „Różyczki” z wędzonego łososia ułóż w równych odstępach. Udekoruj tort pozostałymi składnikami (oprócz majonezu, wasabi i rukoli).

    Wymieszaj majonez z pastą wasabi. Udekoruj tort sushi 4 małymi, równomiernie rozmieszczonymi „kwiatuszkami” majonezu wasabi. Posyp kiełkami rukoli.

    Tort sushi podawaj z sosem sojowym. Smacznego!

    Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

    Dziękujemy za opinię!

    Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

    01
    02
    03
    04
    05
    06
    07
    08

    Bądź zawsze na bieżąco!

    Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

    Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

    Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.