

Tort sushi
z jednej okrągłej formy do ciasta, Ø 16 cm
Składniki
Na paski omleta
Na gotowane grzyby shiitake
Do podania
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj paski omleta. Wszystkie składniki oprócz oleju umieść w misce i dobrze wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni, rozprowadzając go po całej powierzchni. Dodaj mieszaninę jajek. Upewnij się, że powstała warstwa jest cienka (tak jakbyś smażyła naleśnik). Smaż z obu stron. Pozostaw omlet do ostygnięcia, a następnie pokrój w cienkie paski (ok. 2 mm grubości).
Krok 2
Przygotuj grzyby shiitake. Usuń nóżki grzybów. Na patelnię dodaj syrop klonowy, sos sojowy, cukier, 100 ml wody i grzyby. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż prawie cały płyn odparuje. Ugotowane grzyby shiitake ostudź, a następnie pokrój w cienkie kawałki (ok. 2 mm grubości).
Krok 3
Przygotuj warzywa. Zacznij od umycia groszku. Obetnij końcówki, zblanszuj i pozostaw do ostygnięcia. Osusz groszek i pokrój ukośnie na kawałki szerokości ok. 1 cm. Miąższ awokado pokrój w plastry grubości ok. 2 mm. Ogórek umyj. Za pomocą obieraczki pokrój na cienkie plasterki i zawiń w stożkowate „różyczki”. Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plasterki. Pomidora umyj i pokrój w ćwiartki.
Krok 4
Przygotuj różyczki z wędzonego łososia. Łososia pokrój w plastry o długości około 3-4 cm i szerokości 2 cm. Dwa z nich umieść dłuższym bokiem obok siebie tak, aby lekko zachodziły na siebie na jednym z końców. Po zwinięciu utworzą się 3-4 „płatki”. Pastry zwiń wzdłuż. Ułóż tak otrzymaną rolkę z łososia w pozycji pionowej i palcem rozchyl „płatki” na górze każdej rolki, tworząc „różyczkę”. Przygotuj 5 takich „różyczek”.
Krok 5
Wyłóż tortownicę dużym kawałkiem folii spożywczej i rozprowadź 1/3 ryżu do sushi na spodzie. Ułóż plasterki awokado na warstwie ryżu, a następnie ułóż na nich kolejną 1/3 porcji ryżu do sushi. Na warstwie ryżu ułóż plasterki grzybów shiitake, a następnie przykryj resztą ryżu. Pozostałą folią spożywczą przykryj ryż, a następnie lekko dociśnij dłońmi.
Krok 6
Przed podaniem usuń folię spożywczą z wierzchu. Umieść talerz na torcie sushi i odwróć tort. Następnie wyjmij go z tortownicy i usuń pozostałą folię spożywczą. Ułóż paski omleta na torcie. „Różyczki” z wędzonego łososia ułóż w równych odstępach. Udekoruj tort pozostałymi składnikami (oprócz majonezu, wasabi i rukoli).
Krok 7
Wymieszaj majonez z pastą wasabi. Udekoruj tort sushi 4 małymi, równomiernie rozmieszczonymi „kwiatuszkami” majonezu wasabi. Posyp kiełkami rukoli.
Krok 8
Tort sushi podawaj z sosem sojowym. Smacznego!
ID przepisu: 41
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej