Tort sushi

Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

z jednej okrągłej formy do ciasta, Ø 16 cm

Składniki

1 porcj(e/i)
200 g
ugotowanego ryżu do sushi
2 
ugotowane krewetki, przekrojone na pół
1 łyżka
ikry pstrąga
1 łyżeczka
ikry taszy
1 garść
kiełków rukoli (lub rzeżuchy ogrodowej)
3 
strączki groszku cukrowego
 ½ 
awokado
1 
mały ogórek
1 
rzodkiewka
1 
żółty pomidor datterino
100 g
wędzonego łososia
2 łyżki
majonezu
pasta wasabi do smaku

Na paski omleta

1 
świeże jajko
1 łyżka
mleka
1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 szczypty
cukru
1 szczypta
soli
1 łyżeczka
oleju roślinnego

Na gotowane grzyby shiitake

5 
grzybów shiitake
1 łyżka
syropu klonowego (lub miodu)
 ½ łyżeczka
cukru
100 ml
wody

Do podania

Wartości odżywcze (na porcję) 1394 kJ  /  332 kcal
18,9 g Tłuszcz
13,6 g Białko
26,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj paski omleta. Wszystkie składniki oprócz oleju umieść w misce i dobrze wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni, rozprowadzając go po całej powierzchni. Dodaj mieszaninę jajek. Upewnij się, że powstała warstwa jest cienka (tak jakbyś smażyła naleśnik). Smaż z obu stron. Pozostaw omlet do ostygnięcia, a następnie pokrój w cienkie paski (ok. 2 mm grubości).

Krok 2

Przygotuj grzyby shiitake. Usuń nóżki grzybów. Na patelnię dodaj syrop klonowy, sos sojowy, cukier, 100 ml wody i grzyby. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż prawie cały płyn odparuje. Ugotowane grzyby shiitake ostudź, a następnie pokrój w cienkie kawałki (ok. 2 mm grubości).

Krok 3

Przygotuj warzywa. Zacznij od umycia groszku. Obetnij końcówki, zblanszuj i pozostaw do ostygnięcia. Osusz groszek i pokrój ukośnie na kawałki szerokości ok. 1 cm. Miąższ awokado pokrój w plastry grubości ok. 2 mm. Ogórek umyj. Za pomocą obieraczki pokrój na cienkie plasterki i zawiń w stożkowate „różyczki”. Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plasterki. Pomidora umyj i pokrój w ćwiartki.

Krok 4

Przygotuj różyczki z wędzonego łososia. Łososia pokrój w plastry o długości około 3-4 cm i szerokości 2 cm. Dwa z nich umieść dłuższym bokiem obok siebie tak, aby lekko zachodziły na siebie na jednym z końców. Po zwinięciu utworzą się 3-4 „płatki”. Pastry zwiń wzdłuż. Ułóż tak otrzymaną rolkę z łososia w pozycji pionowej i palcem rozchyl „płatki” na górze każdej rolki, tworząc „różyczkę”. Przygotuj 5 takich „różyczek”.

Krok 5

Wyłóż tortownicę dużym kawałkiem folii spożywczej i rozprowadź 1/3 ryżu do sushi na spodzie. Ułóż plasterki awokado na warstwie ryżu, a następnie ułóż na nich kolejną 1/3 porcji ryżu do sushi. Na warstwie ryżu ułóż plasterki grzybów shiitake, a następnie przykryj resztą ryżu. Pozostałą folią spożywczą przykryj ryż, a następnie lekko dociśnij dłońmi.

Krok 6

Przed podaniem usuń folię spożywczą z wierzchu. Umieść talerz na torcie sushi i odwróć tort. Następnie wyjmij go z tortownicy i usuń pozostałą folię spożywczą. Ułóż paski omleta na torcie. „Różyczki” z wędzonego łososia ułóż w równych odstępach. Udekoruj tort pozostałymi składnikami (oprócz majonezu, wasabi i rukoli).

Krok 7

Wymieszaj majonez z pastą wasabi. Udekoruj tort sushi 4 małymi, równomiernie rozmieszczonymi „kwiatuszkami” majonezu wasabi. Posyp kiełkami rukoli.

Krok 8

Tort sushi podawaj z sosem sojowym. Smacznego!

ID przepisu: 41

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj paski omleta. Wszystkie składniki oprócz oleju umieść w misce i dobrze wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni, rozprowadzając go po całej powierzchni. Dodaj mieszaninę jajek. Upewnij się, że powstała warstwa jest cienka (tak jakbyś smażyła naleśnik). Smaż z obu stron. Pozostaw omlet do ostygnięcia, a następnie pokrój w cienkie paski (ok. 2 mm grubości).

Przygotuj grzyby shiitake. Usuń nóżki grzybów. Na patelnię dodaj syrop klonowy, sos sojowy, cukier, 100 ml wody i grzyby. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż prawie cały płyn odparuje. Ugotowane grzyby shiitake ostudź, a następnie pokrój w cienkie kawałki (ok. 2 mm grubości).

Przygotuj warzywa. Zacznij od umycia groszku. Obetnij końcówki, zblanszuj i pozostaw do ostygnięcia. Osusz groszek i pokrój ukośnie na kawałki szerokości ok. 1 cm. Miąższ awokado pokrój w plastry grubości ok. 2 mm. Ogórek umyj. Za pomocą obieraczki pokrój na cienkie plasterki i zawiń w stożkowate „różyczki”. Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plasterki. Pomidora umyj i pokrój w ćwiartki.

Przygotuj różyczki z wędzonego łososia. Łososia pokrój w plastry o długości około 3-4 cm i szerokości 2 cm. Dwa z nich umieść dłuższym bokiem obok siebie tak, aby lekko zachodziły na siebie na jednym z końców. Po zwinięciu utworzą się 3-4 „płatki”. Pastry zwiń wzdłuż. Ułóż tak otrzymaną rolkę z łososia w pozycji pionowej i palcem rozchyl „płatki” na górze każdej rolki, tworząc „różyczkę”. Przygotuj 5 takich „różyczek”.

Wyłóż tortownicę dużym kawałkiem folii spożywczej i rozprowadź 1/3 ryżu do sushi na spodzie. Ułóż plasterki awokado na warstwie ryżu, a następnie ułóż na nich kolejną 1/3 porcji ryżu do sushi. Na warstwie ryżu ułóż plasterki grzybów shiitake, a następnie przykryj resztą ryżu. Pozostałą folią spożywczą przykryj ryż, a następnie lekko dociśnij dłońmi.

Przed podaniem usuń folię spożywczą z wierzchu. Umieść talerz na torcie sushi i odwróć tort. Następnie wyjmij go z tortownicy i usuń pozostałą folię spożywczą. Ułóż paski omleta na torcie. „Różyczki” z wędzonego łososia ułóż w równych odstępach. Udekoruj tort pozostałymi składnikami (oprócz majonezu, wasabi i rukoli).

Wymieszaj majonez z pastą wasabi. Udekoruj tort sushi 4 małymi, równomiernie rozmieszczonymi „kwiatuszkami” majonezu wasabi. Posyp kiełkami rukoli.

Tort sushi podawaj z sosem sojowym. Smacznego!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.