Pizza na patyku w stylu meksykańskim
Doskonały pomysł na imprezową przekąskę w stylu tex-mex — mini-pizze na patyku mają maksimum smaku dzięki pomidorom, słodkiej kukurydzy, fasoli i pikantnemu serowi. Już samo ich przygotowywanie to mnóstwo frajdy dla dzieciaków.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Rozwiń ciasto na pizzę. Pomidory pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj kukurydzę i fasolę.
Krok 2
Wymieszaj pomidory, kukurydzę, fasolę i ser z sosem sojowym Kikkoman i koncentratem pomidorowym. Dopraw pieprzem, chili i oregano.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Farsz nałóż na ciasto. Zwiń ciasto delikatnie, ale ciasno. Pokrój ostrym nożem na plastry o grubości 2-3 cm.
Krok 4
Rozłóż plastry ciasta na blasze do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż zyskają złocisty kolor.
Krok 5
Przymocuj patyczki do „lizaków” z pizzy i podawaj.
Wskazówka
Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do przepisu czerwoną pastę curry.
Posyp „lizaki” świeżą kolendrą.
Zanim włożysz „lizaki” do piekarnika, możesz posypać je dodatkową ilością sera.
ID przepisu: 1054
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej