

Klasyczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Podgrzać olej na dużej patelni lub w woku. Dodać kurczaka i smażyć aż zarumieni się z obydwy stron. Dodać cebulę, czosnek i smażyć przez kilka minut dokładnie mieszając. Dodać paprykę, przecięte na poł kukurydze i smaż przez 3-4 minuty aż zmiękną.
Krok 2
Zrobić sos słodko-kwaśny mieszając ketchup, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, biały ocet winny, cukier i mąkę kukurydzianą w małej miseczce.
Krok 3
Na patelnię, do pozostałych składników, dodać obrany i starty imbir, osuszonego ananasa pokrojonego w kawałki, wmieszać słodko-kwaśny sos.
Krok 4
Zmieszać sok z ananasa z wodą lub bulionem tak, aby powstało około 300 ml płynu, wlać go na patelnię do reszty produktów. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli kolor dania wydaje się nieco blady należy dodać koncentrat pomidorowy, aby wzbogacić sos.
Wskazówki:
Aby kurczak był delikatniejszy można wykorzystać autentyczną chińską technikę stosowaną w celu nadania mięsu soczystości i uniknięcia przegotowania. Przed przyrządzaniem dania należy obtoczyć kurczaka w mieszance z 1 łyżki mąki kukurydzianej i białka z 1 jajka. Zostawić do zamarynowania na 30 minut w lodówce.
Kiedy kura jest gotowa do przyrządzenia rozgrzać 2-3 cm oleju na patelni i szybko ją przesmaż przez około 30 sekund aż kawałki staną się białe. Wyjąć je z oleju i osuszyć na talerzu. Dodać do przepisu po cebuli i czosnku. Mieszać pozwalając by mięso było gotowe także w środku.
To danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można je stworzyć na wiele sposobów bazując na tym, co znajduje się w lodówce. Sos słodko-kwaśny, aby być gotowym wymaga tylko chwili, a przy tym stanowi zdrowszą alternatywę dla dań na wynos.
ID przepisu: 446
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej