Chowder z boczniakami i kurczakiem
Ta bogata, aromatyczna zupa kusi połączeniem boczniaków, soczystego kurczaka, Sosu sojowego Kikkoman, śmietany i dyni Hokkaido. Jest także perfekcyjnie doprawiona kminem, liściem laurowym i czarnym pieprzem.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
700 ml wody – 75 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 50 ml wytrawnego białego wina – 1 liść laurowy – 1 łyżeczka kminu – 1 łyżeczka czarnego pieprzu – 350 g filetu z piersi kurczaka
Wymieszaj wodę, Sos sojowy Kikkoman, wino i przyprawy i zagotuj w rondlu. Kilka razy nakłuj filet z kurczaka widelcem. Dodaj do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie odcedź i zachowaj 500 ml bulionu z gotowania.
Krok 2
2 łyżki oleju roślinnego – 1 pokrojona w kostkę cebula – 1 zmiażdżony ząbek czosnku – 250 g pokrojonej w kostkę dyni Hokkaido – 150 g pokrojonych w kostkę boczniaków
Rozgrzej olej na patelni. Smaż cebulę, czosnek, dynię i boczniaki przez około 3 minuty. Zdeglasuj pozostałym bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Krok 3
2 łyżki mąki pszennej, typ 405 – 100 ml śmietany (z zawartością tłuszczu co najmniej 30%) – 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
Porwij na drobne kawałki filet z piersi kurczaka i dodaj go do warzyw. Wymieszaj w kubku śmietanę z mąką i dodaj do zupy, a następnie doprowadź do wrzenia, mieszając. Podawaj chowder posypany świeżą pietruszką.
Wskazówka:
Chowder smakuje wyśmienicie ze świeżo podpieczoną bagietką.
ID przepisu: 1385
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej