Chowder z boczniakami i kurczakiem
Chowder z boczniakami i kurczakiem

Chowder z boczniakami i kurczakiem

Czas ogółem45 min
15 minCzas przygotowania
30 minCzas gotowania

Ta bogata, aromatyczna zupa kusi połączeniem boczniaków, soczystego kurczaka, Sosu sojowego Kikkoman, śmietany i dyni Hokkaido. Jest także perfekcyjnie doprawiona kminem, liściem laurowym i czarnym pieprzem.

Składniki

2 porcj(e/i)
700 ml
wody
50 ml
wytrawnego białego wina
1 
liść laurowy
1 łyżeczka
kminu
1 łyżeczka
czarnego pieprzu
350 g
filetu z piersi kurczaka
2 łyżki
oleju roślinnego
1 
pokrojona w kostkę cebula
1 
zmiażdżony ząbek czosnku
250 g
pokrojonej w kostkę dyni Hokkaido
150 g
pokrojonych w kostkę boczniaków
2 łyżki
mąki pszennej, typ 405
100 ml
śmietany (z zawartością tłuszczu co najmniej 30%)
1 łyżka
świeżo posiekanej pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)2305 kJ / 548 kcal
27 gTłuszcz
50,2 gBiałko
21 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

700 ml wody – 75 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman50 ml wytrawnego białego wina – 1  liść laurowy – 1 łyżeczka kminu – 1 łyżeczka czarnego pieprzu – 350 g filetu z piersi kurczaka

Wymieszaj wodę, Sos sojowy Kikkoman, wino i przyprawy i zagotuj w rondlu. Kilka razy nakłuj filet z kurczaka widelcem. Dodaj do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie odcedź i zachowaj 500 ml bulionu z gotowania.

Krok 2

2 łyżki oleju roślinnego – 1  pokrojona w kostkę cebula – 1  zmiażdżony ząbek czosnku – 250 g pokrojonej w kostkę dyni Hokkaido – 150 g pokrojonych w kostkę boczniaków

Rozgrzej olej na patelni. Smaż cebulę, czosnek, dynię i boczniaki przez około 3 minuty. Zdeglasuj pozostałym bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Krok 3

2 łyżki mąki pszennej, typ 405 – 100 ml śmietany (z zawartością tłuszczu co najmniej 30%) – 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki

Porwij na drobne kawałki filet z piersi kurczaka i dodaj go do warzyw. Wymieszaj w kubku śmietanę z mąką i dodaj do zupy, a następnie doprowadź do wrzenia, mieszając. Podawaj chowder posypany świeżą pietruszką.

Wskazówka:

Chowder smakuje wyśmienicie ze świeżo podpieczoną bagietką.

ID przepisu: 1385

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

700 ml wody – 75 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman50 ml wytrawnego białego wina – 1 liść laurowy – 1 łyżeczka kminu – 1 łyżeczka czarnego pieprzu – 350 g filetu z piersi kurczaka

Wymieszaj wodę, Sos sojowy Kikkoman, wino i przyprawy i zagotuj w rondlu. Kilka razy nakłuj filet z kurczaka widelcem. Dodaj do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie odcedź i zachowaj 500 ml bulionu z gotowania.

2 łyżki oleju roślinnego – 1 pokrojona w kostkę cebula – 1 zmiażdżony ząbek czosnku – 250 g pokrojonej w kostkę dyni Hokkaido – 150 g pokrojonych w kostkę boczniaków

Rozgrzej olej na patelni. Smaż cebulę, czosnek, dynię i boczniaki przez około 3 minuty. Zdeglasuj pozostałym bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

2 łyżki mąki pszennej, typ 405 – 100 ml śmietany (z zawartością tłuszczu co najmniej 30%) – 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki

Porwij na drobne kawałki filet z piersi kurczaka i dodaj go do warzyw. Wymieszaj w kubku śmietanę z mąką i dodaj do zupy, a następnie doprowadź do wrzenia, mieszając. Podawaj chowder posypany świeżą pietruszką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.