Mapo tofu z pikantną wołowiną i chrupiącą posypką chili
Mapo tofu z pikantną wołowiną i chrupiącą posypką chili

Mapo tofu z pikantną wołowiną i chrupiącą posypką chili

5 7 Oceny
Czas ogółem 30 min
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Przysmak kuchni syczuańskiej: miękkie tofu i pikantna mielona wołowina w bogatym sosie pełnym umami, zwieńczone chrupiącą posypką chili.

Składniki

4 porcj(e/i)

Posypka:

2 łyżeczki
płatków chili
1 łyżka
rodzynek sułtańskich (lub rodzynek albo żurawiny)
1 łyżka
posiekanych orzeszków ziemnych
1 łyżka
nasion słonecznika

Mapo tofu:

400 g
twardego tofu
1 pęczek
cebuli dymki
1 
czerwona papryka
1 
ząbek czosnku
400 g
mielonej wołowiny
400 ml
bulionu mięsnego
2 łyżki
pasty z fasoli i chili (Toban Djan)
1 łyżeczka
brązowego cukru
mielony pieprz (syczuański)
1 łyżka
skrobi kukurydzianej
Wartości odżywcze (na porcję)1.604 kJ / 384 kcal
21,8 gTłuszcz
31,8 gBiałko
14,3 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżeczki płatków chili – 1 łyżka rodzynek sułtańskich (lub rodzynek albo żurawiny) – 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych – 1 łyżka nasion słonecznika – 3 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Na dużej patelni upraż płatki chili, rodzynki, orzeszki ziemne i nasiona słonecznika. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i zdejmij z patelni.

Krok 2

400 g twardego tofu – 1 pęczek cebuli dymki – 1  czerwona papryka – 1  ząbek czosnku – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman400 g mielonej wołowiny

Pokrój tofu w kostkę o wymiarach 2x2 cm. Cebulę dymkę pokrój po skosie. Paprykę pokrój w kostkę. Drobno posiekaj czosnek. Rozgrzej Olej sezamowy Kikkoman na patelni lub w woku. Dodaj mieloną wołowinę, połowę dymki, paprykę i czosnek i dobrze podsmaż.

Krok 3

400 ml bulionu mięsnego – 2 łyżki sosu z fasoli i chili (Toban Djan) – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka brązowego cukru – mielony pieprz (syczuański)

Dodaj bulion i pastę z fasoli i chili i dobrze wymieszaj. Dodaj kostki tofu i wymieszaj delikatnie, aby się nie rozpadły. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman, cukrem i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.

Krok 4

1 łyżka skrobi kukurydzianej

Wymieszaj skrobię kukurydzianą z 2 łyżkami zimnej wody, a następnie dodaj ją do sosu i mieszaj, aż składniki pokryją się błyszczącą warstwą. Udekoruj danie chrupiącą posypką i resztą dymki. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Wskazówka:

W wersji wegetariańskiej bulion mięsny zastąp warzywnym, a mieloną wołowinę zastąp 8-10 suszonymi grzybami shiitake. Namocz grzyby zgodnie z instrukcją na opakowaniu, drobno posiekaj i krótko podsmaż.

Udekoruj danie chrupiącymi kiełkami fasoli lub drobno pokrojonym groszkiem cukrowym.

ID przepisu: 1496

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 łyżeczki płatków chili – 1 łyżka rodzynek sułtańskich (lub rodzynek albo żurawiny) – 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych – 1 łyżka nasion słonecznika – 3 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Na dużej patelni upraż płatki chili, rodzynki, orzeszki ziemne i nasiona słonecznika. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i zdejmij z patelni.

400 g twardego tofu – 1 pęczek cebuli dymki – 1 czerwona papryka – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman400 g mielonej wołowiny

Pokrój tofu w kostkę o wymiarach 2x2 cm. Cebulę dymkę pokrój po skosie. Paprykę pokrój w kostkę. Drobno posiekaj czosnek. Rozgrzej Olej sezamowy Kikkoman na patelni lub w woku. Dodaj mieloną wołowinę, połowę dymki, paprykę i czosnek i dobrze podsmaż.

400 ml bulionu mięsnego – 2 łyżki sosu z fasoli i chili (Toban Djan) – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka brązowego cukru – mielony pieprz (syczuański)

Dodaj bulion i pastę z fasoli i chili i dobrze wymieszaj. Dodaj kostki tofu i wymieszaj delikatnie, aby się nie rozpadły. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman, cukrem i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.

1 łyżka skrobi kukurydzianej

Wymieszaj skrobię kukurydzianą z 2 łyżkami zimnej wody, a następnie dodaj ją do sosu i mieszaj, aż składniki pokryją się błyszczącą warstwą. Udekoruj danie chrupiącą posypką i resztą dymki. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.