

Nasi goreng z kurczakiem, jajkiem i słodkim sosem sojowym
Nasi goreng, czyli smażony ryż w stylu indonezyjskim, to pyszny i szybki sposób na wykorzystanie resztek ryżu: z delikatnym kurczakiem, chrupiącymi warzywami, jajkiem sadzonym na wierzchu i słodkim, bogatym smakiem Sosu do ryżu Kikkoman.
Składniki
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1

250 g ryżu jaśminowego – 400 g filetu z piersi kurczaka – 2 marchewki – 2 czerwone papryki – 1 czerwona cebula – 2 ząbki czosnku
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka pokrój w paski. Marchewkę pokrój w cienkie paski, a paprykę na kawałki. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Krok 2

2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 200 g mrożonego groszku – 90 ml Sos do ryżu - słodki Kikkoman
Paski kurczaka usmaż na gorącym Oleju sezamowym Kikkoman na dużej patelni lub w woku. Dodaj marchewkę, paprykę, cebulę i czosnek i smaż przez około 5 minut. Dodaj groszek, ryż i Sos do ryżu Kikkoman i smaż przez około 3 minuty, stale mieszając.
Krok 3

4 jajka – 1 łyżka oleju roślinnego – sól (do smaku) – świeżo zmielony pieprz (do smaku) – 2 łyżki soku z limonki – 6 pomidorków koktajlowych, opcjonalnie – 1 garść cebuli dymki, opcjonalnie
Usmaż jajka na gorącym oleju na osobnej patelni i dopraw solą i pieprzem. Dopraw nasi goreng pieprzem i sokiem z limonki. Podawaj z jajkami sadzonymi na wierzchu. Jeśli chcesz, udekoruj danie ćwiartkami pomidorków koktajlowych i dymką.
Wskazówka:
Stwórz wersję dla prawdziwych smakoszy, podając nasi goreng ze smażonymi paskami łososia lub owocami morza. To danie będzie też świetnie smakować z dodatkiem pieczarek lub boczniaków smażonych w oleju sezamowym.
ID przepisu: 1498
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej