Czerwone tajskie curry z kurczakiem i kokosem
Czerwone tajskie curry z kurczakiem i kokosem

Czerwone tajskie curry z kurczakiem i kokosem

4,6 36 Oceny
Czas ogółem 25 min
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Popularna potrawa kuchni tajskiej z chrupiącymi warzywami, delikatnym kurczakiem i kremowym sosem kokosowym. Dodatek czerwonej pasty curry i Sosu sojowego Kikkoman pozwala uzyskać idealnie zbalansowaną ostrość.

Składniki

4 porcj(e/i)

Pikantne orzechy:

50 g
mieszanki orzechów, np. nerkowców, orzechów laskowych, pekanów, orzeszków ziemnych
1 łyżka
brązowego cukru

Curry:

200 g
ryżu, np. basmati
500 g
filetu z piersi kurczaka
2 
czerwone papryki
1 pęczek
cebuli dymki
2 
marchewki
200 g
groszku cukrowego (lub mrożonego groszku lub fasolki szparagowej)
2 łyżeczki
czerwonej pasty curry
400 ml
mleczka kokosowego
kilka liści kolendry (lub tajskiej bazylii)
Wartości odżywcze (na porcję)2.932 kJ / 703 kcal
32,2 gTłuszcz
41,7 gBiałko
57,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

50 g mieszanki orzechów, np. nerkowców, orzechów laskowych, pekanów, orzeszków ziemnych – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka brązowego cukru

Orzechy grubo posiekaj. Podgrzej Sos sojowy Kikkoman z cukrem. Dodaj orzechy i pokryj je glazurą. Przełóż na papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

200 g ryżu, np. basmati – 500 g filetu z piersi kurczaka – 2  czerwone papryki – 1 pęczek cebuli dymki – 2  marchewki – 200 g groszku cukrowego (lub mrożonego groszku lub fasolki szparagowej) – 2 łyżeczki czerwonej pasty curry – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman400 ml mleczka kokosowego – 75 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka pokrój na kawałki. Paprykę pokrój w paski, dymkę w krążki, a marchewkę w plasterki. Strączki groszku cukrowego przekrój na pół. Podsmaż pastę curry w woku na gorącym Oleju sezamowym Kikkoman. Dodaj mleczko kokosowe, ok. 100 ml wody i Sos sojowy Kikkoman. Doprowadź do wrzenia.

Krok 3

kilka liści kolendry (lub tajskiej bazylii)

Dodaj kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodaj warzywa i gotuj przez kolejne 5 minut. Pokrój kolendrę w paski. Udekoruj curry kolendrą i orzechami. Podawaj z ryżem.

Wskazówka:

W wersji dla smakoszy przygotuj curry z krewetkami zamiast kurczaka.

Inne warzywa, takie jak brokuły, cukinia, pieczarki, bakłażan lub zielona fasolka, równie dobrze komponują się z tym daniem - wszystko zależy od sezonu.

ID przepisu: 1501

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

50 g mieszanki orzechów, np. nerkowców, orzechów laskowych, pekanów, orzeszków ziemnych – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka brązowego cukru

Orzechy grubo posiekaj. Podgrzej Sos sojowy Kikkoman z cukrem. Dodaj orzechy i pokryj je glazurą. Przełóż na papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.

200 g ryżu, np. basmati – 500 g filetu z piersi kurczaka – 2 czerwone papryki – 1 pęczek cebuli dymki – 2 marchewki – 200 g groszku cukrowego (lub mrożonego groszku lub fasolki szparagowej) – 2 łyżeczki czerwonej pasty curry – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman400 ml mleczka kokosowego – 75 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka pokrój na kawałki. Paprykę pokrój w paski, dymkę w krążki, a marchewkę w plasterki. Strączki groszku cukrowego przekrój na pół. Podsmaż pastę curry w woku na gorącym Oleju sezamowym Kikkoman. Dodaj mleczko kokosowe, ok. 100 ml wody i Sos sojowy Kikkoman. Doprowadź do wrzenia.

kilka liści kolendry (lub tajskiej bazylii)

Dodaj kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodaj warzywa i gotuj przez kolejne 5 minut. Pokrój kolendrę w paski. Udekoruj curry kolendrą i orzechami. Podawaj z ryżem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.