

Czerwone tajskie curry z kurczakiem i kokosem
Popularna potrawa kuchni tajskiej z chrupiącymi warzywami, delikatnym kurczakiem i kremowym sosem kokosowym. Dodatek czerwonej pasty curry i Sosu sojowego Kikkoman pozwala uzyskać idealnie zbalansowaną ostrość.
Składniki
Pikantne orzechy:
Curry:
Przygotowanie
Krok 1

50 g mieszanki orzechów, np. nerkowców, orzechów laskowych, pekanów, orzeszków ziemnych – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka brązowego cukru
Orzechy grubo posiekaj. Podgrzej Sos sojowy Kikkoman z cukrem. Dodaj orzechy i pokryj je glazurą. Przełóż na papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2

200 g ryżu, np. basmati – 500 g filetu z piersi kurczaka – 2 czerwone papryki – 1 pęczek cebuli dymki – 2 marchewki – 200 g groszku cukrowego (lub mrożonego groszku lub fasolki szparagowej) – 2 łyżeczki czerwonej pasty curry – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 400 ml mleczka kokosowego – 75 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka pokrój na kawałki. Paprykę pokrój w paski, dymkę w krążki, a marchewkę w plasterki. Strączki groszku cukrowego przekrój na pół. Podsmaż pastę curry w woku na gorącym Oleju sezamowym Kikkoman. Dodaj mleczko kokosowe, ok. 100 ml wody i Sos sojowy Kikkoman. Doprowadź do wrzenia.
Krok 3

kilka liści kolendry (lub tajskiej bazylii)
Dodaj kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodaj warzywa i gotuj przez kolejne 5 minut. Pokrój kolendrę w paski. Udekoruj curry kolendrą i orzechami. Podawaj z ryżem.
Wskazówka:
W wersji dla smakoszy przygotuj curry z krewetkami zamiast kurczaka.
Inne warzywa, takie jak brokuły, cukinia, pieczarki, bakłażan lub zielona fasolka, równie dobrze komponują się z tym daniem - wszystko zależy od sezonu.
ID przepisu: 1501
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej