

O Kikkomanie
Łączymy trzysta lat japońskiej tradycji z nowoczesną filozofią korporacyjną. Misją Kikkomana jest inspirowanie ludzi na całym świecie do czerpania radości z tego, co najlepsze, i promowanie międzynarodowej wymiany kulinarnej.
Co sprawia, że nasz sos sojowy jest tak wyjątkowy i stanowi najlepszy wybór dla Ciebie, Twojej restauracji, Twojego food trucka i Twoich gości? Tutaj dowiesz się więcej.

Naturalne składniki
Sos sojowy Kikkoman powstaje z czterech starannie wyselekcjonowanych, naturalnych składników: wody, soi, pszenicy i soli. Używamy tylko ziaren soi wolnych od GMO. Nie stosujemy wzmacniaczy smaku, konserwantów i barwników.

Naturalny proces warzenia
Sos sojowy Kikkoman jest warzony całkowicie naturalnie w procesie fermentacji trwającym kilka miesięcy. Podczas procesu warzenia powstaje około 300 różnych związków aromatycznych: wanilii, owoców, whisky, a nawet kawy. Wszystkie te smaki i zapachy rozwijają się bez użycia chemikaliów i nadają naszemu sosowi sojowemu niepowtarzalny smak.

Zrównoważony rozwój jako cel korporacyjny
W Kikkomanie dążymy do tego, aby działać w sposób możliwie najbardziej zrównoważony i uczciwy. Naturalne składniki, krótkie łańcuchy dostaw, zrównoważone pozyskiwanie i przemyślane wykorzystywanie zasobów naturalnych oraz pełne szacunku podejście do ludzi leżą u podstaw naszej kultury biznesowej. Przeczytaj o naszych szczegółowych celach i działaniach na stronie poświęconej zrównoważonemu rozwojowi.
Czy wiesz, że…?
Japoński sos sojowy jest również znany jako „shoyu”. Ten rodzaj sosu sojowego wyróżnia się niższą zawartością soli i wyjątkowym aromatem, który rozwija się miesiącami dzięki użyciu specjalnych kultur drożdży i prażonej pszenicy w procesie warzenia.
To czyni go zupełnie innym od chińskich sosów sojowych, które bywają warzone tylko częściowo, a poza tym są produkowane chemicznie. W związku z tym chińskie sosy sojowe często zawierają barwniki, cukier, glutaminian sodu i konserwanty, przez co ich smak jest mocniejszy, a konsystencja przypomina syrop, utrudniając precyzyjne dozowanie. To dobry powód, aby zawsze sprawdzać etykietę przed zakupem – im mniej składników, tym lepiej!
