

Zrównoważony rozwój w Kikkomanie
Jako firma z wieloletnią tradycją i producent klasycznego produktu używanego przez profesjonalistów i amatorów na całym świecie, przykładamy szczególną wagę do kwestii zrównoważonego rozwoju. Dowiedz się, co to oznacza w praktyce i sprawdź, jakie cele sobie wyznaczyliśmy.

Neutralność emisyjna do 2050 roku
W drodze do osiągnięcia zerowej emisji CO2 netto wyznaczyliśmy sobie pośredni cel na rok 2030: redukcję emisji gazów cieplarnianych o ponad 50% i redukcję zużycia wody na jednostkę produkcyjną o ponad 30%. Dążymy także do osiągnięcia stuprocentowego poziomu recyklingu. W porozumieniu z inicjatywą Science Based Targets Initiative (SBTi) realizujemy również inne cele z zakresu zrównoważonego rozwoju. Przejrzystość działań jest dla nas bardzo ważna, dlatego raporty z naszych aktywności możesz przeczytać na platformie Carbon Disclosure Project (CDP). Sprawdź, jak udało się nam otrzymać status „A” w kategorii bezpieczeństwa wodnego i status „A-” w kategorii zrównoważonego rozwoju.

Zrównoważone pozyskiwanie surowców i krótkie dystanse
Chcemy, aby nasze produkty, trafiając do kuchni na całym świecie, zawsze zachowywały świeżość. Dlatego, oprócz naszego zakładu produkcyjnego w Japonii, mamy również zakład w Holandii oraz suszarnię w Niemczech. W Stanach Zjednoczonych działają dwa kolejne zakłady Kikkoman: w Wisconsin i Kalifornii.
W miarę możliwości surowce dla każdego z naszych zakładów pozyskujemy lokalnie. W Europie, na przykład, 100% naszej pszenicy pochodzi z Niemiec, a woda i sól z Holandii. Europejską soję uzupełniamy dostawami z USA, Kanady i Brazylii. Współpracujemy z dostawcami, którzy dysponują certyfikatem ProTerra - to gwarancja przestrzegania wysokich standardów zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialnej uprawy soi. Dokładamy również wszelkich starań, aby na żadnym etapie produkcji nie marnować żywności.

Zrównoważone zakłady produkcyjne
Od 2001 roku stale ograniczamy zużycie prądu, gazu i wody w naszym europejskim zakładzie produkcyjnym - jednocześnie zwiększając wolumen produkcji. Już teraz pozyskujemy 100% energii elektrycznej z odnawialnych źródeł (wiatr, słońce), a także korzystamy z lokalnych zasobów wodnych.
Nie pozwalamy również marnować się produktom ubocznym procesu produkcji sosu sojowego. Tak zwane „ciastka sojowe”, które przekazujemy gospodarstwom rolnym, stanowią wartościową, bogatą w białko paszę dla zwierząt. Materiały opakowaniowe i palety są ponownie wykorzystywane, a resztek solanki używa się w USA do odladzania dróg!

Uczciwe warunki dla wszystkich
Uczciwe i stabilne warunki pracy obowiązują zarówno w naszych własnych zakładach produkcyjnych, jak i u wszystkich naszych partnerów i dostawców. W 2001 roku Grupa Kikkoman została pierwszą japońską firmą, która podpisała porozumienie United Nations Global Compact (UNGC). Przyjęte w jego ramach międzynarodowe rekomendacje dotyczące zrównoważonych praktyk biznesowych obligują nas i naszych partnerów do utrzymywania wysokich standardów w zakresie jakości, bezpieczeństwa dostaw, praw człowieka, warunków pracy, działań na rzecz ochrony środowiska i rozwoju biznesu. A ponieważ „zrównoważony rozwój” oznacza dla nas przede wszystkim uczciwość i szacunek w stosunku do innych ludzi, regularnie poddajemy się audytowi Sedex Members Ethical Trade Audit (SMETA), aby umożliwić ocenę warunków pracy oraz zarządzania bezpieczeństwem, higieną i ochroną środowiska w Kikkomanie. SMETA to jedna z najczęściej stosowanych metodyk audytu zrównoważonego i etycznego postępowania w firmach na całym świecie.