Drobiowy burger w dyniowym placku rösti
Drobiowy burger w dyniowym placku rösti

Drobiowy burger w dyniowym placku rösti

Czas ogółem45 min
30 minCzas przygotowania
6-8 minCzas gotowania

W tym przepisie na drobiowego burgera tradycyjna bułka została zastąpiona pysznym dyniowym plackiem rösti. Burgera podajemy z pikantnym sosem i pyszną surówką, które doprawiamy Sosem sojowym Kikkoman i Sosem do woka Kikkoman Teriyaki.

Składniki

10 porcj(e/i)

Kurczak:

10 
udek kurczaka, każde po 70 g (bez kości i skóry)
40 g
oliwy z oliwek
40 g
soku z cytryny
12 g
posiekanego czosnku
10 g
soli
3 g
suszonego tymianku
125 g
mąki typu 405
15 g
proszku do pieczenia
2 g
papryki w proszku
2 g
czosnku w proszku
2 g
cebuli w proszku
240 ml
zimnej wody
olej roślinny do smażenia

Surówka:

350 g
poszatkowanej czerwonej kapusty
80 g
startej marchwi
55 g
majonezu
30 g
chrzanu
20 ml
octu jabłkowego
25 g
brązowego cukru

Sos:

250 g
jogurtu greckiego
30 g
posiekanych kaparów
15 g
soku z cytryny
5 g
skórki z cytryny
25 g
majonezu

Dyniowe rösti:

1,2 kg
startej dyni piżmowej
250 g
mąki pszennej typu 405
150 g
całego jajka
2 g
mielonego cynamonu
30 g
oliwy z oliwek
Alergeny:
soja, gluten, mleko, jaja, gorczyca, siarczyny
Całkowita waga na porcję:
345 g
Waga na składnik:

Mięso, ok. - 100 g, Dyniowe rösti, ok. - 160 g, Surówka, ok. - 50 g, Sos, ok. - 35 g

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka wymieszaj w misce z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i tymiankiem. Dokładnie pokryj mięso marynatą i marynuj w lodówce przez 30-60 minut.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, paprykę w proszku, czosnek w proszku, cebulę w proszku i sól z zimną wodą, aby uzyskać gładkie ciasto. Rozgrzej olej do smażenia do 175 °C.

Krok 3

Wymieszaj w misce czerwoną kapustę, marchew, majonez, chrzan, ocet, cukier i Sos sojowy Kikkoman. Odstaw.

Krok 4

W małej misce wymieszaj jogurt, majonez, kapary, sok z cytryny, skórkę z cytryny i Sos do woka Kikkoman Teriyaki. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 5

Zanurz kawałki kurczaka w cieście i smaż w gorącym oleju przez 6-8 minut.

Krok 6

W innej misce wymieszaj dynię z mąką, jajkiem, cynamonem i Sosem do woka Kikkoman Teriyaki.

Krok 7

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Smaż 80 g mieszanki na rösti na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż placki się zezłocą.

Krok 8

Posmaruj placki rösti sosem. Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka i surówkę. Przykryj drugim plackiem.

Wskazówka:

Aby smażone kawałki kurczaka pozostały chrupiące na dłużej, odsącz je na ręczniku kuchennym i przechowuj na kratce.

ID przepisu: F1044

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.