

Drobiowy burger w dyniowym placku rösti
W tym przepisie na drobiowego burgera tradycyjna bułka została zastąpiona pysznym dyniowym plackiem rösti. Burgera podajemy z pikantnym sosem i pyszną surówką, które doprawiamy Sosem sojowym Kikkoman i Sosem do woka Kikkoman Teriyaki.
Składniki
Kurczak:
Surówka:
Sos:
Dyniowe rösti:
Mięso, ok. - 100 g, Dyniowe rösti, ok. - 160 g, Surówka, ok. - 50 g, Sos, ok. - 35 g
Przygotowanie
Krok 1
Kurczaka wymieszaj w misce z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i tymiankiem. Dokładnie pokryj mięso marynatą i marynuj w lodówce przez 30-60 minut.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, paprykę w proszku, czosnek w proszku, cebulę w proszku i sól z zimną wodą, aby uzyskać gładkie ciasto. Rozgrzej olej do smażenia do 175 °C.
Krok 3
Wymieszaj w misce czerwoną kapustę, marchew, majonez, chrzan, ocet, cukier i Sos sojowy Kikkoman. Odstaw.
Krok 4
W małej misce wymieszaj jogurt, majonez, kapary, sok z cytryny, skórkę z cytryny i Sos do woka Kikkoman Teriyaki. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 5
Zanurz kawałki kurczaka w cieście i smaż w gorącym oleju przez 6-8 minut.
Krok 6
W innej misce wymieszaj dynię z mąką, jajkiem, cynamonem i Sosem do woka Kikkoman Teriyaki.
Krok 7
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Smaż 80 g mieszanki na rösti na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż placki się zezłocą.
Krok 8
Posmaruj placki rösti sosem. Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka i surówkę. Przykryj drugim plackiem.
Wskazówka:
Aby smażone kawałki kurczaka pozostały chrupiące na dłużej, odsącz je na ręczniku kuchennym i przechowuj na kratce.
ID przepisu: F1044
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej