Sukiyaki z wołowiną i tofu
Sukiyaki z wołowiną i tofu

Sukiyaki z wołowiną i tofu

4,9 7 Oceny
Czas ogółem 40 min
10 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Tradycyjny japoński gorący kociołek z cienko pokrojoną wołowiną, tofu i warzywami w słodko-pikantnym bulionie. Sos sojowy Kikkoman wzbogaca danie o wyrazisty smak umami.

Składniki

4 porcj(e/i)
120 g
tofu
4 
grzyby shiitake
60 g
boczniaków
75 g
grzybów enoki
 ¼ 
kapusty pekińskiej
1 
por
50 g
makaronu vermicelli
100 ml
sake
60 g
cukru
400 g
wołowiny pokrojonej w cienkie plasterki (2-3 mm)
2 łyżki
octu
4 
jajka
150 g
ugotowanego makaronu udon
Wartości odżywcze (na porcję)2.464 kJ / 589 kcal
22,7 gTłuszcz
28,2 gBiałko
46,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

120 g tofu – 4  grzyby shiitake – 60 g boczniaków – 75 g grzybów enoki –  ¼  kapusty pekińskiej – 1  por – 50 g makaronu vermicelli

Pokrój tofu na kawałki wielkości kęsa. Czubki kapeluszy grzybów shiitake natnij na krzyż. Grubo posiekaj boczniaki i enoki. Kapustę pekińską pokrój na kawałki o długości 5 cm. Białą część pora pokrój po przekątnej na cienkie plasterki. Makaron vermicelli przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

100 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman100 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)100 ml sake – 60 g cukru

Przygotuj bulion sukiyaki. Wymieszaj w rondlu Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman, sake i cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.

Krok 3

1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman400 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki (2-3 mm)

Rozgrzej Olej sezamowy Kikkoman na patelni. Dodaj wołowinę i lekko podsmaż. Dodaj pora i smaż razem, aż zaczną wydzielać się aromaty.

Krok 4

Zdeglasuj bulionem sukiyaki z kroku 2 i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodaj warzywa z kroku 1. Wlej pozostały bulion i gotuj przez około 5 minut.

Krok 5

2 łyżki octu – 4  jajka – 150 g ugotowanego makaronu udon

Podgrzej ok. 1 litr wody do 90°C i dodaj ocet. Wbij jajka do kubków i ostrożnie wsuwaj je do wody, jedno po drugim. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i odsącz na papierze kuchennym, aby powstały jajka w koszulkach. Rozdziel jajka w koszulkach, składniki sukiyaki i makaron udon między 4 małe miseczki. Podawaj. W Japonii ugotowane składniki sukiyaki zwykle zanurza się w surowym ubitym jajku. Wymaga to użycia bardzo świeżych jajek, których nie trzeba gotować w koszulkach. W tej wersji przepisu ugotowane składniki można zanurzyć w miękkim żółtku jajek w koszulkach.

Wskazówka:

Zamiast bulionu sukiyaki możesz użyć Sosu do ryżu Kikkoman: wymieszaj 270 ml Sosu do ryżu Kikkoman z 2 łyżkami Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman i 2 łyżkami sake. Następnie użyj tej mieszanki jako bulionu sukiyaki.

ID przepisu: 1503

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

120 g tofu – 4 grzyby shiitake – 60 g boczniaków – 75 g grzybów enoki – ¼ kapusty pekińskiej – 1 por – 50 g makaronu vermicelli

Pokrój tofu na kawałki wielkości kęsa. Czubki kapeluszy grzybów shiitake natnij na krzyż. Grubo posiekaj boczniaki i enoki. Kapustę pekińską pokrój na kawałki o długości 5 cm. Białą część pora pokrój po przekątnej na cienkie plasterki. Makaron vermicelli przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

100 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman100 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)100 ml sake – 60 g cukru

Przygotuj bulion sukiyaki. Wymieszaj w rondlu Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman, sake i cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.

1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman400 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki (2-3 mm)

Rozgrzej Olej sezamowy Kikkoman na patelni. Dodaj wołowinę i lekko podsmaż. Dodaj pora i smaż razem, aż zaczną wydzielać się aromaty.

Zdeglasuj bulionem sukiyaki z kroku 2 i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodaj warzywa z kroku 1. Wlej pozostały bulion i gotuj przez około 5 minut.

2 łyżki octu – 4 jajka – 150 g ugotowanego makaronu udon

Podgrzej ok. 1 litr wody do 90°C i dodaj ocet. Wbij jajka do kubków i ostrożnie wsuwaj je do wody, jedno po drugim. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i odsącz na papierze kuchennym, aby powstały jajka w koszulkach. Rozdziel jajka w koszulkach, składniki sukiyaki i makaron udon między 4 małe miseczki. Podawaj. W Japonii ugotowane składniki sukiyaki zwykle zanurza się w surowym ubitym jajku. Wymaga to użycia bardzo świeżych jajek, których nie trzeba gotować w koszulkach. W tej wersji przepisu ugotowane składniki można zanurzyć w miękkim żółtku jajek w koszulkach.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.