

Sukiyaki z wołowiną i tofu
Tradycyjny japoński gorący kociołek z cienko pokrojoną wołowiną, tofu i warzywami w słodko-pikantnym bulionie. Sos sojowy Kikkoman wzbogaca danie o wyrazisty smak umami.
Przygotowanie
Krok 1

120 g tofu – 4 grzyby shiitake – 60 g boczniaków – 75 g grzybów enoki – ¼ kapusty pekińskiej – 1 por – 50 g makaronu vermicelli
Pokrój tofu na kawałki wielkości kęsa. Czubki kapeluszy grzybów shiitake natnij na krzyż. Grubo posiekaj boczniaki i enoki. Kapustę pekińską pokrój na kawałki o długości 5 cm. Białą część pora pokrój po przekątnej na cienkie plasterki. Makaron vermicelli przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2

100 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 100 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 100 ml sake – 60 g cukru
Przygotuj bulion sukiyaki. Wymieszaj w rondlu Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman, sake i cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
Krok 3

1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 400 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki (2-3 mm)
Rozgrzej Olej sezamowy Kikkoman na patelni. Dodaj wołowinę i lekko podsmaż. Dodaj pora i smaż razem, aż zaczną wydzielać się aromaty.
Krok 4

Zdeglasuj bulionem sukiyaki z kroku 2 i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodaj warzywa z kroku 1. Wlej pozostały bulion i gotuj przez około 5 minut.
Krok 5

2 łyżki octu – 4 jajka – 150 g ugotowanego makaronu udon
Podgrzej ok. 1 litr wody do 90°C i dodaj ocet. Wbij jajka do kubków i ostrożnie wsuwaj je do wody, jedno po drugim. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i odsącz na papierze kuchennym, aby powstały jajka w koszulkach. Rozdziel jajka w koszulkach, składniki sukiyaki i makaron udon między 4 małe miseczki. Podawaj. W Japonii ugotowane składniki sukiyaki zwykle zanurza się w surowym ubitym jajku. Wymaga to użycia bardzo świeżych jajek, których nie trzeba gotować w koszulkach. W tej wersji przepisu ugotowane składniki można zanurzyć w miękkim żółtku jajek w koszulkach.
Wskazówka:
Zamiast bulionu sukiyaki możesz użyć Sosu do ryżu Kikkoman: wymieszaj 270 ml Sosu do ryżu Kikkoman z 2 łyżkami Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman i 2 łyżkami sake. Następnie użyj tej mieszanki jako bulionu sukiyaki.
ID przepisu: 1503
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej