

Ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami nerkowca
Ciasteczka wypełnione miękkimi kawałkami czekolady i chrupiącymi orzechami nerkowca, wzbogacone o smak umami dzięki dodatkowi Sosu sojowego Kikkoman. Słodko-wytrawna pokusa, której nie sposób się oprzeć.
Przygotowanie
Krok 1

280 g mąki pszennej – 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej – ½ łyżeczka sody oczyszczonej – 170 g miękkiego masła – 200 g brązowego cukru – 100 g cukru – 2 łyżeczki pasty waniliowej – 4 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 jajko
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą i sodę oczyszczoną. Ubijaj masło i oba rodzaje cukru przez 2-3 minuty. Dodaj pastę waniliową, Sos sojowy Kikkoman i jajko i wymieszaj.
Krok 2

100 g kawałków czekolady lub chocolate chips – 50 g posiekanych orzechów nerkowca
Energicznie wmieszaj mieszankę mąki. Wmieszaj kawałki czekolady i orzechy nerkowca. Uformuj ciasteczka za pomocą łyżki do lodów lub 2 łyżek. Ułóż je na blachach w równych odstępach. Piecz przez około 10 minut.
Krok 3

50 g kawałków czekolady lub chocolate chips
Delikatnie wciśnij dodatkowe kawałki czekolady w gorące ciasteczka od raz po wyjęciu z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Wskazówka:
Ciasteczka będą jeszcze pyszniejsze, kiedy użyjesz trzech rodzajów czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej.
Jeśli chcesz zrobić ciasteczka w rozmiarze XXL, po prostu odmierz większe porcje ciasta i pozostaw dużo miejsca między ciasteczkami podczas pieczenia.
ID przepisu: 1493
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej