Ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami nerkowca
Ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami nerkowca

Ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami nerkowca

4,7 12 Oceny
Czas ogółem 30 min
20 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Ciasteczka wypełnione miękkimi kawałkami czekolady i chrupiącymi orzechami nerkowca, wzbogacone o smak umami dzięki dodatkowi Sosu sojowego Kikkoman. Słodko-wytrawna pokusa, której nie sposób się oprzeć.

Składniki

30 porcj(e/i)
280 g
mąki pszennej
2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej
 ½ łyżeczki
sody oczyszczonej
170 g
miękkiego masła
200 g
brązowego cukru
100 g
cukru
2 łyżeczki
pasty waniliowej
1 
jajko
150 g
kawałków czekolady lub chocolate chips
50 g
posiekanych orzechów nerkowca
Wartości odżywcze (na porcję)630 kJ / 152 kcal
7 gTłuszcz
2 gBiałko
19,8 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

280 g mąki pszennej – 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej –  ½ łyżeczki sody oczyszczonej – 170 g miękkiego masła – 200 g brązowego cukru – 100 g cukru – 2 łyżeczki pasty waniliowej – 4 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1  jajko

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą i sodę oczyszczoną. Ubijaj masło i oba rodzaje cukru przez 2-3 minuty. Dodaj pastę waniliową, Sos sojowy Kikkoman i jajko i wymieszaj.

Krok 2

100 g kawałków czekolady lub chocolate chips – 50 g posiekanych orzechów nerkowca

Energicznie wmieszaj mieszankę mąki. Wmieszaj kawałki czekolady i orzechy nerkowca. Uformuj ciasteczka za pomocą łyżki do lodów lub 2 łyżek. Ułóż je na blachach w równych odstępach. Piecz przez około 10 minut.

Krok 3

50 g kawałków czekolady lub chocolate chips

Delikatnie wciśnij dodatkowe kawałki czekolady w gorące ciasteczka od raz po wyjęciu z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Wskazówka:

Ciasteczka będą jeszcze pyszniejsze, kiedy użyjesz trzech rodzajów czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej.

Jeśli chcesz zrobić ciasteczka w rozmiarze XXL, po prostu odmierz większe porcje ciasta i pozostaw dużo miejsca między ciasteczkami podczas pieczenia.

ID przepisu: 1493

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

280 g mąki pszennej – 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej – ½ łyżeczki sody oczyszczonej – 170 g miękkiego masła – 200 g brązowego cukru – 100 g cukru – 2 łyżeczki pasty waniliowej – 4 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 jajko

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą i sodę oczyszczoną. Ubijaj masło i oba rodzaje cukru przez 2-3 minuty. Dodaj pastę waniliową, Sos sojowy Kikkoman i jajko i wymieszaj.

100 g kawałków czekolady lub chocolate chips – 50 g posiekanych orzechów nerkowca

Energicznie wmieszaj mieszankę mąki. Wmieszaj kawałki czekolady i orzechy nerkowca. Uformuj ciasteczka za pomocą łyżki do lodów lub 2 łyżek. Ułóż je na blachach w równych odstępach. Piecz przez około 10 minut.

50 g kawałków czekolady lub chocolate chips

Delikatnie wciśnij dodatkowe kawałki czekolady w gorące ciasteczka od raz po wyjęciu z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.