Currywurst z majonezem ponzu i sosem chili
Currywurst z majonezem ponzu i sosem chili

Currywurst z majonezem ponzu i sosem chili

4,4 28 Oceny
Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Popularny klasyk niemieckiego street foodu w nowym wydaniu. Sos sojowy Kikkoman i przyprawy wzbogacają smak sosu curry, a Sos z chili do kimchi Kikkoman dodaje ostrości. Danie serwujemy z chrupiącymi frytkami, które maczamy w kremowym majonezie z dodatkiem Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman.

Składniki

4 porcj(e/i)
500 g
passaty (z puszki)
2 łyżki
przecieru pomidorowego
3 łyżki
ketchupu
2 łyżeczki
miodu (lub syropu klonowego albo Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman)
1 łyżeczka
granulowanego bulionu warzywnego
2 łyżeczki
granulowanej cebuli (lub 1 mała cebula pokrojona w kostkę)
600 g
frytek (do smażenia lub pieczenia w piekarniku)
100 g
majonezu
4 
kiełbaski bratwurst
1 łyżeczka
oleju słonecznikowego
1 łyżka
curry w proszku
1 łyżeczka
papryki w proszku
Wartości odżywcze (na porcję)4.074 kJ / 973 kcal
72,2 gTłuszcz
30,8 gBiałko
45,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

500 g passaty (z puszki) – 2 łyżki przecieru pomidorowego – 3 łyżki ketchupu – 2 łyżeczki miodu (lub syropu klonowego albo Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman) – 1 łyżeczka granulowanego bulionu warzywnego – 2 łyżeczki granulowanej cebuli (lub 1 mała cebula pokrojona w kostkę)

Wymieszaj w rondlu passatę, przecier pomidorowy, miód, granulowany bulion i cebulę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Krok 2

600 g frytek (do smażenia lub pieczenia w piekarniku) – 100 g majonezu – 3 łyżeczki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Przygotuj frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj majonez z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman.

Krok 3

4  kiełbaski bratwurst – 1 łyżka oleju słonecznikowego – 4 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka curry w proszku – 1 łyżeczka papryki w proszku – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman

Smaż kiełbaski na rozgrzanym oleju przez 8-10 minut ze wszystkich stron, aż będą złocistobrązowe. Sos pomidorowy dopraw Sosem sojowym Kikkoman, curry, papryką i Sosem z chili do kimchi Kikkoman. Pokrój kiełbaski, dodaj do sosu i krótko podgrzej. Podawaj z frytkami i cytrusowym majonezem ponzu.

Wskazówka:

Jeśli wolisz wersję wegańską, użyj wegańskiego majonezu i wegańskiej kiełbasy.

ID przepisu: 1495

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

500 g passaty (z puszki) – 2 łyżki przecieru pomidorowego – 3 łyżki ketchupu – 2 łyżeczki miodu (lub syropu klonowego albo Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman) – 1 łyżeczka granulowanego bulionu warzywnego – 2 łyżeczki granulowanej cebuli (lub 1 mała cebula pokrojona w kostkę)

Wymieszaj w rondlu passatę, przecier pomidorowy, miód, granulowany bulion i cebulę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

600 g frytek (do smażenia lub pieczenia w piekarniku) – 100 g majonezu – 3 łyżeczki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Przygotuj frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj majonez z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman.

4 kiełbaski bratwurst – 1 łyżka oleju słonecznikowego – 4 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka curry w proszku – 1 łyżeczka papryki w proszku – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman

Smaż kiełbaski na rozgrzanym oleju przez 8-10 minut ze wszystkich stron, aż będą złocistobrązowe. Sos pomidorowy dopraw Sosem sojowym Kikkoman, curry, papryką i Sosem z chili do kimchi Kikkoman. Pokrój kiełbaski, dodaj do sosu i krótko podgrzej. Podawaj z frytkami i cytrusowym majonezem ponzu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.