

Currywurst z majonezem ponzu i sosem chili
Popularny klasyk niemieckiego street foodu w nowym wydaniu. Sos sojowy Kikkoman i przyprawy wzbogacają smak sosu curry, a Sos z chili do kimchi Kikkoman dodaje ostrości. Danie serwujemy z chrupiącymi frytkami, które maczamy w kremowym majonezie z dodatkiem Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

500 g passaty (z puszki) – 2 łyżki przecieru pomidorowego – 3 łyżki ketchupu – 2 łyżeczki miodu (lub syropu klonowego albo Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman) – 1 łyżeczka granulowanego bulionu warzywnego – 2 łyżeczki granulowanej cebuli (lub 1 mała cebula pokrojona w kostkę)
Wymieszaj w rondlu passatę, przecier pomidorowy, miód, granulowany bulion i cebulę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Krok 2

600 g frytek (do smażenia lub pieczenia w piekarniku) – 100 g majonezu – 3 łyżeczki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman
Przygotuj frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj majonez z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman.
Krok 3

4 kiełbaski bratwurst – 1 łyżka oleju słonecznikowego – 4 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka curry w proszku – 1 łyżeczka papryki w proszku – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman
Smaż kiełbaski na rozgrzanym oleju przez 8-10 minut ze wszystkich stron, aż będą złocistobrązowe. Sos pomidorowy dopraw Sosem sojowym Kikkoman, curry, papryką i Sosem z chili do kimchi Kikkoman. Pokrój kiełbaski, dodaj do sosu i krótko podgrzej. Podawaj z frytkami i cytrusowym majonezem ponzu.
Wskazówka:
Jeśli wolisz wersję wegańską, użyj wegańskiego majonezu i wegańskiej kiełbasy.
ID przepisu: 1495
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej