Quiche Lorraine z porem, boczkiem i sosem sojowym
Quiche Lorraine z porem, boczkiem i sosem sojowym

Quiche Lorraine z porem, boczkiem i sosem sojowym

4,5 29 Oceny
Czas ogółem 50 min
15 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania

Klasyczna potrawa kuchni francuskiej z nowoczesnym twistem. Z połączenia pora, wędzonego boczku i tymianku z jajkami, śmietaną i Sosem sojowym Kikkoman powstaje sycąca, wytrawna quiche. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.

Składniki

6 porcj(e/i)

Farsz:

2 
cienkie pory
125 g
pokrojonego w kostkę boczku

Ciasto:

75 g
zimnego masła
150 g
mąki pszennej
masło do nasmarowania formy do pieczenia

alternatywnie:

gotowe korpusy z ciasta do quiche lub tarty

Wypełnienie:

4 
jajka
200 g
śmietany
150 g
startego sera
 ¾ łyżeczki
suszonego tymianku
świeżo zmielony pieprz
starta gałka muszkatołowa
2 łyżki
sezamu
Wartości odżywcze (na porcję)2.125 kJ / 512 kcal
36,9 gTłuszcz
22,2 gBiałko
22,4 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2  cienkie pory – 125 g pokrojonego w kostkę boczku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Pora pokrój w krążki. Boczek podsmaż na patelni nieprzywierającej. Dodaj pora i smaż przez około 10 minut. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman.

Krok 2

75 g zimnego masła – 150 g mąki pszennej – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – masło do nasmarowania formy do pieczenia (alternatywnie: gotowe korpusy z ciasta do quiche lub tarty)

Rozgrzej piekarnik do 180°C i nasmaruj tłuszczem formę do quiche lub tarty (Ø ok. 30 cm). Wymieszaj wszystkie składniki z ok. 4 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto. Rozwałkuj je między arkuszami folii spożywczej na okrągły placek, nieco większy niż forma do pieczenia. Następnie wyłóż formę ciastem i kilka razy nakłuj spód widelcem.

Krok 3

4  jajka – 200 g śmietany – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman150 g startego sera –  ¾ łyżeczki suszonego tymianku – świeżo zmielony pieprz – starta gałka muszkatołowa

Przygotuj wypełnienie. Ubij jajka ze śmietaną i Sosem sojowym Kikkoman. Dodaj ser i tymianek, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Rozłóż mieszankę pora i boczku na cieście, zalej płynem jajecznym i piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-35 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Krok 4

2 łyżki sezamu – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Upraż sezam na złoto-brązowo na małej patelni z powłoką nieprzywierającą. Wymieszaj z Olejem sezamowym Kikkoman i Sosem sojowym Kikkoman. Pokrój quiche na kawałki, skrop mieszanką sezamową i podawaj.

Wskazówka:

Jeśli masz mało czasu, użyj gotowego ciasta na tartę lub quiche z lodówki w supermarkecie.

Zamiast pora możesz użyć brokuła, kolorowych papryk, groszku lub edamame - quiche będzie smakować równie wyśmienicie.

Wędzony łosoś to pyszna alternatywa dla boczku.

Posyp quiche nasionami słonecznika lub konopi, aby zyskała dodatkową chrupkość.

ID przepisu: 1500

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 cienkie pory – 125 g pokrojonego w kostkę boczku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Pora pokrój w krążki. Boczek podsmaż na patelni nieprzywierającej. Dodaj pora i smaż przez około 10 minut. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman.

75 g zimnego masła – 150 g mąki pszennej – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – masło do nasmarowania formy do pieczenia (alternatywnie: gotowe korpusy z ciasta do quiche lub tarty)

Rozgrzej piekarnik do 180°C i nasmaruj tłuszczem formę do quiche lub tarty (Ø ok. 30 cm). Wymieszaj wszystkie składniki z ok. 4 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto. Rozwałkuj je między arkuszami folii spożywczej na okrągły placek, nieco większy niż forma do pieczenia. Następnie wyłóż formę ciastem i kilka razy nakłuj spód widelcem.

4 jajka – 200 g śmietany – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman150 g startego sera – ¾ łyżeczki suszonego tymianku – świeżo zmielony pieprz – starta gałka muszkatołowa

Przygotuj wypełnienie. Ubij jajka ze śmietaną i Sosem sojowym Kikkoman. Dodaj ser i tymianek, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Rozłóż mieszankę pora i boczku na cieście, zalej płynem jajecznym i piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-35 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

2 łyżki sezamu – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Upraż sezam na złoto-brązowo na małej patelni z powłoką nieprzywierającą. Wymieszaj z Olejem sezamowym Kikkoman i Sosem sojowym Kikkoman. Pokrój quiche na kawałki, skrop mieszanką sezamową i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.