Samosy z ziemniakami i groszkiem
Samosy z ziemniakami i groszkiem

Samosy z ziemniakami i groszkiem

5 1 Oceny
Czas ogółem 50 min
15 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania

Uliczne jedzenie w wersji homemade. Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego wypełnione pikantnym nadzieniem z ziemniaków i groszku i doprawione Sosem sojowym Kikkoman i chili to doskonała przekąska lub przystawka na każdą okazję.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
mączystych ziemniaków
1 
marchewka
1 
mała cebula
1 łyżeczka
oleju roślinnego
1 łyżeczka
soku z cytryny
70 g
mrożonego groszku
kilka liści kolendry (lub natki pietruszki)
2 szczypty
płatków chili (lub ½ łyżeczki Sosu z chili do kimchi Kikkoman)
2 szczypty
mielonej kolendry
2 szczypty
mielonego kminu
2 szczypty
mielonej kurkumy
275 g
schłodzonego ciasta francuskiego (alternatywnie: schłodzone ciasto na quiche lub tartę)
1 
żółtko

Posypka:

1 łyżka
sezamu
1 łyżka
płatków chili
Wartości odżywcze (na porcję)2.830 kJ / 680 kcal
40,5 gTłuszcz
14,5 gBiałko
61 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g mączystych ziemniaków – 1  mała marchewka – 1  mała cebula – 1 łyżeczka oleju roślinnego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka soku z cytryny

Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i drobno pokrój. Podsmaż wraz z cebulą na rozgrzanym oleju. Zdeglasuj Sosem sojowym Kikkoman, ok. 3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Gotuj bez przykrycia przez około 10 minut, regularnie mieszając.

Krok 2

70 g mrożonego groszku – kilka liści kolendry (lub natki pietruszki) – 2 szczypty płatków chili (lub ½ łyżeczki Sosu z chili do kimchi Kikkoman) – 2 szczypty mielonej kolendry – 2 szczypty mielonego kminu – 2 szczypty mielonej kurkumy

Dodaj groszek i gotuj przez około 5 minut, aż płyn odparuje. Dodaj drobno posiekane liście kolendry, wymieszaj i dopraw przyprawami.

Krok 3

275 g schłodzonego ciasta francuskiego (alternatywnie: schłodzone ciasto na quiche lub tartę) – 1  żółtko – 1 łyżka sezamu – 1 łyżka płatków chili

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój na 15 równych kwadratów (w zależności od rodzaju ciasta). Nałóż ok. 1 małą łyżeczkę farszu na środek każdego kwadratu. Złóż każdy kwadrat w mały trójkąt. Alternatywnie: wytnij 4 okręgi o średnicy ok. 12 cm i przekrój je na pół. Z pozostałego ciasta wytnij kolejne 2 okręgi i również przekrój je na pół. Z półokręgów uformuj kształt stożka. Wypełnij stożek ok. 1 małą łyżeczką farszu i dobrze zlep górną krawędź. Rozłóż samosy na blasze do pieczenia. Ubij żółtko i posmaruj nim samosy. Posyp sezamem i płatkami chili. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż samosy będą złocistobrązowe. Samosy smakują świetnie na ciepło i na zimno.

Wskazówka:

Farsz do samosów możesz urozmaicić o małe krewetki, tuńczyka lub czerwoną paprykę.

Samosy podawaj z Sosem sojowym Kikkoman lub z Sosem z chili do kimchi Kikkoman, jeśli lubisz pikantne smaki.

Samosy usmażone w głębokim tłuszczu będą wyjątkowo chrupiące.

Możesz samodzielnie przygotować ciasto na samosy. W tym celu zagnieć 135 g mąki z 85 ml wody (czyli z najmniejszą niezbędną ilością), 40 ml oleju i szczyptą soli, aby uzyskać gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią spożywczą i chłódź przez około 30 minut. Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe (ok. 1 mm). Pokrój w pożądany kształt i postępuj zgodnie z przepisem powyżej. Po wypełnieniu nadzieniem smaż samosy w głębokim tłuszczu.

ID przepisu: 1502

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g mączystych ziemniaków – 1 mała marchewka – 1 mała cebula – 1 łyżeczka oleju roślinnego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka soku z cytryny

Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i drobno pokrój. Podsmaż wraz z cebulą na rozgrzanym oleju. Zdeglasuj Sosem sojowym Kikkoman, ok. 3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Gotuj bez przykrycia przez około 10 minut, regularnie mieszając.

70 g mrożonego groszku – kilka liści kolendry (lub natki pietruszki) – 2 szczypty płatków chili (lub ½ łyżeczki Sosu z chili do kimchi Kikkoman) – 2 szczypty mielonej kolendry – 2 szczypty mielonego kminu – 2 szczypty mielonej kurkumy

Dodaj groszek i gotuj przez około 5 minut, aż płyn odparuje. Dodaj drobno posiekane liście kolendry, wymieszaj i dopraw przyprawami.

275 g schłodzonego ciasta francuskiego (alternatywnie: schłodzone ciasto na quiche lub tartę) – 1 żółtko – 1 łyżka sezamu – 1 łyżka płatków chili

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój na 15 równych kwadratów (w zależności od rodzaju ciasta). Nałóż ok. 1 małą łyżeczkę farszu na środek każdego kwadratu. Złóż każdy kwadrat w mały trójkąt. Alternatywnie: wytnij 4 okręgi o średnicy ok. 12 cm i przekrój je na pół. Z pozostałego ciasta wytnij kolejne 2 okręgi i również przekrój je na pół. Z półokręgów uformuj kształt stożka. Wypełnij stożek ok. 1 małą łyżeczką farszu i dobrze zlep górną krawędź. Rozłóż samosy na blasze do pieczenia. Ubij żółtko i posmaruj nim samosy. Posyp sezamem i płatkami chili. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż samosy będą złocistobrązowe. Samosy smakują świetnie na ciepło i na zimno.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.