

Samosy z ziemniakami i groszkiem
Uliczne jedzenie w wersji homemade. Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego wypełnione pikantnym nadzieniem z ziemniaków i groszku i doprawione Sosem sojowym Kikkoman i chili to doskonała przekąska lub przystawka na każdą okazję.
Składniki
Posypka:
Przygotowanie
Krok 1

100 g mączystych ziemniaków – 1 mała marchewka – 1 mała cebula – 1 łyżeczka oleju roślinnego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka soku z cytryny
Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i drobno pokrój. Podsmaż wraz z cebulą na rozgrzanym oleju. Zdeglasuj Sosem sojowym Kikkoman, ok. 3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Gotuj bez przykrycia przez około 10 minut, regularnie mieszając.
Krok 2

70 g mrożonego groszku – kilka liści kolendry (lub natki pietruszki) – 2 szczypty płatków chili (lub ½ łyżeczki Sosu z chili do kimchi Kikkoman) – 2 szczypty mielonej kolendry – 2 szczypty mielonego kminu – 2 szczypty mielonej kurkumy
Dodaj groszek i gotuj przez około 5 minut, aż płyn odparuje. Dodaj drobno posiekane liście kolendry, wymieszaj i dopraw przyprawami.
Krok 3

275 g schłodzonego ciasta francuskiego (alternatywnie: schłodzone ciasto na quiche lub tartę) – 1 żółtko – 1 łyżka sezamu – 1 łyżka płatków chili
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój na 15 równych kwadratów (w zależności od rodzaju ciasta). Nałóż ok. 1 małą łyżeczkę farszu na środek każdego kwadratu. Złóż każdy kwadrat w mały trójkąt. Alternatywnie: wytnij 4 okręgi o średnicy ok. 12 cm i przekrój je na pół. Z pozostałego ciasta wytnij kolejne 2 okręgi i również przekrój je na pół. Z półokręgów uformuj kształt stożka. Wypełnij stożek ok. 1 małą łyżeczką farszu i dobrze zlep górną krawędź. Rozłóż samosy na blasze do pieczenia. Ubij żółtko i posmaruj nim samosy. Posyp sezamem i płatkami chili. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż samosy będą złocistobrązowe. Samosy smakują świetnie na ciepło i na zimno.
Wskazówka:
Farsz do samosów możesz urozmaicić o małe krewetki, tuńczyka lub czerwoną paprykę.
Samosy podawaj z Sosem sojowym Kikkoman lub z Sosem z chili do kimchi Kikkoman, jeśli lubisz pikantne smaki.
Samosy usmażone w głębokim tłuszczu będą wyjątkowo chrupiące.
Możesz samodzielnie przygotować ciasto na samosy. W tym celu zagnieć 135 g mąki z 85 ml wody (czyli z najmniejszą niezbędną ilością), 40 ml oleju i szczyptą soli, aby uzyskać gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią spożywczą i chłódź przez około 30 minut. Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe (ok. 1 mm). Pokrój w pożądany kształt i postępuj zgodnie z przepisem powyżej. Po wypełnieniu nadzieniem smaż samosy w głębokim tłuszczu.
ID przepisu: 1502
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej