Penne arrabiata z pomidorowym sosem chili
Penne arrabiata z pomidorowym sosem chili

Penne arrabiata z pomidorowym sosem chili

4 5 Oceny
Czas ogółem 35 min
10 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania

Klasyczne danie kuchni włoskiej z wyrazistym azjatyckim akcentem - makaron al dente w pikantnym sosie pomidorowym z Sosem sojowym Kikkoman i Sosem z chili do kimchi Kikkoman, posypany parmezanem i prażonymi orzeszkami piniowymi.

Składniki

4 porcj(e/i)
2 
czerwone spiczaste papryki (lub 1 czerwona papryka)
200 g
małych pomidorków koktajlowych z zielonymi szypułkami
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
brązowego cukru (lub 1 łyżeczka Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman)
2 
ząbki czosnku
3 łyżki
przecieru pomidorowego
600 g
posiekanych pomidorów (z puszki)
40 g
orzeszków piniowych
300 g
makaronu, np. penne, rigatoni lub tortiglioni
 ¼ pęczek
pęczka bazylii
80 g
kawałek parmezanu
Wartości odżywcze (na porcję)2.223 kJ / 528 kcal
18,5 gTłuszcz
21,1 gBiałko
67,3 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2  czerwone spiczaste papryki (lub 1 czerwona papryka) – 200 g małych pomidorków koktajlowych z zielonymi szypułkami – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka brązowego cukru (lub 1 łyżeczka Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman) – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Paprykę pokrój w krążki. Wymieszaj z pomidorkami, oliwą, cukrem i Sosem sojowym Kikkoman. Rozłóż w małym naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż pomidory zaczną pękać.

Krok 2

2  ząbki czosnku – 3 łyżki przecieru pomidorowego – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżeczki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman600 g posiekanych pomidorów (z puszki) – 1 łyżeczka brązowego cukru (lub 1 łyżeczka Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman) – 40 g orzeszków piniowych

Czosnek drobno posiekaj i podsmaż z przecierem pomidorowym na rozgrzanym oleju. Wymieszaj z Sosem z chili do kimchi Kikkoman, pomidorami z puszki i cukrem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Orzeszki piniowe grubo posiekaj i upraż na małej patelni z powłoką nieprzywierającą, aż będą złocistobrązowe.

Krok 3

300 g makaronu, np. penne, rigatoni lub tortiglioni –  ¼ pęczek bazylii – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman80 g kawałek parmezanu

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj część wody z makaronu podczas odcedzania.
Bazylię posiekaj i połowę wymieszaj z sosem. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman.
Wymieszaj makaron z sosem, pieczonymi paprykami i odrobiną wody z makaronu. Nałóż na talerze.
Udekoruj pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, resztą bazylii i orzeszkami piniowymi. Posyp startym parmezanem i podawaj.

Wskazówka:

W wersji dla smakoszy do sosu dodaj mini-klopsiki, krewetki lub kawałki łososia.

W wersji dla wegan zastąp parmezan roślinną alternatywą.

ID przepisu: 1499

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 czerwone spiczaste papryki (lub 1 czerwona papryka) – 200 g małych pomidorków koktajlowych z zielonymi szypułkami – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka brązowego cukru (lub 1 łyżeczka Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman) – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Paprykę pokrój w krążki. Wymieszaj z pomidorkami, oliwą, cukrem i Sosem sojowym Kikkoman. Rozłóż w małym naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż pomidory zaczną pękać.

2 ząbki czosnku – 3 łyżki przecieru pomidorowego – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżeczki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman600 g posiekanych pomidorów (z puszki) – 1 łyżeczka brązowego cukru (lub 1 łyżeczka Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman) – 40 g orzeszków piniowych

Czosnek drobno posiekaj i podsmaż z przecierem pomidorowym na rozgrzanym oleju. Wymieszaj z Sosem z chili do kimchi Kikkoman, pomidorami z puszki i cukrem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Orzeszki piniowe grubo posiekaj i upraż na małej patelni z powłoką nieprzywierającą, aż będą złocistobrązowe.

300 g makaronu, np. penne, rigatoni lub tortiglioni – ¼ pęczek bazylii – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman80 g kawałek parmezanu

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj część wody z makaronu podczas odcedzania.
Bazylię posiekaj i połowę wymieszaj z sosem. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman.
Wymieszaj makaron z sosem, pieczonymi paprykami i odrobiną wody z makaronu. Nałóż na talerze.
Udekoruj pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, resztą bazylii i orzeszkami piniowymi. Posyp startym parmezanem i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.