

Penne arrabiata z pomidorowym sosem chili
Klasyczne danie kuchni włoskiej z wyrazistym azjatyckim akcentem - makaron al dente w pikantnym sosie pomidorowym z Sosem sojowym Kikkoman i Sosem z chili do kimchi Kikkoman, posypany parmezanem i prażonymi orzeszkami piniowymi.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

2 czerwone spiczaste papryki (lub 1 czerwona papryka) – 200 g małych pomidorków koktajlowych z zielonymi szypułkami – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka brązowego cukru (lub 1 łyżeczka Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman) – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Paprykę pokrój w krążki. Wymieszaj z pomidorkami, oliwą, cukrem i Sosem sojowym Kikkoman. Rozłóż w małym naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż pomidory zaczną pękać.
Krok 2

2 ząbki czosnku – 3 łyżki przecieru pomidorowego – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżeczki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 600 g posiekanych pomidorów (z puszki) – 1 łyżeczka brązowego cukru (lub 1 łyżeczka Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman) – 40 g orzeszków piniowych
Czosnek drobno posiekaj i podsmaż z przecierem pomidorowym na rozgrzanym oleju. Wymieszaj z Sosem z chili do kimchi Kikkoman, pomidorami z puszki i cukrem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Orzeszki piniowe grubo posiekaj i upraż na małej patelni z powłoką nieprzywierającą, aż będą złocistobrązowe.
Krok 3

300 g makaronu, np. penne, rigatoni lub tortiglioni – ¼ pęczek bazylii – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 80 g kawałek parmezanu
Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj część wody z makaronu podczas odcedzania.
Bazylię posiekaj i połowę wymieszaj z sosem. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman.
Wymieszaj makaron z sosem, pieczonymi paprykami i odrobiną wody z makaronu. Nałóż na talerze.
Udekoruj pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, resztą bazylii i orzeszkami piniowymi. Posyp startym parmezanem i podawaj.
Wskazówka:
W wersji dla smakoszy do sosu dodaj mini-klopsiki, krewetki lub kawałki łososia.
W wersji dla wegan zastąp parmezan roślinną alternatywą.
ID przepisu: 1499
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej