

Mapo tofu z pikantną wołowiną i chrupiącą posypką chili
Przysmak kuchni syczuańskiej: miękkie tofu i pikantna mielona wołowina w bogatym sosie pełnym umami, zwieńczone chrupiącą posypką chili.
Składniki
Posypka:
Mapo tofu:
Przygotowanie
Krok 1

2 łyżeczki płatków chili – 1 łyżka rodzynek sułtańskich (lub rodzynek albo żurawiny) – 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych – 1 łyżka nasion słonecznika – 3 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Na dużej patelni upraż płatki chili, rodzynki, orzeszki ziemne i nasiona słonecznika. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i zdejmij z patelni.
Krok 2

400 g twardego tofu – 1 pęczek cebuli dymki – 1 czerwona papryka – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 400 g mielonej wołowiny
Pokrój tofu w kostkę o wymiarach 2x2 cm. Cebulę dymkę pokrój po skosie. Paprykę pokrój w kostkę. Drobno posiekaj czosnek. Rozgrzej Olej sezamowy Kikkoman na patelni lub w woku. Dodaj mieloną wołowinę, połowę dymki, paprykę i czosnek i dobrze podsmaż.
Krok 3

400 ml bulionu mięsnego – 2 łyżki sosu z fasoli i chili (Toban Djan) – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka brązowego cukru – mielony pieprz (syczuański)
Dodaj bulion i pastę z fasoli i chili i dobrze wymieszaj. Dodaj kostki tofu i wymieszaj delikatnie, aby się nie rozpadły. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman, cukrem i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Krok 4
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Wymieszaj skrobię kukurydzianą z 2 łyżkami zimnej wody, a następnie dodaj ją do sosu i mieszaj, aż składniki pokryją się błyszczącą warstwą. Udekoruj danie chrupiącą posypką i resztą dymki. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Wskazówka:
W wersji wegetariańskiej bulion mięsny zastąp warzywnym, a mieloną wołowinę zastąp 8-10 suszonymi grzybami shiitake. Namocz grzyby zgodnie z instrukcją na opakowaniu, drobno posiekaj i krótko podsmaż.
Udekoruj danie chrupiącymi kiełkami fasoli lub drobno pokrojonym groszkiem cukrowym.
ID przepisu: 1496
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej