

Tempura z owocami morza i warzywami
Tempura to klasyczne japońskie danie z panierowanych i smażonych na głębokim tłuszczu składników. Ten przepis łączy sezonowe owoce morza i warzywa w chrupiącej panierce z lekkim, pikantnym sosem do maczania na bazie sosu sojowego i przyprawy mirin.
Składniki
Dip:
Ciasto:
Pozostałe składniki:
Przygotowanie
Krok 1

300 ml bulionu warzywnego lub rybnego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 2 łyżeczki cukru – 150 g białej rzodkwi (daikon) – 30 g imbiru
Wymieszaj w rondlu bulion warzywny, Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman oraz cukier i podgrzej. Zdejmij z ognia tuż przed zagotowaniem i odstaw. Obierz i drobno zetrzyj rzodkiew i imbir, a następnie dobrze odsącz na sicie.
Krok 2

400 ml gazowanej wody mineralnej – 1 jajko – 200 g mąki – 60 g skrobi kukurydzianej
Wymieszaj wodę mineralną i jajko, aby uzyskać ciasto. Połącz mąkę i skrobię kukurydzianą, a następnie stopniowo wmieszaj płyn jajeczny. Schłodź ciasto.
Krok 3

150 g filetu z kałamarnicy lub kalmarów – 10 surowych krewetek królewskich, obranych – 8 świeżych grzybów shiitake – 1 czerwona papryka – 1 cukinia – 1 batat – 1 bakłażan
Kałamarnicę pokrój na kawałki 2 x 4 cm. Krewetki osusz. Grzyby shiitake przekrój na pół. Pokrój paprykę na kawałki 2 x 4 cm, a cukinię i batata na plastry o grubości ok. 8 mm. Bakłażana pokrój wzdłuż na 4 kawałki i natnij skórkę po skosie.
Krok 4

2 łyżki mąki – 1 l oleju słonecznikowego do smażenia na głębokim tłuszczu
Oprósz wszystkie składniki mąką i otrzep z jej nadmiaru. Zanurz składniki w cieście z kroku 2 i smaż na głębokim oleju w temperaturze ok. 170°C, aż do uzyskania złotego koloru. Odsącz na papierze kuchennym.
Krok 5

Rozłóż tempurę na talerzach. Dodaj startą rzodkiew i imbir. Podawaj z sosem do maczania z kroku 1.
Wskazówka:
Jeśli nie masz wody gazowanej, możesz użyć wody z kranu. Woda mineralna sprawia jednak, że ciasto jest po usmażeniu wyjątkowo lekkie i chrupiące.
ID przepisu: 1504
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej