

Butter chicken z ponzu i garam masala
Przebój kuchni indyjskiej: delikatny kurczak w pikantnej marynacie jogurtowej z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman i z kremowym sosem. Sycący posiłek z nutą garam masala, który podnosi na duchu.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

600 g filetu z piersi kurczaka – 2 ząbki czosnku – 1 kawałek imbiru, ok. 2 cm – 2 łyżeczki papryki w proszku – 5 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 300 g jogurtu – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – 2 łyżeczki garam masala
Kurczaka pokrój na kawałki. Przygotuj marynatę. W tym celu drobno posiekaj czosnek i imbir i wymieszaj z papryką w proszku, Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, jogurtem, pieprzem cayenne i garam masala. Wymieszaj z kurczakiem i marynuj przez co najmniej 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przełóż zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 25 minut (lub smaż na gorącym oleju na patelni).
Krok 2

2 cebule – 1 ½ łyżka masła – 700 ml passaty (z butelki lub puszki) – 2 łyżki przecieru pomidorowego
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na roztopionym maśle. Dodaj passatę i przecier pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3

1 ½ łyżka masła – 200 g śmietany – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – szczypta mielonego cynamonu – 2 łyżeczki miodu (lub syropu klonowego lub Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman) – pietruszka do dekoracji
Na patelnię dodaj upieczony filet (może być razem z marynatą), resztę masła i śmietanę. Krótko podgrzej. Dopraw Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, przyprawami i miodem. Udekoruj pietruszką i podawaj.
Wskazówka:
Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman możesz zastąpić klasycznym Sosem sojowym Kikkoman z dodatkiem soku z cytryny lub limonki. Spróbuj też zastąpić przecier pomidorowy przecierem z papryki lub ajvarem, aby uzyskać lekko owocową, aromatyczną nutę.
ID przepisu: 1492
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej