Butter chicken z ponzu i garam masala
Butter chicken z ponzu i garam masala

Butter chicken z ponzu i garam masala

4,8 15 Oceny
Czas ogółem 1 godz. 50 min
25 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
1 godz. Czas marynowania

Przebój kuchni indyjskiej: delikatny kurczak w pikantnej marynacie jogurtowej z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman i z kremowym sosem. Sycący posiłek z nutą garam masala, który podnosi na duchu.

Składniki

4 porcj(e/i)
600 g
filetu z piersi kurczaka
2 
ząbki czosnku
1 kawałek
imbiru, ok. 2 cm
2 łyżeczki
papryki w proszku
300 g
jogurtu
1 łyżeczka
pieprzu cayenne
2 łyżeczki
garam masala
2 
cebule
3 łyżki
masła
700 ml
passaty (z butelki lub puszki)
2 łyżki
przecieru pomidorowego
200 g
śmietany
1 szczypta
mielonego cynamonu
2 łyżeczki
miodu (lub syropu klonowego albo Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman)
pietruszka do dekoracji
Wartości odżywcze (na porcję)2.005 kJ / 480 kcal
24,3 gTłuszcz
43,2 gBiałko
19,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

600 g filetu z piersi kurczaka – 2  ząbki czosnku – 1 kawałek imbiru, ok. 2 cm – 2 łyżeczki papryki w proszku – 5 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman300 g jogurtu – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – 2 łyżeczki garam masala

Kurczaka pokrój na kawałki. Przygotuj marynatę. W tym celu drobno posiekaj czosnek i imbir i wymieszaj z papryką w proszku, Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, jogurtem, pieprzem cayenne i garam masala. Wymieszaj z kurczakiem i marynuj przez co najmniej 1 godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przełóż zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 25 minut (lub smaż na gorącym oleju na patelni).

Krok 2

2  cebule – 1 ½ łyżka masła – 700 ml passaty (z butelki lub puszki) – 2 łyżki przecieru pomidorowego

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na roztopionym maśle. Dodaj passatę i przecier pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3

1 ½ łyżka masła – 200 g śmietany – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – szczypta mielonego cynamonu – 2 łyżeczki miodu (lub syropu klonowego lub Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman) – pietruszka do dekoracji

Na patelnię dodaj upieczony filet (może być razem z marynatą), resztę masła i śmietanę. Krótko podgrzej. Dopraw Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, przyprawami i miodem. Udekoruj pietruszką i podawaj.

Wskazówka:

Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman możesz zastąpić klasycznym Sosem sojowym Kikkoman z dodatkiem soku z cytryny lub limonki. Spróbuj też zastąpić przecier pomidorowy przecierem z papryki lub ajvarem, aby uzyskać lekko owocową, aromatyczną nutę.

ID przepisu: 1492

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

600 g filetu z piersi kurczaka – 2 ząbki czosnku – 1 kawałek imbiru, ok. 2 cm – 2 łyżeczki papryki w proszku – 5 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman300 g jogurtu – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – 2 łyżeczki garam masala

Kurczaka pokrój na kawałki. Przygotuj marynatę. W tym celu drobno posiekaj czosnek i imbir i wymieszaj z papryką w proszku, Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, jogurtem, pieprzem cayenne i garam masala. Wymieszaj z kurczakiem i marynuj przez co najmniej 1 godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przełóż zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 25 minut (lub smaż na gorącym oleju na patelni).

2 cebule – 1 ½ łyżka masła – 700 ml passaty (z butelki lub puszki) – 2 łyżki przecieru pomidorowego

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na roztopionym maśle. Dodaj passatę i przecier pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

1 ½ łyżka masła – 200 g śmietany – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – szczypta mielonego cynamonu – 2 łyżeczki miodu (lub syropu klonowego lub Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman) – pietruszka do dekoracji

Na patelnię dodaj upieczony filet (może być razem z marynatą), resztę masła i śmietanę. Krótko podgrzej. Dopraw Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, przyprawami i miodem. Udekoruj pietruszką i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.