

Chirashi sushi z łososiem i ryżem
Chirashi sushi z marynowanym łososiem, kolorowymi warzywami i puszystymi paskami omleta. Słodko-kwaśny ryż sushi i świeże dodatki sprawiają, że chirashi sushi to idealna propozycja na imprezy lub kameralne spotkania.
Przygotowanie
Krok 1

300 g ryżu – 90 ml Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml) – 100 g filetu z łososia bez skóry (gatunek sashimi) – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – ¼ awokado
Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź. Namaczaj w 420 ml wody przez około 20 minut, a następnie ugotuj. Dopraw Przyprawą do ryżu Kikkoman.
Pokrój łososia na małe kawałki i marynuj przez 15 minut w Sosie sojowym Kikkoman i Słodkiej przyprawie mirin Kikkoman. Awokado pokrój w kostkę.
Krok 2

4 grzyby shiitake – ¼ marchewki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – sól – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka białego sezamu
Pokrój grzyby shiitake w cienkie plasterki. Marchewkę pokrój w ćwiartki i blanszuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty. Następnie zanurz w zimnej wodzie i odsącz na sicie. Przełóż marchewkę i grzyby do rondla z Sosem sojowym Kikkoman, Słodką przyprawą mirin Kikkoman, 150 ml wody i cukrem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Odcedź na sicie i osusz papierem kuchennym. Do ryżu sushi z kroku 1 dodaj sezam i dobrze wymieszaj.
Krok 3

3 jajka – 1 łyżka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 1 łyżeczka cukru
Ubij razem jajka, Słodką przyprawę mirin Kikkoman i cukier.
Krok 4

1 łyżka oleju słonecznikowego
Z powstałej mieszanki zrób cztery cienkie omlety. Odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w cienkie paski.
Krok 5

10 strączków groszku cukrowego – sól – 80 g gotowych krewetek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Blanszuj groszek cukrowy w osolonym wrzątku przez 30-60 sekund. Następnie krótko opłucz zimną wodą i odsącz na papierze kuchennym. Zblanszuj krewetki w osolonym wrzątku z dodatkiem Sosu sojowego Kikkoman, a następnie zanurz w zimnej wodzie.
Krok 6
60 g ikry łososia (ikura)
Gdy ryż i pozostałe składniki będą gotowe, podziel ryż na równe porcje między cztery talerze. Delikatnie pokryj całą powierzchnię paskami omleta.
Na wierzchu ułóż warzywa, krewetki i ikurę, a następnie podawaj.
Wskazówka:
Zamiast łososia możesz użyć tuńczyka klasy sashimi.
ID przepisu: 1494
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej