Chirashi sushi z łososiem i ryżem
Chirashi sushi z łososiem i ryżem

Chirashi sushi z łososiem i ryżem

5 3 Oceny
Czas ogółem 1 godz. 20 min
50 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Chirashi sushi z marynowanym łososiem, kolorowymi warzywami i puszystymi paskami omleta. Słodko-kwaśny ryż sushi i świeże dodatki sprawiają, że chirashi sushi to idealna propozycja na imprezy lub kameralne spotkania.

Składniki

4 porcj(e/i)
300 g
ryżu
100 g
filetu z łososia bez skóry (gatunek sashimi)
 ¼ 
awokado
4 
grzyby shiitake
 ¼ 
marchewki
sól
2 łyżeczki
cukru
1 łyżeczka
białego sezamu
10 
strączków groszku cukrowego
80 g
gotowych krewetek
3 
jajka
1 łyżka
oleju słonecznikowego
60 g
ikry łososia (ikura)
Wartości odżywcze (na porcję)1.393 kJ / 333 kcal
12,9 gTłuszcz
18,2 gBiałko
49,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g ryżu – 90 ml Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)100 g filetu z łososia bez skóry (gatunek sashimi) – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) ¼  awokado

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź. Namaczaj w 420 ml wody przez około 20 minut, a następnie ugotuj. Dopraw Przyprawą do ryżu Kikkoman.

Pokrój łososia na małe kawałki i marynuj przez 15 minut w Sosie sojowym Kikkoman i Słodkiej przyprawie mirin Kikkoman. Awokado pokrój w kostkę.

Krok 2

4  grzyby shiitake –  ¼  marchewki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – sól – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka białego sezamu

Pokrój grzyby shiitake w cienkie plasterki. Marchewkę pokrój w ćwiartki i blanszuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty. Następnie zanurz w zimnej wodzie i odsącz na sicie. Przełóż marchewkę i grzyby do rondla z Sosem sojowym Kikkoman, Słodką przyprawą mirin Kikkoman, 150 ml wody i cukrem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Odcedź na sicie i osusz papierem kuchennym. Do ryżu sushi z kroku 1 dodaj sezam i dobrze wymieszaj.

Krok 3

3  jajka – 1 łyżka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)1 łyżeczka cukru

Ubij razem jajka, Słodką przyprawę mirin Kikkoman i cukier.

Krok 4

1 łyżka oleju słonecznikowego

Z powstałej mieszanki zrób cztery cienkie omlety. Odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w cienkie paski.

Krok 5

10  strączków groszku cukrowego – sól – 80 g gotowych krewetek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Blanszuj groszek cukrowy w osolonym wrzątku przez 30-60 sekund. Następnie krótko opłucz zimną wodą i odsącz na papierze kuchennym. Zblanszuj krewetki w osolonym wrzątku z dodatkiem Sosu sojowego Kikkoman, a następnie zanurz w zimnej wodzie.

Krok 6

60 g ikry łososia (ikura)

Gdy ryż i pozostałe składniki będą gotowe, podziel ryż na równe porcje między cztery talerze. Delikatnie pokryj całą powierzchnię paskami omleta.
Na wierzchu ułóż warzywa, krewetki i ikurę, a następnie podawaj.

Wskazówka:

Zamiast łososia możesz użyć tuńczyka klasy sashimi.

ID przepisu: 1494

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g ryżu – 90 ml Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)100 g filetu z łososia bez skóry (gatunek sashimi) – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) ¼ awokado

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź. Namaczaj w 420 ml wody przez około 20 minut, a następnie ugotuj. Dopraw Przyprawą do ryżu Kikkoman.

Pokrój łososia na małe kawałki i marynuj przez 15 minut w Sosie sojowym Kikkoman i Słodkiej przyprawie mirin Kikkoman. Awokado pokrój w kostkę.

4 grzyby shiitake – ¼ marchewki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – sól – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka białego sezamu

Pokrój grzyby shiitake w cienkie plasterki. Marchewkę pokrój w ćwiartki i blanszuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty. Następnie zanurz w zimnej wodzie i odsącz na sicie. Przełóż marchewkę i grzyby do rondla z Sosem sojowym Kikkoman, Słodką przyprawą mirin Kikkoman, 150 ml wody i cukrem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Odcedź na sicie i osusz papierem kuchennym. Do ryżu sushi z kroku 1 dodaj sezam i dobrze wymieszaj.

3 jajka – 1 łyżka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)1 łyżeczka cukru

Ubij razem jajka, Słodką przyprawę mirin Kikkoman i cukier.

1 łyżka oleju słonecznikowego

Z powstałej mieszanki zrób cztery cienkie omlety. Odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w cienkie paski.

10 strączków groszku cukrowego – sól – 80 g gotowych krewetek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Blanszuj groszek cukrowy w osolonym wrzątku przez 30-60 sekund. Następnie krótko opłucz zimną wodą i odsącz na papierze kuchennym. Zblanszuj krewetki w osolonym wrzątku z dodatkiem Sosu sojowego Kikkoman, a następnie zanurz w zimnej wodzie.

60 g ikry łososia (ikura)

Gdy ryż i pozostałe składniki będą gotowe, podziel ryż na równe porcje między cztery talerze. Delikatnie pokryj całą powierzchnię paskami omleta.
Na wierzchu ułóż warzywa, krewetki i ikurę, a następnie podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.