Udka z kurczaka BBQ
Udka z kurczaka BBQ

Udka z kurczaka BBQ

Czas ogółem90 min
15 minCzas przygotowania
45 minCzas marynowania
30 minCzas gotowania

Kruchy, soczysty kurczak z kremowym dressingiem jogurtowo-limonkowym oraz dodatkiem świeżych aromatycznych ziół. Mmm!

Składniki

2 porcj(e/i)
4 
udka z kurczaka
3 łyżki
oliwy z oliwek
125 ml
gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki
octu jabłkowego
3 
ząbki czosnku
3 
kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
2 łyżki
sosu tabasco do smaku
 ½ łyżeczka
żółtego curry w proszku
1 łyżka
brązowego cukru (lub miodu)

Dressing

250 ml
gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka
miodu
1 łyżka
soku z limonki
1 łyżka
startej skórki z limonki
 ½ pęczek
świeżej kolendry
kilka listków świeżej bazylii
Wartości odżywcze (na porcję)4496 kJ / 1124 kcal
58 gTłuszcz
105 gBiałko
41 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszaj składniki na marynatę: jogurt, ocet, Marynatę Teriyaki, cukier, starty imbir, curry oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. 

Krok 2

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do marynaty. 

Krok 3

Kurczaka włóż do marynaty i odstaw do zamarynowania.

Krok 4

Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z sokiem i skórką z limonki. Dodaj posiekaną bazylię i kolendrę oraz miód. Wymieszaj dokładnie i odstaw. 

Krok 5

Usuń nadmiar marynaty z kurczaka. Piecz ok. 15 min. z każdej strony na średnio rozgrzanym ruszcie. Od czasu do czasu przewracaj udka.

Krok 6

Udka podawaj z jogurtowym dressingiem.

ID przepisu: 1113

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

W misce wymieszaj składniki na marynatę: jogurt, ocet, Marynatę Teriyaki, cukier, starty imbir, curry oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. 

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do marynaty. 

Kurczaka włóż do marynaty i odstaw do zamarynowania.

Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z sokiem i skórką z limonki. Dodaj posiekaną bazylię i kolendrę oraz miód. Wymieszaj dokładnie i odstaw. 

Usuń nadmiar marynaty z kurczaka. Piecz ok. 15 min. z każdej strony na średnio rozgrzanym ruszcie. Od czasu do czasu przewracaj udka.

Udka podawaj z jogurtowym dressingiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.