Zielony dal z fasolą mung i szpinakiem
Zielony dal z fasolą mung i szpinakiem

Zielony dal z fasolą mung i szpinakiem

Czas ogółem 1 godz. 35 min
25 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania
20 min Czas wyrastania

Aromatyczny dal z zielonej fasoli mung ze szpinakiem, marchewką i pomidorami. Lekkie i kremowe danie, doprawione cytryną, skórką z limonki i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i zwieńczone świeżą kolendrą.

Składniki

2 porcj(e/i)

Dal:

150 g
zielonej fasoli mung
500 ml
bulionu warzywnego
80 g
marchewki
50 g
cukinii
1 łyżka
masła klarowanego (ghee)
40 g
cebuli, pokrojonej w kostkę
1 
ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
 ½ łyżeczki
mielonego kminu rzymskiego
 ½ łyżeczki
mielonej kurkumy
 ½ łyżeczki
mielonego cynamonu
 ¼ łyżeczki
suszonego chili
200 g
pomidorów krojonych z puszki
50 g
młodego szpinaku

Chapati z olejem czosnkowym:

2 
ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki
oliwy z oliwek
80 ml
ciepłej wody
150 g
mąki pszennej
20 g
dodatkowej mąki do podsypania

Dodatkowo:

1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżeczka
skórki z limonki
kilka listków kolendry
Wartości odżywcze (na porcję)3.166 kJ / 750 kcal
17 gTłuszcz
30 gBiałko
117 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g zielonej fasoli mung – 500 ml bulionu warzywnego – 80 g marchewki – 50 g cukinii – 1 łyżka masła klarowanego (ghee) – 40 g cebuli, pokrojonej w kostkę – 1  ząbek czosnku, pokrojony w plasterki –  ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego –  ½ łyżeczki mielonej kurkumy –  ½ łyżeczki mielonego cynamonu –  ¼ łyżeczki suszonego chili – 200 g pomidorów krojonych z puszki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli50 g młodego szpinaku

Fasolę mung gotuj w bulionie przez 35-40 minut. Marchewkę i cukinię pokrój w plasterki. Cebulę, czosnek, marchewkę i cukinię podsmażaj na maśle przez 3-4 minuty. Dodaj kmin rzymski, kurkumę, cynamon i chili i smaż przez 10-15 sekund, aby uwolnić aromat. Dodaj ugotowaną fasolę, a następnie pomidory z puszki. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie dodaj szpinak i gotuj jeszcze przez 1 minutę.

Krok 2

2  czosnku, drobno posiekane – 2 łyżki oliwy z oliwek – 80 ml ciepłej wody – 150 g mąki pszennej – 20 g dodatkowej mąki do podsypania

Czosnek wymieszaj z oliwą. Do 150 g mąki stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając. Dodaj olej czosnkowy. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, aż zyska gładką i elastyczną konsystencję. Umieść ciasto w misce przykrytej wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 20 minut. Następnie podziel na 4 porcje, uformuj kulki i rozwałkuj cienko, posypując pozostałymi 20 g mąki. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i smaż każdy placek chapati przez 20-30 sekund z każdej strony, aż pojawią się złote bąbelki i ślady zwęglenia.

Krok 3

1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka skórki z limonki – kilka listków kolendry

Dopraw dal sokiem z cytryny i skórką z limonki. Udekoruj kolendrą. Podawaj ze świeżymi plackami chapati.

Wskazówka

Aby dal miał bardziej kremową konsystencję, dodaj do niego jogurt naturalny.

ID przepisu: 1598

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g zielonej fasoli mung – 500 ml bulionu warzywnego – 80 g marchewki – 50 g cukinii – 1 łyżka masła klarowanego (ghee) – 40 g cebuli, pokrojonej w kostkę – 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki – ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – ½ łyżeczki mielonej kurkumy – ½ łyżeczki mielonego cynamonu – ¼ łyżeczki suszonego chili – 200 g pomidorów krojonych z puszki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli50 g młodego szpinaku

Fasolę mung gotuj w bulionie przez 35-40 minut. Marchewkę i cukinię pokrój w plasterki. Cebulę, czosnek, marchewkę i cukinię podsmażaj na maśle przez 3-4 minuty. Dodaj kmin rzymski, kurkumę, cynamon i chili i smaż przez 10-15 sekund, aby uwolnić aromat. Dodaj ugotowaną fasolę, a następnie pomidory z puszki. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie dodaj szpinak i gotuj jeszcze przez 1 minutę.

2 czosnku, drobno posiekane – 2 łyżki oliwy z oliwek – 80 ml ciepłej wody – 150 g mąki pszennej – 20 g dodatkowej mąki do podsypania

Czosnek wymieszaj z oliwą. Do 150 g mąki stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając. Dodaj olej czosnkowy. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, aż zyska gładką i elastyczną konsystencję. Umieść ciasto w misce przykrytej wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 20 minut. Następnie podziel na 4 porcje, uformuj kulki i rozwałkuj cienko, posypując pozostałymi 20 g mąki. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i smaż każdy placek chapati przez 20-30 sekund z każdej strony, aż pojawią się złote bąbelki i ślady zwęglenia.

1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka skórki z limonki – kilka listków kolendry

Dopraw dal sokiem z cytryny i skórką z limonki. Udekoruj kolendrą. Podawaj ze świeżymi plackami chapati.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.