

Zielony dal z fasolą mung i szpinakiem
Aromatyczny dal z zielonej fasoli mung ze szpinakiem, marchewką i pomidorami. Lekkie i kremowe danie, doprawione cytryną, skórką z limonki i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i zwieńczone świeżą kolendrą.
Składniki
Dal:
Chapati z olejem czosnkowym:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

150 g zielonej fasoli mung – 500 ml bulionu warzywnego – 80 g marchewki – 50 g cukinii – 1 łyżka masła klarowanego (ghee) – 40 g cebuli, pokrojonej w kostkę – 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki – ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – ½ łyżeczki mielonej kurkumy – ½ łyżeczki mielonego cynamonu – ¼ łyżeczki suszonego chili – 200 g pomidorów krojonych z puszki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 50 g młodego szpinaku
Fasolę mung gotuj w bulionie przez 35-40 minut. Marchewkę i cukinię pokrój w plasterki. Cebulę, czosnek, marchewkę i cukinię podsmażaj na maśle przez 3-4 minuty. Dodaj kmin rzymski, kurkumę, cynamon i chili i smaż przez 10-15 sekund, aby uwolnić aromat. Dodaj ugotowaną fasolę, a następnie pomidory z puszki. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie dodaj szpinak i gotuj jeszcze przez 1 minutę.
Krok 2

2 czosnku, drobno posiekane – 2 łyżki oliwy z oliwek – 80 ml ciepłej wody – 150 g mąki pszennej – 20 g dodatkowej mąki do podsypania
Czosnek wymieszaj z oliwą. Do 150 g mąki stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając. Dodaj olej czosnkowy. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, aż zyska gładką i elastyczną konsystencję. Umieść ciasto w misce przykrytej wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 20 minut. Następnie podziel na 4 porcje, uformuj kulki i rozwałkuj cienko, posypując pozostałymi 20 g mąki. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i smaż każdy placek chapati przez 20-30 sekund z każdej strony, aż pojawią się złote bąbelki i ślady zwęglenia.
Krok 3

1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka skórki z limonki – kilka listków kolendry
Dopraw dal sokiem z cytryny i skórką z limonki. Udekoruj kolendrą. Podawaj ze świeżymi plackami chapati.
Wskazówka
Aby dal miał bardziej kremową konsystencję, dodaj do niego jogurt naturalny.
ID przepisu: 1598
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej















