Smażona kapusta garam masala z tuńczykiem
Smażona kapusta garam masala z tuńczykiem

Smażona kapusta garam masala z tuńczykiem

Czas ogółem15 min
5 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Rozpływająca się w ustach kapusta stir-fry w indyjskim stylu, doprawiona sosem sojowym, kminem, curry i garam masala. Udaj się w zmysłową, kulinarną podróż z tym pożywnym daniem pełnym antyoksydantów, witamin i minerałów!

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
kapusty
1 
ziemniak
1 
ząbek czosnku
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
kminu
1 
puszka tuńczyka (80 g)
2 łyżki
wody
2 łyżeczki
proszku curry
2 łyżeczki
garam masala
Wartości odżywcze (na porcję)540 kJ / 129 kcal
7,5 gTłuszcz
18 gBiałko
2,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

200 g kapusty – 1  ziemniak – 1  ząbek czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek

Kapustę i ziemniaki pokrój w kostkę o wymiarach 1 x 1 cm. Posiekaj czosnek. Wrzuć czosnek i oliwę na patelnię i włącz ogień.

Krok 2

1 łyżeczka kminu – 1  puszka tuńczyka (80 g) – 2 łyżki wody – 2 łyżeczki proszku curry – 2 łyżeczki garam masala – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Kiedy czosnek zacznie wydzielać aromat, na patelnię dodaj kmin, ziemniaki, kapustę i tuńczyka. Następnie wlej wodę. Przykryj i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe (około 3 minuty).

Zdejmij pokrywkę, dodaj curry, garam masala i Sos sojowy Kikkoman. Gotuj, aż składniki się połączą. Podawaj na talerzach.

Wskazówka:

To danie możesz jeść z ryżem lub naan (indyjskie chlebki).

W wersji wegetariańskiej zastąp tuńczyka pokrojonym w kostkę tofu.

ID przepisu: 1379

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

200 g kapusty – 1 ziemniak – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek

Kapustę i ziemniaki pokrój w kostkę o wymiarach 1 x 1 cm. Posiekaj czosnek. Wrzuć czosnek i oliwę na patelnię i włącz ogień.

1 łyżeczka kminu – 1 puszka tuńczyka (80 g) – 2 łyżki wody – 2 łyżeczki proszku curry – 2 łyżeczki garam masala – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Kiedy czosnek zacznie wydzielać aromat, na patelnię dodaj kmin, ziemniaki, kapustę i tuńczyka. Następnie wlej wodę. Przykryj i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe (około 3 minuty).

Zdejmij pokrywkę, dodaj curry, garam masala i Sos sojowy Kikkoman. Gotuj, aż składniki się połączą. Podawaj na talerzach.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.