Sos curry z sosem sojowym i mleczkiem kokosowym
Szybkie i łatwe w przygotowaniu typowe danie wegetariańskie kuchni indyjskiej, dopełnione bogatym smakiem sosu sojowego Kikkoman. Można je przygotować z wielu różnych warzyw.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Drobno posiekać cebulę i czosnek, smażyć przez 3–4 minuty na rozgrzanym w garnku oleju, raz po raz mieszając.
Krok 2
Wymieszać mieszankę przypraw z wodą do uzyskania gładkiej pasty, dodać do garnka i smażyć na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 3
Często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Dodać warzywa, wymieszać i dodać mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Mieszać, pilnując, aby składniki nie przywierały do dna garnka.
Krok 4
Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną.
Krok 5
Dodać ciecierzycę i gotować przez 1 minutę. Podawać na ciepło z ryżem, udekorować posiekaną kolendrą.
Wskazówka
to curry smakuje najlepiej następnego dnia!
ID przepisu: 889
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej