Makaron soba z pietruszką i gruszką
Ni z gruszki, ni z pietruszki – znowu przyszła jesień. Jesienny przepis na makaron soba z pieczonym korzeniem pietruszki zaskoczy cię jednak letnim akcentem pod postacią orzeźwiającej sałatki z gruszką i koprem włoskim.
Składniki
Pieczona pietruszka:
Sos:
Dodatki:
Sałatka:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1
200 g korzenia pietruszki – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 20 ml Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 20 g wegańskiej pasty miso – 10 g cukru – 1 łyżka octu ryżowego
Pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Krok 2
60 g ketchupu – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 30 ml sosu Worcestershire
Wymieszaj składniki na sos.
Krok 3
80 g cebuli – 40 g grzybów shiitake – 60 g marchewki – 60 g czerwonej kapusty – 40 ml oleju rzepakowego – 150 g ugotowanego makaronu soba
Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plasterki. Umytą marchewkę i kapustę pokrój w słupki. Smaż warzywa na oleju przez 3 minuty. Dodaj makaron i sos. Gotuj przez kolejne 3 minuty. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4
1 gruszka – 70 g kopru włoskiego – 1 łyżeczka brązowego cukru – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 30 ml soku z limonki – 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Gruszkę i koper włoski pokrój na cienkie plasterki. Wymieszaj brązowy cukier, Sos sojowy Kikkoman i sok z limonki. Dodaj pokrojone składniki i wymieszaj. Wyłóż gotowe danie na talerz. Posyp pieczoną pietruszką i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z sałatką w osobnej misce.
Wskazówka:
Pietruszkę możesz zastąpić na przykład pasternakiem.
ID przepisu: 1376
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej