Makaron soba z pietruszką i gruszką
Makaron soba z pietruszką i gruszką

Makaron soba z pietruszką i gruszką

Czas ogółem60 min
20 minCzas przygotowania
40 minCzas gotowania

Ni z gruszki, ni z pietruszki – znowu przyszła jesień. Jesienny przepis na makaron soba z pieczonym korzeniem pietruszki zaskoczy cię jednak letnim akcentem pod postacią orzeźwiającej sałatki z gruszką i koprem włoskim.

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
ugotowanego makaronu soba

Pieczona pietruszka:

200 g
korzenia pietruszki
20 g
wegańskiej pasty miso
10 g
cukru
1 łyżka
octu ryżowego

Sos:

60 g
ketchupu
30 ml
sosu Worcestershire

Dodatki:

80 g
cebuli
40 g
grzybów shiitake
60 g
marchewki
60 g
czerwonej kapusty
40 ml
oleju rzepakowego

Sałatka:

1 
gruszka
70 g
kopru włoskiego
1 łyżeczka
brązowego cukru
30 ml
soku z limonki

Przybranie:

1 łyżeczka
posiekanego szczypiorku
Wartości odżywcze (na porcję)2411 kJ / 567 kcal
20,4 gTłuszcz
15,2 gBiałko
79,9 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

200 g korzenia pietruszki – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman20 ml Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman20 g wegańskiej pasty miso – 10 g cukru – 1 łyżka octu ryżowego

Pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Krok 2

60 g ketchupu – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 ml sosu Worcestershire

Wymieszaj składniki na sos.

Krok 3

80 g cebuli – 40 g grzybów shiitake – 60 g marchewki – 60 g czerwonej kapusty – 40 ml oleju rzepakowego – 150 g ugotowanego makaronu soba

Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plasterki. Umytą marchewkę i kapustę pokrój w słupki. Smaż warzywa na oleju przez 3 minuty. Dodaj makaron i sos. Gotuj przez kolejne 3 minuty. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 4

1  gruszka – 70 g kopru włoskiego – 1 łyżeczka brązowego cukru – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 ml soku z limonki – 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Gruszkę i koper włoski pokrój na cienkie plasterki. Wymieszaj brązowy cukier, Sos sojowy Kikkoman i sok z limonki. Dodaj pokrojone składniki i wymieszaj. Wyłóż gotowe danie na talerz. Posyp pieczoną pietruszką i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z sałatką w osobnej misce.

Wskazówka:

Pietruszkę możesz zastąpić na przykład pasternakiem.

ID przepisu: 1376

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

200 g korzenia pietruszki – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman20 ml Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman20 g wegańskiej pasty miso – 10 g cukru – 1 łyżka octu ryżowego

Pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.

60 g ketchupu – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 ml sosu Worcestershire

Wymieszaj składniki na sos.

80 g cebuli – 40 g grzybów shiitake – 60 g marchewki – 60 g czerwonej kapusty – 40 ml oleju rzepakowego – 150 g ugotowanego makaronu soba

Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plasterki. Umytą marchewkę i kapustę pokrój w słupki. Smaż warzywa na oleju przez 3 minuty. Dodaj makaron i sos. Gotuj przez kolejne 3 minuty. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

1 gruszka – 70 g kopru włoskiego – 1 łyżeczka brązowego cukru – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 ml soku z limonki – 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Gruszkę i koper włoski pokrój na cienkie plasterki. Wymieszaj brązowy cukier, Sos sojowy Kikkoman i sok z limonki. Dodaj pokrojone składniki i wymieszaj. Wyłóż gotowe danie na talerz. Posyp pieczoną pietruszką i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z sałatką w osobnej misce.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.