Sałatka rigatoni z kurczakiem i dressingiem musztardowo-sojowym

Czas ogółem 45 min
25 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na dressing:

50 ml
soku pomarańczowego
80 g
musztardy pełnoziarnistej (np. Maille)
100 ml
oliwy z oliwek
Świeżo zmielony biały pieprz
Cukier

Na sałatkę:

240 g
rigatoni
180 g
filet z piersi kurczaka
sól, świeżo zmielony pieprz
200 g
mały brokuł
1 
pomarańcza
160 g
żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
1 garść
liści młodego szpinaku
60 g
oliwek
Wartości odżywcze (na porcję) 2535 kJ  /  605 kcal
30,1 g Tłuszcz
23 g Białko
56,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj dressing. Zagotuj sok pomarańczowy, aż odparuje połowa. Zmieszaj z musztardą, sosem sojowym i oliwą. Dopraw pieprzem i cukrem.

Krok 2

Przygotuj sałatkę. Ugotuj rigatoni zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia. Umyj filet, przekrój na pół, osusz. Dopraw solą i pieprzem, gotuj na parze przez 5-6 minut. Zostaw do ostygnięcia i porwij na kawałki.

Krok 3

Pokrój brokuła na małe różyczki, umyj. Sparz i zanurz w zimnej wodzie. Obierz i podziel pomarańczę. Umyj pomidorki i pokrój je na pół. Umyj i osusz szpinak.

Krok 4

Wymieszaj rigatoni, brokuła, kawałki pomarańczy, pomidory, szpinak i oliwki z ok. ¾ dressingu. Rozłóż na talerzach. Kurczaka ułóż na wierzchu. Skrop resztą dressingu i podawaj.

ID przepisu: 273

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj dressing. Zagotuj sok pomarańczowy, aż odparuje połowa. Zmieszaj z musztardą, sosem sojowym i oliwą. Dopraw pieprzem i cukrem.

Przygotuj sałatkę. Ugotuj rigatoni zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia. Umyj filet, przekrój na pół, osusz. Dopraw solą i pieprzem, gotuj na parze przez 5-6 minut. Zostaw do ostygnięcia i porwij na kawałki.

Pokrój brokuła na małe różyczki, umyj. Sparz i zanurz w zimnej wodzie. Obierz i podziel pomarańczę. Umyj pomidorki i pokrój je na pół. Umyj i osusz szpinak.

Wymieszaj rigatoni, brokuła, kawałki pomarańczy, pomidory, szpinak i oliwki z ok. ¾ dressingu. Rozłóż na talerzach. Kurczaka ułóż na wierzchu. Skrop resztą dressingu i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.