Guacamoggets

Czas ogółem 40 min
40 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
duża cebula
1 
ząbek czosnku
2 
dojrzałe awokado
2 ½ łyżeczki
soku z limonki
 ¾ łyżeczka
drobno posiekanej kolendry
 ¾ łyżeczka
sosu Tabasco

Na panierkę:

2 
jajka
80 g
mąki
Tłuszcz do smażenia we frytkownicy
Wartości odżywcze (na porcję) 2116 kJ  /  505 kcal
32,2 g Tłuszcz
9,7 g Białko
40,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Przekrój awokado na połowy, usuń pestkę i wydłub miąższ. Ugnieć miąższ z cebulą, czosnkiem, sokiem z limonki, sosem sojowym i kolendrą. Dopraw sosem Tabasco. Rozsmaruj około 2 cm warstwę mieszanki awokado na spodzie małego naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wstaw do zamrażalnika.

Krok 2

Przygotuj panierkę. Ubij jajko z sosem sojowym. Pokrój zamrożone awokado na kostki wielkości 2 x 2 cm. Obtocz kostki w mące, potem w jajku, a na końcu w panko. Ponownie wstaw kostki do zamrażalnika na kolejne 30 minut.

Krok 3

Smaż kostki awokado we frytkownicy przez 2-3 minuty, aż staną się chrupiące. Podawaj ze słodkim sosem chili lub crème fraîche doprawionym odrobiną sosu Tabasco.

ID przepisu: 246

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Przekrój awokado na połowy, usuń pestkę i wydłub miąższ. Ugnieć miąższ z cebulą, czosnkiem, sokiem z limonki, sosem sojowym i kolendrą. Dopraw sosem Tabasco. Rozsmaruj około 2 cm warstwę mieszanki awokado na spodzie małego naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wstaw do zamrażalnika.

Przygotuj panierkę. Ubij jajko z sosem sojowym. Pokrój zamrożone awokado na kostki wielkości 2 x 2 cm. Obtocz kostki w mące, potem w jajku, a na końcu w panko. Ponownie wstaw kostki do zamrażalnika na kolejne 30 minut.

Smaż kostki awokado we frytkownicy przez 2-3 minuty, aż staną się chrupiące. Podawaj ze słodkim sosem chili lub crème fraîche doprawionym odrobiną sosu Tabasco.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.