

Grillowany antrykot w whisky
Delikatny stek z antrykotu marynowany w sosie sojowym Kikkoman, syropie klonowym i słodkich przyprawach. Polewaj niesamowitą polewą z whisky i pomarańczy podczas gotowania na grillu! A
Składniki
Marynata:
Sos do podlewania:
Sałatka:
Masło ziołowe z sosem sojowym:
Przygotowanie
Krok 1
Osusz steki. Przygotuj marynatę: wymieszaj wszystkie składniki, posmaruj nią steki i włóż do lodówki na 2 godziny.
Krok 2
Przygotuj sos do podlewania: obierz szalotkę i czosnek i zmiksuj je na gładko z whisky, sokiem pomarańczowym i sosem sojowym. Dopraw do smaku pieprzem i wstaw do lodówki.
Krok 3
Zrób sałatkę: umyj ogórka i pokrój na cienkie plasterki. Przekrój melona na pół, usuń pestki, i pokrój miąższ w kostkę. Pokrusz ser feta. Przekrój papryki na pół, usuń pestki i rdzeń. Umyj papryki i pokrój w paski.
Krok 4
Do przygotowania dressingu użyj blendera: zmiksuj 1–2 łyżeczki pokrojonego w kostkę melona z oliwą z oliwek, octem, sosem sojowym i miodem, dopraw pieprzem. Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj.
Krok 5
Przygotuj masło ziołowe z sosem sojowym: obierz i posiekaj drobno czosnek. Umyj bazylię, osusz i poodrywaj listki. Pokrój listki na cienkie paski. Wymieszaj czosnek, bazylię, sos sojowy, parmezan i syrop klonowy z masłem. Dopraw pieprzem.
Krok 6
Połóż steki na grillu. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Piecz, aż będą gotowe (patrz porada), podlewając je sosem pomarańczowym z whisky. Podawaj z masłem ziołowym z sosem sojowym oraz z sałatką.
Porada:
marynata nadaje się również doskonale do boczku wieprzowego z grilla.
Każdy smaży steki tak, jak lubi. Poniżej znajdują się wskazówki dotyczące temperatury mięsa. Można ją zmierzyć specjalnym termometrem, który trzeba wbić w stek w taki sposób, aby ominąć kości i nie przebić mięsa na wylot.
Stek krwisty: 48-52°C
Stek średnio krwisty: 52-55°C
Stek średnio wysmażony: 55-59°C
Stek wysmażony: 60-62°C
ID przepisu: 867
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej