Grillowany antrykot w whisky

Czas ogółem 145 min
10 min Czas przygotowania
120 min Czas marynowania
15 min Czas gotowania

Delikatny stek z antrykotu marynowany w Sosie sojowym Kikkoman, syropie klonowym i słodkich przyprawach. Kiedy będzie dochodzić na grillu, polewaj go wyśmienitym sosem pomarańczowym z whisky. Idealnym dodatkiem do gotowego dania będzie chłodna i orzeźwiająca sałatka z ogórków i melona.

Składniki

4 porcj(e/i)
4 
steki z antrykotu (ok. 1,2–1,4 kg)

Marynata:

1 
nasiona z jednej laski wanilii
świeżo zmielony pieprz
 ½ łyżeczka
posiekanego tymianku
2 szczypty
mielonego cynamonu
4 łyżki
oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki
syropu klonowego

Sos do podlewania:

1 
mała szalotka
1 
ząbek czosnku
3 ½ łyżki
whisky
100 ml
soku pomarańczowego
świeżo zmielony pieprz

Sałatka:

2 
małe ogórki (lub 1 duży)
1 
mały melon (np. kantalupa, arbuz, melon miodowy)
200 g
sera feta
2 
słodkie papryki czerwone spiczaste
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 ½ łyżki
białego octu winnego
1 ½ łyżeczki
miodu
świeżo zmielony pieprz

Masło ziołowe z sosem sojowym:

1 
ząbek czosnku
2 
łodyżki bazylii
250 g
miękkiego masła
3 łyżki
startego parmezanu
1 łyżka
syropu klonowego
pieprz cytrynowy lub czarny
Wartości odżywcze (na porcję) 2025 kJ  /  483 kcal
28,4 g Tłuszcz
26,2 g Białko
21,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Osusz steki. Przygotuj marynatę: wymieszaj wszystkie składniki, posmaruj nią steki i włóż do lodówki na 2 godziny.

Krok 2

Przygotuj sos do podlewania: obierz szalotkę i czosnek i zmiksuj je na gładko z whisky, sokiem pomarańczowym i sosem sojowym. Dopraw do smaku pieprzem i wstaw do lodówki.

Krok 3

Zrób sałatkę: umyj ogórka i pokrój na cienkie plasterki. Przekrój melona na pół, usuń pestki, i pokrój miąższ w kostkę. Pokrusz ser feta. Przekrój papryki na pół, usuń pestki i rdzeń. Umyj papryki i pokrój w paski.

Krok 4

Do przygotowania dressingu użyj blendera: zmiksuj 1–2 łyżeczki pokrojonego w kostkę melona z oliwą z oliwek, octem, sosem sojowym i miodem, dopraw pieprzem. Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj.

Krok 5

Przygotuj masło ziołowe z sosem sojowym: obierz i posiekaj drobno czosnek. Umyj bazylię, osusz i poodrywaj listki. Pokrój listki na cienkie paski. Wymieszaj czosnek, bazylię, sos sojowy, parmezan i syrop klonowy z masłem. Dopraw pieprzem.

Krok 6

Połóż steki na grillu. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Piecz, aż będą gotowe (patrz porada), podlewając je sosem pomarańczowym z whisky. Podawaj z masłem ziołowym z sosem sojowym oraz z sałatką.

Porada:

marynata nadaje się również doskonale do boczku wieprzowego z grilla.

Każdy smaży steki tak, jak lubi. Poniżej znajdują się wskazówki dotyczące temperatury mięsa. Można ją zmierzyć specjalnym termometrem, który trzeba wbić w stek w taki sposób, aby ominąć kości i nie przebić mięsa na wylot.

Stek krwisty: 48-52°C
Stek średnio krwisty: 52-55°C
Stek średnio wysmażony: 55-59°C
Stek wysmażony: 60-62°C

ID przepisu: 867

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Osusz steki. Przygotuj marynatę: wymieszaj wszystkie składniki, posmaruj nią steki i włóż do lodówki na 2 godziny.

Przygotuj sos do podlewania: obierz szalotkę i czosnek i zmiksuj je na gładko z whisky, sokiem pomarańczowym i sosem sojowym. Dopraw do smaku pieprzem i wstaw do lodówki.

Zrób sałatkę: umyj ogórka i pokrój na cienkie plasterki. Przekrój melona na pół, usuń pestki, i pokrój miąższ w kostkę. Pokrusz ser feta. Przekrój papryki na pół, usuń pestki i rdzeń. Umyj papryki i pokrój w paski.

Do przygotowania dressingu użyj blendera: zmiksuj 1–2 łyżeczki pokrojonego w kostkę melona z oliwą z oliwek, octem, sosem sojowym i miodem, dopraw pieprzem. Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj.

Przygotuj masło ziołowe z sosem sojowym: obierz i posiekaj drobno czosnek. Umyj bazylię, osusz i poodrywaj listki. Pokrój listki na cienkie paski. Wymieszaj czosnek, bazylię, sos sojowy, parmezan i syrop klonowy z masłem. Dopraw pieprzem.

Połóż steki na grillu. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Piecz, aż będą gotowe (patrz porada), podlewając je sosem pomarańczowym z whisky. Podawaj z masłem ziołowym z sosem sojowym oraz z sałatką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.