Dal z czerwonej soczewicy z tofu i imbirem
Dal z czerwonej soczewicy z tofu i imbirem

Dal z czerwonej soczewicy z tofu i imbirem

Czas ogółem 1 godz. 12 min
20 min Czas przygotowania
52 min Czas gotowania

Kremowy dal z czerwonej soczewicy z imbirem i chrupiącym tofu, doprawiony masalą i Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman. Podawany z aromatycznym smażonym ryżem z czosnkiem i szalotką.

Składniki

2 porcj(e/i)

Dal:

100 g
czerwonej soczewicy
350 ml
bulionu warzywnego
100 g
twardego tofu, pokrojonego w kostkę
2 łyżki
klarowanego masła (ghee)
80 g
marchewki, cienko pokrojonej
 ½ łyżki
startego imbiru
100 g
pak choi, pokrojonego w plasterki
1 łyżeczka
garam masala
200 g
pomidorów krojonych z puszki

Smażony ryż:

100 g
brązowego ryżu (np. Sona Masoori)
30 g
masła klarowanego (ghee)
30 g
posiekanej szalotki
2 
ząbki czosnku, posiekane

Przybranie:

1 
zielona papryczka chili, pokrojona w plasterki
Wartości odżywcze (na porcję)6.455 kJ / 1.542 kcal
71 gTłuszcz
54 gBiałko
171 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g czerwonej soczewicy – 350 g bulionu warzywnego – 100 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę – 2 łyżki klarowanego masła (ghee) – 80 g marchewki, cienko pokrojonej –  ½ łyżki startego imbiru

Soczewicę gotuj w bulionie przez 10 minut. Tofu smaż na maśle przez około 4-5 minut, aż będzie chrupiące. Dodaj marchewkę i imbir i smaż przez 2 minuty.

Krok 2

100 g pak choi, pokrojonego w plasterki – 1 łyżeczka garam masala – 2 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman200 g pomidorów krojonych z puszki

Do patelni z tofu dodaj pak choi i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj garam masala i smaż przez 10-15 sekund, aby uwolnić aromat. Dodaj ugotowaną soczewicę, a następnie pomidory z puszki i gotuj przez kolejne 3 minuty. Dopraw Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman i Olejem sezamowym Kikkoman.

Krok 3

100 g brązowego ryżu (np. Sona Masoori) – 30 g masła klarowanego (ghee) – 30 g posiekanej szalotki – 2  ząbki czosnku, posiekane – 1 łyżka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1  zielona papryczka chili, pokrojona w plasterki

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpuść masło na patelni i smaż szalotkę z czosnkiem przez 1 minutę. Dodaj ryż i smaż przez kolejne 2 minuty. Dopraw Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman. Udekoruj dal papryczką chili i podawaj z ryżem.

ID przepisu: 1599

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g czerwonej soczewicy – 350 g bulionu warzywnego – 100 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę – 2 łyżki klarowanego masła (ghee) – 80 g marchewki, cienko pokrojonej – ½ łyżki startego imbiru

Soczewicę gotuj w bulionie przez 10 minut. Tofu smaż na maśle przez około 4-5 minut, aż będzie chrupiące. Dodaj marchewkę i imbir i smaż przez 2 minuty.

100 g pak choi, pokrojonego w plasterki – 1 łyżeczka garam masala – 2 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman200 g pomidorów krojonych z puszki

Do patelni z tofu dodaj pak choi i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj garam masala i smaż przez 10-15 sekund, aby uwolnić aromat. Dodaj ugotowaną soczewicę, a następnie pomidory z puszki i gotuj przez kolejne 3 minuty. Dopraw Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman i Olejem sezamowym Kikkoman.

100 g brązowego ryżu (np. Sona Masoori) – 30 g masła klarowanego (ghee) – 30 g posiekanej szalotki – 2 ząbki czosnku, posiekane – 1 łyżka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 zielona papryczka chili, pokrojona w plasterki

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpuść masło na patelni i smaż szalotkę z czosnkiem przez 1 minutę. Dodaj ryż i smaż przez kolejne 2 minuty. Dopraw Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman. Udekoruj dal papryczką chili i podawaj z ryżem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.