

Dal z czerwonej soczewicy z tofu i imbirem
Kremowy dal z czerwonej soczewicy z imbirem i chrupiącym tofu, doprawiony masalą i Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman. Podawany z aromatycznym smażonym ryżem z czosnkiem i szalotką.
Składniki
Dal:
Smażony ryż:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1

100 g czerwonej soczewicy – 350 g bulionu warzywnego – 100 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę – 2 łyżki klarowanego masła (ghee) – 80 g marchewki, cienko pokrojonej – ½ łyżki startego imbiru
Soczewicę gotuj w bulionie przez 10 minut. Tofu smaż na maśle przez około 4-5 minut, aż będzie chrupiące. Dodaj marchewkę i imbir i smaż przez 2 minuty.
Krok 2

100 g pak choi, pokrojonego w plasterki – 1 łyżeczka garam masala – 2 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 200 g pomidorów krojonych z puszki
Do patelni z tofu dodaj pak choi i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj garam masala i smaż przez 10-15 sekund, aby uwolnić aromat. Dodaj ugotowaną soczewicę, a następnie pomidory z puszki i gotuj przez kolejne 3 minuty. Dopraw Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman i Olejem sezamowym Kikkoman.
Krok 3

100 g brązowego ryżu (np. Sona Masoori) – 30 g masła klarowanego (ghee) – 30 g posiekanej szalotki – 2 ząbki czosnku, posiekane – 1 łyżka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman – 1 zielona papryczka chili, pokrojona w plasterki
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpuść masło na patelni i smaż szalotkę z czosnkiem przez 1 minutę. Dodaj ryż i smaż przez kolejne 2 minuty. Dopraw Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman. Udekoruj dal papryczką chili i podawaj z ryżem.
ID przepisu: 1599
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej
















