Gołąbki z kapusty włoskiej z sosem pomidorowo-piernikowym

Czas ogółem 55 min

Składniki

2 porcj(e/i)
4 
duże liście kapusty włoskiej
1 
szalotka
1 
mały pęczek pietruszki
250 g
mielonej wołowiny
1 łyżeczka
musztardy
 ½ łyżeczka
grubo zmielonego pieprzu
4 
duże pomidory
1 
mała cebula
1 
gałązka tymianku
200 ml
bulionu warzywnego
1 łyżka
przecieru pomidorowego
cukru
przyprawy do piernika (lub odrobina mielonego cynamonu i imbiru)
Wartości odżywcze (na porcję) 1444 kJ  /  345 kcal
18,5 g Tłuszcz
33,1 g Białko
10,9 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Blanszuj liście kapusty we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Opłucz pod zimną wodą i odetnij niepotrzebną część łodygi. Obierz i drobno posiekaj szalotkę. Pietruszkę umyj i drobno posiekaj. Wymieszaj mięso mielone, szalotkę, pietruszkę, musztardę i pieprz. Dopraw odrobiną naturalnie warzonego sosu sojowego. Mięso rozłóż na liściach kapusty, zwiń ciasno i zwiąż sznurkiem kuchennym.

Krok 2

Umyj pomidory, usuń łodygi i grubo posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Oderwij liście tymianku z łodygi. Umieść wszystko w naczyniu żaroodpornym. Wlej bulion, na wierzchu ułóż gołąbki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, od czasu do czasu obracając. Rozłóż gołąbki na talerzach i zredukuj pozostały płyn. Dopraw go przecierem pomidorowym, cukrem i przyprawą do piernika. Polej nim gołąbki. Podawaj z puszystym puree ziemniaczanym.

ID przepisu: 259

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Blanszuj liście kapusty we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Opłucz pod zimną wodą i odetnij niepotrzebną część łodygi. Obierz i drobno posiekaj szalotkę. Pietruszkę umyj i drobno posiekaj. Wymieszaj mięso mielone, szalotkę, pietruszkę, musztardę i pieprz. Dopraw odrobiną naturalnie warzonego sosu sojowego. Mięso rozłóż na liściach kapusty, zwiń ciasno i zwiąż sznurkiem kuchennym.

Umyj pomidory, usuń łodygi i grubo posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Oderwij liście tymianku z łodygi. Umieść wszystko w naczyniu żaroodpornym. Wlej bulion, na wierzchu ułóż gołąbki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, od czasu do czasu obracając. Rozłóż gołąbki na talerzach i zredukuj pozostały płyn. Dopraw go przecierem pomidorowym, cukrem i przyprawą do piernika. Polej nim gołąbki. Podawaj z puszystym puree ziemniaczanym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.