

Gołąbki z kapusty włoskiej z sosem pomidorowo-piernikowym
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Blanszuj liście kapusty we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Opłucz pod zimną wodą i odetnij niepotrzebną część łodygi. Obierz i drobno posiekaj szalotkę. Pietruszkę umyj i drobno posiekaj. Wymieszaj mięso mielone, szalotkę, pietruszkę, musztardę i pieprz. Dopraw odrobiną naturalnie warzonego sosu sojowego. Mięso rozłóż na liściach kapusty, zwiń ciasno i zwiąż sznurkiem kuchennym.
Krok 2
Umyj pomidory, usuń łodygi i grubo posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Oderwij liście tymianku z łodygi. Umieść wszystko w naczyniu żaroodpornym. Wlej bulion, na wierzchu ułóż gołąbki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, od czasu do czasu obracając. Rozłóż gołąbki na talerzach i zredukuj pozostały płyn. Dopraw go przecierem pomidorowym, cukrem i przyprawą do piernika. Polej nim gołąbki. Podawaj z puszystym puree ziemniaczanym.
ID przepisu: 259
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej