

Gulasz wieprzowy ze śliwkami
Przygotowanie
Mięso oczyszczamy i myjemy. Kroimy w grubą kostkę. Smażymy partiami na mocno rozgrzanym oleju aż bardzo mocno się zarumieni. Wrzucamy do garnka lub szybkowara* ( ugotuje się co najmniej o połowę szybciej). Zalewamy wodą 2-3 cm ponad mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i 4-5 łyżek sosu sojowego. Gotujemy na niedużym ogniu około 30 minut. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dorzucamy do mięsa razem ze śliwkami i pomidorami pelati pokrojonymi w kostkę. Dorzucamy do garnka. Całość mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie a pomidory się rozgotują ,jednocześnie zagęszczając gulasz. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przed podaniem dorzucamy do gulaszu drobno posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z kaszą gryczaną lub pęczakiem ugotowanym na sypko.
ID przepisu: 553
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej