Burger pikantny kurczak

Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
4 
filety z piersi kurczaka
1 łyżka
oliwy z oliwek
4 plasterki
sera cheddar
4 
bułki do burgerów, przekrojone na pół i podpieczone
4 łyżki
majonezu
2 
marynowane papryczki jalapeño w plasterkach
liście sałaty
Wartości odżywcze (na porcję) 2410 kJ  /  576 kcal
28,8 g Tłuszcz
43,5 g Białko
36,5 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Piersi kurczaka umieścić pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej, a następnie rozbić na plastry o grubości 1-1,5 cm przy użyciu wałka do ciasta. W dużej, powlekanej patelni rozgrzać oliwę. Piersi z kurczaka smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem i kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut. Na każdej piersi kurczaka umieścić plasterek sera i poczekać, aż ser się roztopi.

Krok 2

Liście sałaty ułożyć na spodniej połówce bułki, na sałatę położyć pierś kurczaka i skropić ciepłym sosem teriyaki. Górną część bułki posmarować łyżeczką majonezu, a następnie rozłożyć na niej kilka plasterków jalapeño. Na koniec złożyć burgera w jedną całość.

Przygotowanie na grillu

Opłukane i osuszone piersi kurczaka natrzeć oliwą i grillować przez 4 minuty z każdej strony. Zdjąć z grilla i posmarować sosem teriyaki. Jeszcze raz umieścić mięso na grillu i grillować przez kilka minut z każdej strony, skrapiając je pozostałym sosem. Na każdej piersi kurczaka umieścić plasterek sera i poczekać, aż ser się roztopi. Na koniec ułożyć na bułce. 

ID przepisu: 115

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Piersi kurczaka umieścić pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej, a następnie rozbić na plastry o grubości 1-1,5 cm przy użyciu wałka do ciasta. W dużej, powlekanej patelni rozgrzać oliwę. Piersi z kurczaka smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem i kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut. Na każdej piersi kurczaka umieścić plasterek sera i poczekać, aż ser się roztopi.

Liście sałaty ułożyć na spodniej połówce bułki, na sałatę położyć pierś kurczaka i skropić ciepłym sosem teriyaki. Górną część bułki posmarować łyżeczką majonezu, a następnie rozłożyć na niej kilka plasterków jalapeño. Na koniec złożyć burgera w jedną całość.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.