

Burger pikantny kurczak
Przygotowanie
Krok 1
Piersi kurczaka umieścić pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej, a następnie rozbić na plastry o grubości 1-1,5 cm przy użyciu wałka do ciasta. W dużej, powlekanej patelni rozgrzać oliwę. Piersi z kurczaka smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem i kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut. Na każdej piersi kurczaka umieścić plasterek sera i poczekać, aż ser się roztopi.
Krok 2
Liście sałaty ułożyć na spodniej połówce bułki, na sałatę położyć pierś kurczaka i skropić ciepłym sosem teriyaki. Górną część bułki posmarować łyżeczką majonezu, a następnie rozłożyć na niej kilka plasterków jalapeño. Na koniec złożyć burgera w jedną całość.
Przygotowanie na grillu
Opłukane i osuszone piersi kurczaka natrzeć oliwą i grillować przez 4 minuty z każdej strony. Zdjąć z grilla i posmarować sosem teriyaki. Jeszcze raz umieścić mięso na grillu i grillować przez kilka minut z każdej strony, skrapiając je pozostałym sosem. Na każdej piersi kurczaka umieścić plasterek sera i poczekać, aż ser się roztopi. Na koniec ułożyć na bułce.
ID przepisu: 115
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej