

Placuszki brokułowo-serowe z salsą teriyaki w stylu tex-mex
Chrupkie wegetariańskie placuszki z komosy ryżowej, brokułów i sera. Tę wyśmienitą wegetariańską przekąskę maczamy w pikantnej salsie w stylu tex-mex z nutą teriyaki.
Składniki
Salsa teriyaki:
Placuszki brokułowe:
Przygotowanie
Krok 1
Pomidory, chili, cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Posyp cukrem i lekko skarmelizuj. Dodaj Marynatę Teriyaki Kikkoman. Salsę gotuj bez przykrycia przez około 5-10 minut. Dopraw kminkiem i wędzoną papryką.
Krok 2
Przygotuj placuszki brokułowe. Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Za pomocą robota kuchennego drobno posiekaj brokuły. Drobno posiekaj szalotkę i czosnek. Brokuły podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj szalotkę i czosnek. Smaż przez około 15 minut. Brokuły przełóż do miski i wymieszaj z komosą ryżową, mąką z ciecierzycy, 30 g płatków owsianych i serem. Zostaw do ostygnięcia.
Krok 3
Po ostygnięciu dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Dopraw marynatą teriyaki, oregano i pieprzem. Mokrymi dłońmi uformuj małe placuszki. Pokryj placuszki resztą płatków owsianych, dobrze je dociskając. Smaż na pozostałym rozgrzanym oleju przez okołu 8-12 minut z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj z salsą teriyaki.
Wskazówka:
- Jeśli zależy ci na czasie, dodaj marynatę teriyaki do gotowej salsy i podawaj z placuszkami.
- Placuszki wyjdą równie pyszne, kiedy przygotujesz je z cukinii lub kalafiora zamiast brokułów.
ID przepisu: 1053
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej