Duszona dziczyzna z jałowcem i rozmarynem
Duszona dziczyzna z jałowcem i rozmarynem

Duszona dziczyzna z jałowcem i rozmarynem

Czas ogółem1000 min
10 minCzas przygotowania
150 minCzas gotowania
840 minCzas marynowania

Delikatne mięso z dzika duszone w ciemnym sosie piwnym z ziemistym jałowcem i rozmarynem, dopełnione ożywczym pesto z pietruszki. Idealna równowaga między sycącym bogactwem smaku i świeżością ziołowych nut.

Składniki

2 porcj(e/i)
400 g
karkówki z dzika pokrojonej na 8 porcji
1 łyżka
oleju
2 
cebule, drobno posiekane
2 
ząbki czosnku, posiekane
5 
suszonych grzybów leśnych
1 łyżeczka
rozgniecionych jagód jałowca
1 
gałązka świeżego rozmarynu
250 ml
ciemnego piwa

Na pesto z pietruszki:

40 g
świeżych liści pietruszki
1 
ząbek czosnku
2 łyżki
orzeszków piniowych
3 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin
Wartości odżywcze (na porcję)1880 kJ / 450 kcal
30 gTłuszcz
35 gBiałko
8 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

400 g karkówki z dzika pokrojonej na 8 porcji – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka oleju

Włóż dziczyznę do woreczka strunowego i marynuj w Sosie sojowym Kikkoman przez co najmniej 3 godziny, maksymalnie do 14 godzin. Rozgrzej olej w średniej wielkości garnku bezpośrednio nad średnim ogniem. Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron, aż się zrumieni (około 3-4 minut z każdej strony). Zdejmij garnek z ognia. Wyjmij mięso i odstaw do późniejszego wykorzystania.

Krok 2

2  cebule, drobno posiekane – 2  ząbki czosnku, posiekane – 5  suszonych grzybów leśnych – 1 łyżeczka rozgniecionych jagód jałowca – 1  gałązka świeżego rozmarynu – 250 ml ciemnego piwa – 80 ml Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman

Do tego samego garnka dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodaj grzyby, rozgniecione jagody jałowca i gałązkę rozmarynu. Dobrze wymieszaj, aby uwolnić aromaty. Wlej ciemne piwo, Sos Teriyaki z sezamem Kikkoman i gotuj na wolnym ogniu, zdrapując brązowe drobiny z dna garnka. Przełóż podsmażoną dziczyznę z powrotem do garnka. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmięknie i będzie ugotowane. W razie potrzeby dodaj więcej piwa, aby zapobiec wysychaniu sosu.

Krok 3

40 g świeżych liści pietruszki – 1  ząbek czosnku – 2 łyżki orzeszków piniowych – 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Połącz w moździerzu liście pietruszki, czosnek, orzeszki piniowe i oliwę. Zagnieć na gładką pastę. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i ponownie wymieszaj. Podawaj z duszoną dziczyzną.

Wskazówka:

To danie możesz podawać ze swoją ulubioną porcją węglowodanów - chlebem, ryżem, kaszą jęczmienną itp.

ID przepisu: 1459

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

400 g karkówki z dzika pokrojonej na 8 porcji – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka oleju

Włóż dziczyznę do woreczka strunowego i marynuj w Sosie sojowym Kikkoman przez co najmniej 3 godziny, maksymalnie do 14 godzin. Rozgrzej olej w średniej wielkości garnku bezpośrednio nad średnim ogniem. Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron, aż się zrumieni (około 3-4 minut z każdej strony). Zdejmij garnek z ognia. Wyjmij mięso i odstaw do późniejszego wykorzystania.

2 cebule, drobno posiekane – 2 ząbki czosnku, posiekane – 5 suszonych grzybów leśnych – 1 łyżeczka rozgniecionych jagód jałowca – 1 gałązka świeżego rozmarynu – 250 ml ciemnego piwa – 80 ml Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman

Do tego samego garnka dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodaj grzyby, rozgniecione jagody jałowca i gałązkę rozmarynu. Dobrze wymieszaj, aby uwolnić aromaty. Wlej ciemne piwo, Sos Teriyaki z sezamem Kikkoman i gotuj na wolnym ogniu, zdrapując brązowe drobiny z dna garnka. Przełóż podsmażoną dziczyznę z powrotem do garnka. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmięknie i będzie ugotowane. W razie potrzeby dodaj więcej piwa, aby zapobiec wysychaniu sosu.

40 g świeżych liści pietruszki – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki orzeszków piniowych – 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Połącz w moździerzu liście pietruszki, czosnek, orzeszki piniowe i oliwę. Zagnieć na gładką pastę. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i ponownie wymieszaj. Podawaj z duszoną dziczyzną.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.