

Duszona dziczyzna z jałowcem i rozmarynem
Delikatne mięso z dzika duszone w ciemnym sosie piwnym z ziemistym jałowcem i rozmarynem, dopełnione ożywczym pesto z pietruszki. Idealna równowaga między sycącym bogactwem smaku i świeżością ziołowych nut.
Składniki
Na pesto z pietruszki:
Przygotowanie
Krok 1

400 g karkówki z dzika pokrojonej na 8 porcji – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka oleju
Włóż dziczyznę do woreczka strunowego i marynuj w Sosie sojowym Kikkoman przez co najmniej 3 godziny, maksymalnie do 14 godzin. Rozgrzej olej w średniej wielkości garnku bezpośrednio nad średnim ogniem. Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron, aż się zrumieni (około 3-4 minut z każdej strony). Zdejmij garnek z ognia. Wyjmij mięso i odstaw do późniejszego wykorzystania.
Krok 2

2 cebule, drobno posiekane – 2 ząbki czosnku, posiekane – 5 suszonych grzybów leśnych – 1 łyżeczka rozgniecionych jagód jałowca – 1 gałązka świeżego rozmarynu – 250 ml ciemnego piwa – 80 ml Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman
Do tego samego garnka dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodaj grzyby, rozgniecione jagody jałowca i gałązkę rozmarynu. Dobrze wymieszaj, aby uwolnić aromaty. Wlej ciemne piwo, Sos Teriyaki z sezamem Kikkoman i gotuj na wolnym ogniu, zdrapując brązowe drobiny z dna garnka. Przełóż podsmażoną dziczyznę z powrotem do garnka. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmięknie i będzie ugotowane. W razie potrzeby dodaj więcej piwa, aby zapobiec wysychaniu sosu.
Krok 3

40 g świeżych liści pietruszki – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki orzeszków piniowych – 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Połącz w moździerzu liście pietruszki, czosnek, orzeszki piniowe i oliwę. Zagnieć na gładką pastę. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i ponownie wymieszaj. Podawaj z duszoną dziczyzną.
Wskazówka:
To danie możesz podawać ze swoją ulubioną porcją węglowodanów - chlebem, ryżem, kaszą jęczmienną itp.
ID przepisu: 1459
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej