

Ryba smażona w sosie słodko-kwaśnym
Kawałki dorsza usmażonego na złotobrązowo w pikantnej marynacie z mirinu, w prostym, ale pysznym sosie słodko-kwaśnym.
Przygotowanie
Krok 1
Osusz dorsza i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Wymieszaj w misce mirin i sos sojowy, krótko zamarynuj rybę w płynie.
Krok 2
Wymieszaj wszystkie składniki sosu słodko-kwaśnego.
Krok 3
Przekrój cebulę i pokrój w cieniutkie piórka. Obierz marchewką, umyj razem z papryką i pokrój je w paski o długości 5 cm. Umyj i drobno posiekaj chili.
Krok 4
Dodaj wszystkie warzywa do sosu słodko-kwaśnego.
Krok 5
Wyjmij dorsza z marynaty, osusz i obtocz w niewielkiej ilości mąki.
Krok 6
Smaż dorsza na patelni w głębokim tłuszczu lub oleju o temperaturze 180°C przez około 3 minuty, dokładnie odsącz i dodaj dorsza do sosu słodko-kwaśnego. Odstaw przynajmniej na godzinę i podawaj.
Wskazówka
Danie smakuje przepysznie już po kilku godzinach, ale najlepiej podawać je po całym dniu, tak by ryba „przeszła” sosem.
ID przepisu: 1032
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej