Tortilla z kurczakiem i groszkiem ze słodkim sosem sojowym
Tortilla z kurczakiem i groszkiem ze słodkim sosem sojowym

Tortilla z kurczakiem i groszkiem ze słodkim sosem sojowym

Czas ogółem45 min
30 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Wynieś swój lunch na nowy poziom smaku z tym przepisem na domową tortillę z kurczakiem i groszkiem cukrowym, polaną pysznym sosem miodowo-sojowym, z przybraniem z cebuli i kolendry. Co za połączenie!

Składniki

2 porcj(e/i)
120 g
mąki masa harina
170 ml
ciepłej wody
 ½ łyżeczka
soli
400 g
piersi z kurczaka
1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki
soku z limonki
1 łyżeczka
suszonego tymianku
1 szczypta
pieprzu
2 łyżki
oleju
100 g
groszku cukrowego
2 łyżki
tahini
1 łyżka
miodu
1 łyżka
wody
0,3 łyżeczka
posiekanej papryczki chili
1 
czerwona cebula
kilka liści sałaty
świeża kolendra lub pietruszka
Wartości odżywcze (na porcję)2380 kJ / 569 kcal
27,5 gTłuszcz
50,4 gBiałko
29,1 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

120 g mąki masa harina – 170 ml ciepłej wody –  ½ łyżeczka soli

Mąkę wsyp do miski. Dodaj ciepłą wodę i wymieszaj. Dodaj sól. Zagniataj ciasto, aż stanie się zwarte. Uformuj dużą kulę i przełóż z powrotem do miski. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Połóż na kawałkach folii i przykryj drugim kawałkiem folii. Spłaszcz kulki grubą deską lub książką. Podpiecz na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 40-50 sekund z każdej strony. Gotowe placki przykryj ściereczką.

Krok 2

400 g piersi z kurczaka – 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 łyżeczka soku z limonki – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 1 szczypta pieprzu – 2 łyżki oleju – 100 g groszku cukrowego

Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Paprykę w proszku, Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, sok z limonki, tymianek, pieprz i olej wymieszaj na pastę. Dodaj pastę do kurczaka i wmasuj. Podsmaż krótko mięso na rozgrzanej patelni. Dodaj groszek cukrowy i smaż przez kilka minut. Odstaw.

Krok 3

2 łyżki pasty tahini – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka miodu – 1 łyżka wody – 0,3 łyżka posiekanej papryczki chili – 2 łyżeczki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 łyżeczka soku z limonki

Składniki na sos umieść w miseczce i mieszaj, aż uzyskasz kremową konsystencję. Gdyby sos był za gęsty, dodaj więcej wody.

Krok 4

1  czerwona cebula – kilka liści sałaty – świeża kolendra lub pietruszka

Posmaruj tortillę sosem. Nałóż sałatę i kurczaka z groszkiem. Posyp posiekaną cebulą i kolendrą, a następnie dodaj jeszcze odrobinę sosu.

Wskazówka:

Aby przygotować wersję wegańską, zamiast mięsa użyj tofu, a zamiast miodu - syropu z agawy.

ID przepisu: 1355

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

120 g mąki masa harina – 170 ml ciepłej wody – ½ łyżeczka soli

Mąkę wsyp do miski. Dodaj ciepłą wodę i wymieszaj. Dodaj sól. Zagniataj ciasto, aż stanie się zwarte. Uformuj dużą kulę i przełóż z powrotem do miski. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Połóż na kawałkach folii i przykryj drugim kawałkiem folii. Spłaszcz kulki grubą deską lub książką. Podpiecz na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 40-50 sekund z każdej strony. Gotowe placki przykryj ściereczką.

400 g piersi z kurczaka – 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 łyżeczka soku z limonki – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 1 szczypta pieprzu – 2 łyżki oleju – 100 g groszku cukrowego

Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Paprykę w proszku, Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, sok z limonki, tymianek, pieprz i olej wymieszaj na pastę. Dodaj pastę do kurczaka i wmasuj. Podsmaż krótko mięso na rozgrzanej patelni. Dodaj groszek cukrowy i smaż przez kilka minut. Odstaw.

2 łyżki pasty tahini – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka miodu – 1 łyżka wody – 0,3 łyżka posiekanej papryczki chili – 2 łyżeczki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 łyżeczka soku z limonki

Składniki na sos umieść w miseczce i mieszaj, aż uzyskasz kremową konsystencję. Gdyby sos był za gęsty, dodaj więcej wody.

1 czerwona cebula – kilka liści sałaty – świeża kolendra lub pietruszka

Posmaruj tortillę sosem. Nałóż sałatę i kurczaka z groszkiem. Posyp posiekaną cebulą i kolendrą, a następnie dodaj jeszcze odrobinę sosu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.