Kurczak z trio dipów: wasabi, grzybowym i orzechowym
Kurczak z trio dipów: wasabi, grzybowym i orzechowym

Kurczak z trio dipów: wasabi, grzybowym i orzechowym

4,6 8 Oceny
Czas ogółem65 min
20 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania
30 minCzas marynowania

Po co wybierać spośród trzech sosów, skoro można mieć wszystkie trzy? Chrupiący kurczak podawany z trio dipów: wasabi, grzybowym i orzechowym dogodzi każdemu podniebieniu.

Składniki

2 porcj(e/i)

Kurczak:

500 g
udek kurczaka ze skórą, bez kości
50 ml
octu ryżowego
120 g
skrobi ziemniaczanej
300 ml
oleju do smażenia

Dip wasabi:

1 łyżeczka
wasabi z tubki
70 g
majonezu
20 ml
soku z limonki

Dip grzybowy:

40 g
świeżych grzybów shiitake
20 g
masła
70 ml
śmietany 36%

Dip orzechowy:

30 ml
mleczka kokosowego
30 g
masła orzechowego
Wartości odżywcze (na porcję)5802 kJ / 1386 kcal
117,2 gTłuszcz
29,1 gBiałko
53,4 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman500 g udek kurczaka ze skórą, bez kości – 50 ml octu ryżowego – 120 g mąki ziemniaczanej – 300 ml oleju do smażenia

Udka kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Marynuj w occie ryżowym i Sosie sojowym Kikkoman przez 30 minut. Po zamarynowaniu do kurczaka dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Smaż na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru, a następnie odsącz z tłuszczu. Rozgrzej olej i smaż kurczaka po raz drugi, aż stanie się chrupiący.

Krok 2

1 łyżeczka łyżeczka wasabi z tubki – 70 ml majonezu – 20 ml soku z limonki

Dokładnie wymieszaj składniki na dip.

Krok 3

40 g świeżych grzybów shiitake – 20 g masła – 70 ml śmietany 36% – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Umyj i drobno posiekaj grzyby. Smaż na maśle przez 3 minuty. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Gotuj przez kolejne 2 minuty.

Krok 4

30 ml mleczka kokosowego – 30 g masła orzechowego – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Dokładnie wymieszaj składniki na dip. Chrupiącego kurczaka podawaj z dipami.

ID przepisu: 1364

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman500 g udek kurczaka ze skórą, bez kości – 50 ml octu ryżowego – 120 g mąki ziemniaczanej – 300 ml oleju do smażenia

Udka kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Marynuj w occie ryżowym i Sosie sojowym Kikkoman przez 30 minut. Po zamarynowaniu do kurczaka dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Smaż na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru, a następnie odsącz z tłuszczu. Rozgrzej olej i smaż kurczaka po raz drugi, aż stanie się chrupiący.

1 łyżeczka łyżeczka wasabi z tubki – 70 ml majonezu – 20 ml soku z limonki

Dokładnie wymieszaj składniki na dip.

40 g świeżych grzybów shiitake – 20 g masła – 70 ml śmietany 36% – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Umyj i drobno posiekaj grzyby. Smaż na maśle przez 3 minuty. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Gotuj przez kolejne 2 minuty.

30 ml mleczka kokosowego – 30 g masła orzechowego – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Dokładnie wymieszaj składniki na dip. Chrupiącego kurczaka podawaj z dipami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.