

Kurczak z trio dipów: wasabi, grzybowym i orzechowym
Po co wybierać spośród trzech sosów, skoro można mieć wszystkie trzy? Chrupiący kurczak podawany z trio dipów: wasabi, grzybowym i orzechowym dogodzi każdemu podniebieniu.
Składniki
Kurczak:
Dip wasabi:
Dip grzybowy:
Dip orzechowy:
Przygotowanie
Krok 1

60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 500 g udek kurczaka ze skórą, bez kości – 50 ml octu ryżowego – 120 g mąki ziemniaczanej – 300 ml oleju do smażenia
Udka kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Marynuj w occie ryżowym i Sosie sojowym Kikkoman przez 30 minut. Po zamarynowaniu do kurczaka dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Smaż na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru, a następnie odsącz z tłuszczu. Rozgrzej olej i smaż kurczaka po raz drugi, aż stanie się chrupiący.
Krok 2

1 łyżeczka łyżeczka wasabi z tubki – 70 ml majonezu – 20 ml soku z limonki
Dokładnie wymieszaj składniki na dip.
Krok 3

40 g świeżych grzybów shiitake – 20 g masła – 70 ml śmietany 36% – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Umyj i drobno posiekaj grzyby. Smaż na maśle przez 3 minuty. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Gotuj przez kolejne 2 minuty.
Krok 4

30 ml mleczka kokosowego – 30 g masła orzechowego – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Dokładnie wymieszaj składniki na dip. Chrupiącego kurczaka podawaj z dipami.
ID przepisu: 1364
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej